Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Το νερό είναι η σημαντικότερη πηγή ζωής. Από βιολογικής άποψης αν δεν υπάρχει νερό, δεν μπορεί να υπάρξει και ζωή στον πλανήτη.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

 

Έτσι και στον άνθρωπο, το νερό κρίνεται αναντικατάστατο θρεπτικό συστατικό. Πόσο νερό, όμως, πρέπει να πίνουμε καθημερινά για να διατηρούμε έναν ενυδατωμένο οργανισμό;

Το ανθρώπινο σώμα συνίσταται περίπου από 70% νερό. Καθημερινά, βέβαια, ο αριθμός αυτός αλλάζει τιμές κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς χάνουμε σωματικά υγρά ή καταναλώνουμε νερό. Έτσι, κρίνεται αναγκαίο να πίνουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού καθημερινά, ώστε να μην φέρνουμε τον οργανισμό μας στα πρόθυρα αφυδάτωσης.

Ένας γενικός οδηγός που συστήνεται από τις υγειονομικές Αρχές, είναι να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τοποθετήσεις από ειδικούς στον χώρο τις υγείας, που αναφέρουν πως πρέπει να καταναλώνουμε διαρκώς νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, ακόμα και τις στιγμές που δεν διψάμε.

Βέβαια, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα, η απαραίτητη κατανάλωση νερού προκύπτει βάση των προσωπικών χαρακτηριστικών και αναγκών κάθε οργανισμού.

Θα δούμε, λοιπόν, μαζί τι ισχύει και τι όχι σχετικά με το ζήτημα της καθημερινής κατανάλωσης νερού. Πολλές μελέτες δείχνουν πως τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης στον οργανισμό κατά την διάρκεια της ημέρας, ρίχνουν την ενέργεια, την αποδοτικότητα και εμποδίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ιδίως σε καταστάσεις σωματικής άσκησης ή ζέστης, πρέπει να πίνουμε συστηματικά νερό, καθώς εξαντλούνται γρήγορα τα αποθέματα. Παράλληλα, η συστηματική κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα και οι πέτρες στα νεφρά.

Μια ακόμη συχνή ερώτηση είναι αν υπολογίζονται και τα υπόλοιπα ροφήματα στην συνολική πρόσληψη νερού. Το νερό δεν είναι το μόνο που συμβάλλει στην αύξηση των υγρών του σώματος. Υπάρχουν και άλλα ποτά και τρόφιμα που μπορούν να έχουν παρόμοια επίδραση, όπως ο καφές και το τσάι και από τρόφιμα, όσα έχουν μεγάλη σύσταση σε νερό.

Στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόσο νερό χρειάζεται. Αυτό εξαρτάται από κάθε άτομο ξεχωριστά.
Για να γίνουν τα πράγματα περισσότερο απλά, πίνετε νερό κάθε φορά που νιώθετε το αίσθημα της δίψας, χωρίς να το παραλείπετε, πατώντας πάνω στον γενικό οδηγό των περίπου 2 λίτρων νερού καθημερινά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ