Πότε πρέπει να γυμναζόμαστε – Οι ειδικοί απαντούν

Πότε πρέπει να γυμναζόμαστε – Οι ειδικοί απαντούν

Οι επιστήμονες έχουν καλά νέα για αυτούς που μισούν να βάζουν το ξυπνητήρι τους μια ώρα νωρίτερα για να πάνε στο γυμναστήριο.

Η απογευματινή γυμναστική έχει καλύτερα αποτελέσματα για ορισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία εξέτασε άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν το απόγευμα, είχαν περισσότερα μεταβολικά οφέλη, καθώς και θετικότερες επιδράσεις στην απόδοση της άσκησης και στη μάζα λίπους, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν το πρωί.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η απογευματινή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα – είναι πιθανό να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων και χρειάζεται περισσότερη έρευνα – αλλά μπορούν να υποθέσουν με βάση όσα είναι γνωστά για την ανθρώπινη φυσιολογία και τον βιολογικό συγχρονισμό.

«Το σώμα μας έχει ένα βιολογικό ρολόι και αυτό ρυθμίζει πολλές διεργασίες στο σώμα και αυτές οι διεργασίες έχουν ρυθμό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Πάτρικ Σράουεν, καθηγητής Μεταβολικών Πτυχών του Διαβήτη Τύπου 2 στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

«Ορισμένες από αυτές είναι γνωστές, όπως η θερμοκρασία του σώματος και η αρτηριακή πίεση», πρόσθεσε. Τα βιολογικά μας ρολόγια επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας, καθώς και το αν το σώμα μας καίει λίπος ή υδατάνθρακες σε συγκεκριμένες ώρες. Και για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν παχύσαρκοι ή κινδύνευαν για διαβήτη τύπου 2, αυτές οι διαδικασίες καύσης λίπους ήταν καλύτερες τις απογευματινές ώρες.

«Είστε σε εγρήγορση μέσα στην ημέρα, είστε πιο ξύπνιοι, είχατε την ευκαιρία να τροφοδοτήσετε το σύστημα λίγο περισσότερο», εξήγησε ο Σον Άρεντ, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του σώματος το απόγευμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν τη μυϊκή απόδοση, σχεδόν σαν ένα ενσωματωμένο καθημερινό ζέσταμα.

«Εάν φάτε τη λάθος ώρα της ημέρας, ή αν παραμείνετε αδρανείς τις ώρες που θα έπρεπε να είστε ενεργοί, τότε αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο», πρόσθεσε ο Σράουεν. «Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας».

Εάν δεν τσιμπολογάτε το απόγευμα και αποφεύγετε τα γεύματα αργά το βράδυ, επίσης μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο βάρος και τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε αργά τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες συνολικές θερμίδες από εκείνους που τρώνε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο Άρεντ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να τρώτε πρωτεΐνες μετά από μια προπόνηση, αλλά ο ακριβής χρόνος αυτής της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών μετά την άσκηση μπορεί να είναι ευέλικτος – οπότε μην αισθάνεστε την ανάγκη να φάτε κάτι αμέσως μετά την άσκηση.

Η ποιότητα της άσκησης είναι σημαντική

Για πολλούς ανθρώπους, η επαρκής άσκηση είναι πολύ πιο σημαντική από το να γυμναστούν τη σωστή ώρα. «Η ποιότητα της προπόνησής σας και της συνολικής διατροφής σας είναι σημαντικοί παράγοντες», δήλωσε ο Άρεντ. «Υπάρχει βέλτιστη ώρα; Ναι, είναι αυτή που θα κάνετε με συνέπεια».

Ο επιστήμονας πρόσθεσε επίσης ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ρυθμιζόμενοι, οπότε με λίγη επιμονή, ένας νυχτερινός τύπος μπορεί να συνηθίσει να γυμνάζεται το πρωί, αν αυτό του πιο είναι πρακτικό.

«Αν προπονείστε με συνέπεια μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, τότε θα προσαρμοστείτε σε αυτή», εξήγησε. Ωστόσο δεν θα πρέπει να θυσιάζετε τον ύπνο σας προκειμένου να προπονηθείτε νωρίς, επειδή η συνολική ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου είτε γίνεται το απόγευμα είτε το βράδυ, αρκεί να είναι τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από τον ύπνο.

Γυμναστείτε σα να παίζετε

Οι αθλητές ή εκείνοι που προπονούνται για κάποιο αγώνα, καλό είναι να γυμνάζονται την ίδια ώρα της ημέρας με το αθλητικό γεγονός. Ωστόσο, η ώρα της ημέρας μπορεί να είναι ένας λιγότερο σημαντικός παράγοντας για αθλήματα όπως το τρέξιμο απόστασης ή η ποδηλασία. Όσοι στοχεύουν σε υψηλές επιδόσεις, δύναμη και ισχύ, η απογευματινή άσκηση εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι καλύτερες ώρες είναι μεταξύ 1 μ.μ. και 6 μ.μ.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top