Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος που εγκρίνουν οι διατροφολόγοι

Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος που εγκρίνουν οι διατροφολόγοι

Το αγελαδινό γάλα αποτελεί εδώ και χιλιετίες μια από τις βασικότερες τροφές στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Αν και εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής τροφή, την οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας, πρόσφατες μελέτες ειδοποιούν για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, που μπορεί να φέρει η κατανάλωση αγελαδινού γάλατος στον οργανισμό μας. Μέχρι πριν λίγο καιρό, το μόνο που θα περιμέναμε να συνδυάσουμε τα δημητριακά μας, να προσθέσουμε στον καφέ ή τις συνταγές μας, ήταν τον πλήρες αγελαδινό γάλα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το αγελαδινό γάλα διατίθεται σε κάθε είδους ποικιλία, πλήρες γάλα, γάλα 1%, γάλα 2%, 7,5%, άπαχο γάλα (χωρίς λιπαρά), ακόμη και γάλα χωρίς λακτόζη. Αυτή η αύξηση στις ποικιλίες ήταν αναγκαία, ώστε να ικανοποιηθούν τα άτομα με αλλεργίες ή παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή δυσανεξία κ.ά. Παράλληλα σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για το κλασικό αγελαδινό γάλα. Τα φυτικά γάλατα καρπών έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια στην αγορά, ικανοποιώντας άτομα που επιλέγουν ή δεν μπορούν να καταναλώνουν γάλα ζωικής προέλευσης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το γάλα σόγιας, το γάλα καρύδας, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρυδιού, γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού κ.ά. Αυτά τα νέα εναλλακτικά υποκατάστατα γάλακτος έχουν γίνει τάση στην διατροφή, κερδίζοντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Εδώ, θα δούμε μερικές πληροφορίες για τα φυτικά γάλατα καρπών, με σκοπό να προσδιορίσετε πιο ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Το μόνο που χρειάζεται να προσέχετε είναι να επιλέγετε φυτικά γάλατα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

1. Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας φτιάχνεται από το ίδιο το φυτό ή από προϊόν απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας (σκόνη πρωτεΐνης που προέρχεται από το φυτό). Συχνά, προστίθενται και άλλες ουσίες, οι οποίες βελτιώνουν την σύσταση, την υφή και την γεύση. Έχει περισσότερο παχύρευστη υφή και ηπιότερη γεύση συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα. Επειδή προέρχεται από φυτά, είναι φυσικά απαλλαγμένο από χοληστερόλη και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, δεν περιέχει λακτόζη. Γενικότερα, η σόγια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, καλίου και ασβεστίου (όταν είναι ενισχυμένο).
2. Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από αλεσμένα αμύγδαλα και φιλτραρισμένο νερό. Μπορεί, επίσης, να περιέχει διάφορες πηκτικές ουσίες για την βελτίωση της σύστασής του. Το γάλα αμυγδάλου έχει συνήθως αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, αρκεί να είναι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, ξεχωρίζει για την μοναδική του γεύση, την οποία λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι.
3. Γάλα καρύδας
Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από το εσωτερικό βρώσιμο μέρος της και φιλτραρισμένο νερό. Όπως και με τα περισσότερα φυτικά γάλατα, έτσι και στο γάλα καρύδας περιέχονται διάφορες πηκτικές ουσίες, οι οποίες βελτιώνουν την υφή και την γεύση. Ωστόσο, συνήθως, στο γάλα καρύδας εμπεριέχονται περισσότερα λιπαρά και θερμίδες συγκριτικά με άλλα φυτικά γάλατα. Για αυτόν τον λόγο, επιλέγετε τα προϊόντα που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.
4. Γάλα βρώμης
Το γάλα βρώμης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα vegan-friendly προϊόντα. Παράγεται από τους κόκκους βρώμης με φιλτραρισμένο νερό, γλυκαντικές και πηκτικές ουσίες. Δυστυχώς, το γάλα βρώμης δεν εξακολουθεί να έχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν οι νιφάδες βρώμης, εξαιτίας του τρόπου παραγωγής του.

Ωστόσο, συχνά εμπλουτίζεται με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, ώστε να ενισχυθεί το θρεπτικό του προφίλ. Όταν κάνετε την επιλογή σας, ανάμεσα σε κάποιο από αυτά τα υποκατάστατα γάλατος, φροντίστε να επιλέξετε προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, φροντίστε τα προϊόντα που επιλέγετε να είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνες Β12, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά, ώστε να επωφελείστε ακόμη περισσότερο.

Τέλος, δεν υπάρχει ένα ιδανικό γάλα για όλους. Η γεύση, η διατροφική αξία και το κόστος καθορίζουν τα προϊόντα που επιλέγουμε να καταναλώνουμε. Το μόνο που χρειάζεται να διασφαλίζουμε, είναι η καλή ποιότητά τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top