Ξηροί καρποί: Ποιοι τύποι είναι οι πιο υγιεινοί;

Ξηροί καρποί: Ποιοι τύποι είναι οι πιο υγιεινοί;

Οι ξηροί καρποί, σε συνδυασμό με ένα φρέσκο φρούτο και μια πηγή πρωτεΐνης, είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείς να επιλέξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Αν και συνήθως έχουν υψηλές τιμές λιπαρών, αυτά ανήκουν ως επί το πλείστον στα «υγιή» λίπη, τα οποία έχουν αποδειχθεί αρκετά ευεργετικά για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την διατροφική αξία των ξηρών καρπών και τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρουν στην συνολική υγεία, όπως την μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και χρόνιων φλεγμονών.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω, ποιοι τύποι ξηρών καρπών έχουν αναδειχθεί από τους ειδικούς ως εξαιρετικά θρεπτικοί, τους οποίους μπορείτε να συμπεριλαμβάνετε καθημερινά στη διατροφή σας.

1. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα δεν έχουν μόνο υπέροχη γεύση, αλλά συσκευάζουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό περιεχόμενο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη χρόνιων φλεγμονών, που σχετίζονται με τη παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.
2. Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ιδίως στις χώρες τις Μεσογείου, κυρίως για την ξεχωριστή τους γεύση. Έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες, σε μέταλλα, σε «υγιή» λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, ίσως χρειάζεται να διατηρείτε μία μέτρια κατανάλωση, καθώς διαθέτουν αρκετά υψηλό θερμιδικό κόστος. Η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως τον έλεγχο του σακχάρου και την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.
3. Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρόσληψης «υγιών» λιπαρών, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα και το Α-λινολενικό οξύ. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και πρωτεϊνών, στοιχεία απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
4. Καρύδια Βραζιλίας
Τα καρύδια Βραζιλίας προέρχονται από ένα συγκεκριμένο φυτό στον Αμαζόνιο και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές σεληνίου. Επίσης, περιέχουν πλήθος φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και μια σειρά από ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Αρκετές φορές έχουν χαρακτηριστεί ως «superfood», για αυτό και η τιμή του κιλού τους δεν είναι ιδιαίτερα προσιτή.
5. Φουντούκια
Τα φουντούκια μάλλον κερδίζουν το βραβείο της γεύσης, ανάμεσα στους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Βέβαια, δεν είναι μόνο η εξαιρετική τους γεύση που τα έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στον κόσμο, αλλά και το εντυπωσιακό θρεπτικό τους περιεχόμενο. Τα φουντούκια διαθέτουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και «υγιών» λιπών, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Επιπλέον, τα φουντούκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.
6. Μακαντάμια
Οι ξηροί καρποί μακαντάμια διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών στοιχείων, ενώ παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή μονοακόρεστου λίπους. Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και μια σειρά από σημαντικές φυτικές ενώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρπών μακαντάμια συνδέεται με την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, γεγονός που πιθανόν οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα λίπη.

Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί διαθέτουν πολύτιμο θρεπτικό περιεχόμενο και χρειάζεται να ενσωματώνονται σε κατάλληλες ποσότητες καθημερινά στη διατροφή μας. Ωστόσο, οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες αποδίδονται στους ανεπεξέργαστους ξηρούς καρπούς και όχι σε όσους έχουν ενισχυθεί με αλάτια, συντηρητικά και άλλα ενισχυτικά γεύσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top