Βιταμίνη Α: Δείτε τις 15 τροφές που την περιέχουν

Βιταμίνη Α: Δείτε τις 15 τροφές που την περιέχουν

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία έχει ουσιαστικό ρόλο στην όραση, στην ανάπτυξη του σώματος, στην ανοσολογική λειτουργία και στο αναπαραγωγικό σύστημα.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Α από την διατροφή σας, όπως συστήνεται από τον οργανισμό υγείας, μπορεί να αποτρέψει συμπτώματα όπως, απώλεια μαλλιών, ξηροφθαλμία, δερματικές διαταραχές, μειωμένη όραση κατά τη νύχτα και ευαισθησία σε λοιμώξεις, που προκαλεί η ανεπάρκεια σε αυτήν την βιταμίνη. Μάλιστα, η έλλειψη βιταμίνης Α είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές βιταμίνης Α. Συνήθως την βιταμίνη Α, η οποία ονομάζεται αλλιώς και ρετινόλη, την συναντάμε σε ζωικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, το τυρί και το βούτυρο.

Δείτε παρακάτω, τις 15 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.

1. Μοσχαρίσιο συκώτι
2. Αρνίσιο συκώτι
3. Χωριάτικο λουκάνικο με εντόσθια
4. Σκουμπρί
5. Ιχθυέλαιο
6. Σολομός
8. Τόνος
9. Κατσικίσιο τυρί
10. Ζωικό βούτυρο
11. Πέστροφα
12. Αυγά
13. Χαβιάρι
14. Φέτα
15. Τυρί τσένταρ

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α.

Η προβιταμίνη Α αποτελείται από δύο καροτενοειδή, από άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτένιο. Την βρίσκουμε κυρίως σε:

1. Γλυκοπατάτες
2. Καρότο
3. Κόκκινες γλυκές πιπεριές
4. Σπανάκι
5. Λαχανίδα
6. Μαρούλι ρομάνα

Φρούτα πλούσια σε προβιταμίνη Α.

1. Μάνγκο
2. Πεπόνι
3. Καρπούζι
4. Παπάγια
5. Βερίκοκο
6. Μανταρίνι

Πως να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α.

Μπορείτε εύκολα να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις του οργανισμού για βιταμίνη Α καταναλώνοντας τακτικά τις παραπάνω τροφές. Παράλληλα, υπάρχουν προϊόντα ενισχυμένα με βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ αυτών και βιταμίνη Α, όπως τα δημητριακά, η μαργαρίνη και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία ενισχύουν την πρόσληψη της βιταμίνης.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, απορροφάται καλύτερα στην κυκλοφορία του αίματος όταν καταναλώνεται με λιπαρά. Αυτό ευνοεί τις ζωικές πηγές βιταμίνης Α, όπως το κρέας, τα λιπαρά ψάρια, το τυρί, το βούτυρο κλπ. Ωστόσο, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απορρόφηση της προβιταμίνης Α από τις φυτικές πηγές, μια καλή λύση είναι να προσθέτετε μια κουταλιά ελαιόλαδο στα πράσινα λαχανικά σας. Επίσης, όσον αφορά στα συμπληρώματα βιταμίνης Α, πρέπει να καταναλώνονται αφού έχει προηγηθεί πλήρες γεύμα.

Ευτυχώς, τα τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α είναι προσιτά και υπάρχουν σε αφθονία. Μάλιστα, τα περισσότερα αποτελούν εξαιρετικά υγιεινές τροφές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ