Ξανθός: Ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Ξανθός: Ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Έμφαση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως εξωνοσοκομειακό φίλτρο της πανδημίας, έδωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός, μιλώντας στο ΟPEN είπε ότι η επιτυχία ή όχι της μάχης και η αντοχή του ΕΣΥ θα κριθούν από τη διατήρηση της συμμόρφωσης των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα, την επιτάχυνση και την πληρότητα της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επιπλέον προσωπικό (επικουρικό αλλά και μόνιμο), την επάρκεια των μέτρων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Επίσης, από την γρήγορη ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ και την αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ και την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό.

Ως προς το τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κατάσταση, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε τρεις βασικές πρωτοβουλίες. «Θα δρομολογούσε 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, για να έχουν κίνητρο (με ειδική μοριοδότηση) να έρθουν τώρα συμβασιούχοι να στηρίξουν το ΕΣΥ και να αντιστραφεί κάποια στιγμή η ιατρική μετανάστευση», τόνισε.

Δεύτερον, «θα έκανε κεντρική διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ, ενισχύοντας τα Δημόσια Εργαστήρια και βάζοντας κοινούς κανόνες και κριτήρια στη συνταγογράφηση και δωρεάν κάλυψη αυτής της εξέτασης (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα)».

Τρίτον, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωμάτωνε στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τις δημόσιες δομές της ΠΦΥ και θα έδινε βάρος στην αξιοποίηση των γιατρών και λοιπών υγειονομικών της, στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’ οίκον φροντίδα χρονίως πασχόντων που «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση. «Αυτό χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση και όχι αποδυνάμωση της ΠΦΥ από γιατρούς για να συμβάλλουν στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων», πρόσθεσε.  

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top