Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που πρέπει να αποφεύγουμε

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που πρέπει να αποφεύγουμε

Πολλοί ταυτίζουν το αλάτι με το νάτριο. Πράγματι, το επιτραπέζιο αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, αποτελείται από 40% νάτριο.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Μαγειρικά μιλώντας, το αλάτι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα, που χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο. Ωστόσο, το αλάτι, όπως και η ζάχαρη, μπορεί να προσθέτει νοστιμιά σε κάθε γεύμα, χρειάζεται όμως, να καταναλώνεται με μέτρο. Εκτιμάται ότι, ο μισός πληθυσμός που πάσχει από υπέρταση, έχει αρτηριακή πίεση που επηρεάζεται άμεσα από την κατανάλωση νατρίου.

Με λίγα λόγια, πολλά άτομα έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στην κατανάλωση νατρίου, η οποία μπορεί να αυξάνεται με την ηλικία. Η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι περίπου 2/3 κουταλάκι του γλυκού, αν και καθορίζεται ακριβέστερα με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά. Βέβαια, μελέτες δείχνουν πως η συνιστώμενη πρόσληψη ξεπερνιέται κατά πολύ, καθώς πολλοί καταναλώνουν δύο και τρείς φορές πάνω από την προβλεπόμενη ποσότητα. Αυτό, κυρίως οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφών και όχι στο αν θα αλατίσετε το σπιτικό μαγειρεμένο γεύμα.

Παρακάτω, θα δείτε μερικά τρόφιμα που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και όσοι προσέχουν τη διατροφή τους.

1. Ζαμπόν
Το ζαμπόν, όπως και τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η οποία προκύπτει από τις διεργασίες ενίσχυσης της γεύσης.
2. Στιγμιαία μείγματα για κέικ ή άλλα αρτοσκευάσματα
Τον τελευταίο καιρό, παντού στην αγορά υπάρχουν έτοιμα μείγματα για κέικ, κρέπες, muffins κ.ά. Όλα αυτά, μπορεί να μην έχουν απαραίτητα αλμυρή γεύση, αλλά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο κρύβεται στο μείγμα και βελτιώνει την γεύση και την υφή.
3. Τυρί cottage
Το τυρί μπορεί να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, περιέχει όμως αρκετά υψηλή ποσότητα νατρίου.


4. Κατεψυγμένη πίτσα
Στις κατεψυγμένες πίτσες, πολλά συστατικά, όπως η ζύμη, η σάλτσα, το τυρί και τα αλλαντικά, περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.
5. Τυποποιημένοι ζωμοί λαχανικών
Οι συσκευασμένοι ζωμοί λαχανικών, σε ρευστή μορφή ή σε σκόνη, περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου και συντηρητικών. Επιλέξετε καλύτερα να φτιάχνετε τον δικό σας ζωμό λαχανικών στο σπίτι.
6. Συσκευασμένες τορτίγιες
Οι τορτίγιες περιέχουν άφθονο νάτριο, και άλλα συστατικά συντήρησης, για την βελτίωση της γεύσης και την ενίσχυση της διάρκειας ζωής.
7. Χοτ-ντογκ
Τα λουκάνικα, όπως και τα περισσότερα μεταποιημένα κρέατα, επεξεργάζονται με την προσθήκη νατρίου και πολλών ακόμα συντηρητικών. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η περιεκτικότητα που έχουν σε νάτριο να φτάνει στα ύψη.
8. Έτοιμη σάλτσα ντομάτας
Μπορεί να μην σκέφτεστε να ελέγξετε την περιεκτικότητα νατρίου σε μια απλή σάλτσα ντομάτας, αλλά πρέπει. Οι περισσότερες συσκευασμένες έτοιμες σάλτσες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νατρίου, καθώς και σακχάρων.
9. Μπισκότα
Τα περισσότερα τυποποιημένα μπισκότα περιέχουν πλήθος νατρίου και πολλών άλλων συντηρητικών, για την βελτίωση της γεύσης, της υφής και της διάρκειας ζωής.
10. Έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα
Σίγουρα, τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα είναι για τους περισσότερους μια εύκολη λύση για γρήγορο, ζεστό και νόστιμο φαγητό. Ωστόσο, έχουν πολύ χαμηλό θρεπτικό περιεχόμενο, με υψηλά ποσοστά νατρίου και λιπαρών. Δεδομένου ότι, πολλοί άνθρωποι, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στην υψηλή κατανάλωση αλατιού, ίσως χρειαστεί να αποφεύγετε τελείως ή να καταναλώνετε πιο σπάνια τις παραπάνω τροφές. Έτσι, λοιπόν, ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και θα ενισχύσει την συνολική υγεία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ