Πόσο χρήσιμη είναι η βιταμίνη D ενάντια στον Covid-19;

Πόσο χρήσιμη είναι η βιταμίνη D ενάντια στον Covid-19;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.

 

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται εάν η χρήση της μπορεί να βοηθήσει στη θωράκιση του οργασμού απέναντι στον Covid-19.

Παρότι προς το παρόν, δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, τα προληπτικά μέτρα, όπως την σωστή υγιεινή ή την κοινωνική απόσταση κρίνονται ζωτικής σημασίας για την προστασία από τη μετάδοση του ιού.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D υποστηρίζουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν από την εμφάνιση αναπνευστικών και άλλων ασθενειών.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Ας δούμε, λοιπόν, πως η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτήν.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, μια από τις πιο σημαντικές τις ιδιότητές της είναι, η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου. Επίσης, είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών, καθώς και για την αυξημένη αντίσταση απέναντι σε διάφορες ασθένειες. Αντίθετα, η χρόνια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D συσχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, ασθένειες και αναπνευστικές διαταραχές.

Πως μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας;
Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται από ορισμένα τρόφιμα αλλά και από τον ήλιο. Συγκεκριμένα, είναι σχεδιασμένη να παράγεται φυσικά στον οργανισμό όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Παράλληλα, οι τροφές που θα καλύψουν τις ανάγκες μας για την πρόσληψη της βιταμίνης D είναι: τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες), τα μανιτάρια, τα αυγά και συγκεκριμένα οι κρόκοι, το μοσχαρίσιο συκώτι και άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D, όπως η μαργαρίνη, το αγελαδινό γάλα, τα δημητριακά, ο χυμός φρούτων.

Για να είστε σίγουροι πως κάποιο από αυτά τα τρόφιμα έχει εμπλουτιστεί με την βιταμίνη, ελέγξτε πρώτα την διατροφική του δήλωση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top