Ένα πρακτικό πρόβλημα με τα φρέσκα υγιεινά τρόφιμα είναι πως δεν μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό στην κουζίνα μας.
Της Έλενας Γεράνη
Οι περισσότερες τροφές χρειάζονται συγκεκριμένες πρακτικές συντήρησης, αλλά και πάλι, από την φύση τους είναι σχεδιασμένες να μην αντέχουν αναλλοίωτες για αρκετές ημέρες. Επομένως, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συσχετίζεται άμεσα με τις συχνές επισκέψεις σε μανάβικα και παντοπωλεία, ώστε να ανανεώνονται τακτικά τα φρέσκα τρόφιμα.
Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλες οι υγιεινές τροφές την ίδια προσεκτική μεταχείριση. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα θρεπτικά για τον οργανισμό, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν στο ντουλάπι σας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χαλάσουν, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας.
Εδώ, θα δείτε ποιες είναι αυτές οι ανθεκτικές τροφές, οι οποίες θα βρίσκονται πάντα στην κουζίνα σας, για ένα γρήγορο, θρεπτικό σνακ.
1. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και λίπη. Προσφέρουν πληθώρα επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, φουντουκιών, φυστικιών, κάσιους, καρυδιών κ.ά. Οι περισσότεροι τύποι ξηρών καρπών μπορούν να αντέξουν έως και έναν χρόνο -καλά αποθηκευμένοι- στο ντουλάπι σας, αρκεί να επιλέγετε τους ωμούς ξηρούς καρπούς και όχι τους καβουρδισμένους.
2. Κονσέρβες κρεατικών και θαλασσινών
Το φαγητό σε κονσέρβα είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ωστόσο, όταν η κατανάλωση κονσερβοποιημένου φαγητού γίνεται με μέτρο, δεν υπάρχει σημαντικός λόγος ανησυχίας. Τα κονσερβοποιημένα κρέατα και θαλασσινά (αντσούγιες, σαρδέλες, χταποδάκι, κ.ά.) μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3-5 χρόνια, αρκεί να συντηρούνται σε κατάλληλο μέρος. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, και στην περίπτωση των θαλασσινών, πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων.
3. Δημητριακά
Οι κόκκοι δημητριακών και συγκεκριμένα οι νιφάδες βρώμης, το καστανό ρύζι, το κεχρί, το φαγόπυρο κ.ά. μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτοι για χρόνια, αρκεί να αποθηκευτούν αεροστεγώς, σε μέρος με κατάλληλη θερμοκρασία. Είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, που χρειάζεται να προσθέτετε καθημερινά στην διατροφή σας.
4. Όσπρια
Άλλη μια κατηγορία δημητριακών. Συγκεκριμένα τα οσπριοειδή δημητριακά, γνωστά σε εμάς ως όσπρια, μπορούν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια, αρκεί να είναι κατάλληλα αποθηκευμένα. Τα όσπρια είναι μια διαχρονική αξία στην ελληνική κουζίνα, τα οποία μας χαρίζουν μοναδικά γεύματα. Παράλληλα, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και βιταμινών.
5. Σοκολάτα υγείας
Η σοκολάτα υγείας που αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μπορεί να διατηρηθεί έως και 6-7 μήνες. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και φυτικών ινών.
6. Μέλι
Το σωστά αποθηκεμένο μέλι μπορεί να συντηρηθεί για χρόνια. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το καλά διατηρημένο μέλι δεν χαλάει ποτέ.
7. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή, που μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια, αρκεί να είναι αεροστεγώς αποθηκευμένο σε σκιερό μέρος. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, φυτικών ινών και λιπαρών.
8. Κόκκινο κρασί
Η διάρκεια ζωής του κόκκινου κρασιού επηρεάζεται από τον τρόπο παραγωγής του και την ποικιλία του. Τα συνηθέστερα εμπορικά εμφιαλωμένα κρασιά βρίσκονται στο ράφι για 1-3 χρόνια, αν και τις περισσότερες φορές τα κρασιά με την μεγαλύτερη γήρανση έχουν την καλύτερη γεύση. Ωστόσο, αφού ανοιχθεί, το κόκκινο κρασί μπορεί να διατηρηθεί σε δροσερό μέρος, αεροστεγώς κλεισμένο για 1-3 ημέρες.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν στο ντουλάπι σας για αρκετό καιρό είναι αυτά που περιέχουν λίγη ή καθόλου υγρασία.