Τα πιο θρεπτικά gluten free δημητριακά που μπορείς να επιλέξεις για τη διατροφή σου

Τα πιο θρεπτικά gluten free δημητριακά που μπορείς να επιλέξεις για τη διατροφή σου

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές αλλεργίες που συναντάμε συνήθως.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Όσοι πάσχουν από αυτή την τροφική δυσανεξία χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, στις οποίες να συμπεριλαμβάνονται μόνο τροφές απαλλαγμένες από γλουτένη. Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, που συναντάμε κυρίως στα δημητριακά και τα παράγωγά τους, όπως είναι για παράδειγμα τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα.

Αν και η πλειονότητα του γενικού πληθυσμού δεν εμφανίζει κάποιου είδους αλλεργία στη γλουτένη, υπάρχουν ωστόσο άτομα, στα οποία η κατανάλωση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να επιφέρει δυσμενείς διαταραχές στην υγεία. Επομένως, σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων η αποφυγή πρόσληψης γλουτένης είναι αρκετά σημαντική υπόθεση και επιτυγχάνεται με την τήρηση συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών, πάντοτε με την επίβλεψη διατροφολόγου.

Παρακάτω, θα δείτε τις πιο θρεπτικές ποικιλίες δημητριακών, οι οποίες είναι κατάλληλες για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

1. Κινόα
Το κινόα αποτελεί κορυφαία τάση της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Είναι από τα λίγα δημητριακά που είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή σε όσους έχουν δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Παράλληλα, το κινόα ξεχωρίζει για το πλούσιο θρεπτικό του περιεχόμενο, καθώς διαθέτει μια σειρά από πολλά απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, το κινόα αποτελεί εξαιρετική πηγή πρόσληψης φυτικών ινών, μετάλλων, βιταμινών, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Μάλιστα, η κατανάλωση κινόα συστήνεται από όλους τους ειδικούς στο χώρο της διατροφής, διότι συνδέεται με πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.
2. Νιφάδες βρώμης
Η βρώμη ίσως δεν είναι ο πιο κλασικός τύπος δημητριακού. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και μπορεί να παρέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι νιφάδες βρώμης διαθέτουν υψηλές τιμές φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή τόσο σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Τέλος, οι νιφάδες βρώμης αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών καλής ποιότητας, περιλαμβάνουν δηλαδή πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.


3. Φαγόπυρο
Το φαγόπυρο είναι μια εξίσου θρεπτική ποικιλία δημητριακών φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη. Διαθέτει πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο, γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
4. Καστανό ρύζι
Η αλήθεια είναι ότι τόσο το λευκό όσο και το καστανό ρύζι αποτελούν ποικιλίες δημητριακών που είναι φυσικά απαλλαγμένες από γλουτένη. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να επιλέγετε το καστανό, καθώς διαθέτει σαφώς καλύτερο θρεπτικό περιεχόμενο. Το καστανό ρύζι, σε αντίθεση με το λευκό, δεν έχει υποστεί επεξεργασίες και διαθέτει αναλλοίωτα τα διατροφικά του χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, το καστανό ρύζι περιέχει υψηλές τιμές φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, συστατικά απαραίτητα σε κάθε οργανισμό. Επίσης, όταν αντικαθιστά το λευκό ρύζι, συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων του σακχάρου και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Συμπερασματικά, όσοι αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες, ιδίως δυσανεξία στη γλουτένη, έχουν αρκετούς περιορισμούς ως προς τις καθημερινές τους διατροφικές επιλογές. Ωστόσο, η συμπερίληψη των παραπάνω gluten-free δημητριακών μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται να καταναλώνετε καθημερινά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top