Η πράσινη φάβα είναι μια από τις πιο θρεπτικές ποικιλίες οσπρίων στον κόσμο. Μάλιστα, σε μερικές χώρες, ιδίως στης μεσογείου, είναι ευρέως γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής, σε σχέση με άλλα όσπρια.
Της Έλενας Γεράνη
Έχει ελαφρώς γλυκιά, γήινη γεύση και στην όψη μοιάζει πολύ με την φακή, μόνο που διαφέρουν στο χρώμα. Η πράσινη φάβα ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό της θρεπτικό περιεχόμενο, καθώς αποτελεί εξαιρετική φυτική πηγή βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, η πράσινη φάβα θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που μπορεί να συμπεριλάβει κανείς σε μια χορτοφαγική διατροφή. Επιστήμονες έχουν συνδέσει την πράσινη φάβα με πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό, τα οποία αποδίδονται στο πολύτιμο διατροφικό της περιεχόμενο.
Παρακάτω, θα δείτε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη αυτού του οσπρίου, τα οποία υποστηρίζονται από την επιστήμη.
1. Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η πράσινη φάβα είναι μια από τις πιο θρεπτικές φυτικές τροφές. Παρά το πολύ μικρό της μέγεθος, η φάβα διαθέτει σημαντικές ποσότητες πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό συστατικών, όπως βιταμίνες, φυτικές πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, μια μερίδα 150 γραμμαρίων πράσινης φάβας περιέχει επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος, χαλκού, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και θιαμίνης.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η συστηματική κατανάλωση οσπρίων, ιδίως φακής και φάβας, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η πράσινη φάβα διαθέτει πολλές φυτικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό, καθώς τον προστατεύουν από τις οξειδωτικές βλάβες και ενισχύουν αποτελεσματικά την ανοσολογική του λειτουργία. Συνήθως, τα αντιοξειδωτικά εμπεριέχονται σε φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
3. Προάγει την υγεία των οστών
Η πράσινη φάβα είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο και χαλκό, δύο συστατικά που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας. Αν και ο ρόλος αυτών των μετάλλων στην υγεία των οστών είναι ασαφής, οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων χαλκού, μαγγανίου, βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να βελτιώσει την οστική μάζα.
4. Συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της αναιμίας
Η πράσινη φάβα, όπως και άλλες ποικιλίες οσπρίων, αποτελούν υψηλές πηγές σιδήρου. Έτσι, η τακτική κατανάλωση πράσινης φάβας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και να αποτρέψει την εμφάνιση συμπτωμάτων αναιμίας.
5. Συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Τα περισσότερα όσπρια, ιδίως η πράσινη φάβα, είναι πλούσια πηγή πολλών ευεργετικών συστατικών για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, περιέχει υψηλές τιμές καλίου και μαγνησίου, στοιχεία που μπορούν να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτρέψουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, αποτελούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος.
6. Συμβάλλει στην απώλεια του περιττού σωματικού βάρους
Η φάβα είναι μια τροφή που ενδείκνυται σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Συνδυάζει πλούσιο θρεπτικό περιεχόμενο με αρκετά χαμηλές θερμίδες και σχεδόν καθόλου λιπαρά, πράγμα που την καθιστά ιδανική επιλογή για απώλεια βάρους. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας, χωρίς να σε γεμίζει με περιττές θερμίδες.
Σε γενικές γραμμές, η πράσινη φάβα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία. Επιπλέον, είναι προσιτή, εύκολη στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα, καθώς και ιδανική προσθήκη σε κάθε γεύμα.