Η προσωπικότητά μας μπορεί να «φρενάρει» ή να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Η προσωπικότητά μας μπορεί να «φρενάρει» ή να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας ίσως αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ή όχι ήπιας γνωστικής διαταραχής με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, η αυτεπίγνωση και η εξωστρέφεια απομακρύνουν για μεγαλύτερο διάστημα το ενδεχόμενο ήπιας γνωστικής διαταραχής, ενώ τα υψηλά επίπεδα νευρωτισμού αυξάνουν τις πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης.

Τομίκο Γιονέντα, ερευνήτρια της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια στον Καναδά.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντανακλούν μακροχρόνια μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, τα οποία σωρευτικά ίσως επηρεάζουν την υιοθέτηση υγειών και ανθυγιεινών συμπεριφορών και τρόπου σκέψης στη ζωή μας», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης Τομίκο Γιονέντα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια στον Καναδά.

«Η συσσώρευση εμπειριών ίσως συμβάλλει στην ευαισθησία έναντι συγκεκριμένων ασθενειών ή διαταραχών, όπως η ήπια γνωστική διαταραχή, ή στη διαφοροποίηση της ανθεκτικότητάς μας σε νευρολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση», συνεχίζει η ίδια.

Αυτός ο συσχετισμός εντοπίζεται κλινικά, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε «ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα», σημειώνει ο δρ Ρίτσαρντ Άιζακσον, διευθυντής της Κλινικής Πρόληψης Αλτσχάιμερ του Κέντρου Υγείας Εγκεφάλου στην Ιατρική Σχολή Σμιντ του Πανεπιστημίου Φλόριντα Ατλάντικ.

«Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο, εξαιτίας συμπεριφορών μιας ολόκληρης ζωής που προδιαθέτουν για την ανάπτυξη γνωστικής εξασθένησης ή της νόσου Αλτσχάιμερ· ωστόσο, μπορεί να υπάρχει άμεσος βιολογικός παράγοντας που σχετίζεται με πρώιμη παθολογία», αναφέρει ο Άιζακσον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ένα χαρακτηριστικό που έρχεται κατά νου είναι ο νευρωτισμός, κάτι που καταδεικνύουν και μετα-αναλύσεις του παρελθόντος. Η “μηρυκαστική σκέψη” και η ανησυχία συνδέονται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου», προσθέτει ο ίδιος. Δεν είναι σαφές αν το αίτιο είναι κάποιο μονοπάτι άγχους/ νευροφλεγμονής. Δεν υπάρχει σχετικός βιοδείκτης, οπότε είναι δύσκολο να αποδειχθεί».

Βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Κατά τη μελέτη αναλύθηκε η προσωπικότητα περίπου 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Rush Memory and Aging Project, μία διαμήκης έρευνα κατοίκων της περιοχής του Σικάγο, που ξεκίνησε το 1997.

Η έρευνα εξέτασε τον ρόλο τριών βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας -της αυτεπίγνωσης, της εξωστρέφειας και του νευρωτισμού– στον τρόπο αντίδρασης στη γνωστική εξασθένηση που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει το πόσο καλά αντιμετωπίζει κάποιος το στρες. Οι άνθρωποι με νευρωτισμό προσεγγίζουν τη ζωή με άγχος, θυμό και αυξημένο βαθμό ευαισθησίας, και συχνά αντιλαμβάνονται ελάσσονα ζητήματα ως ακατανίκητα ή απειλητικά.

Οι άνθρωποι με αυξημένο βαθμό αυτεπίγνωσης έχουν την τάση να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπειθαρχίας, να είναι οργανωμένοι και με στόχους, σημειώνει η Γιονέντα.

Οι εξωστρεφείς είναι ενθουσιώδεις με τη ζωή και συχνά διεκδικητικοί και εκδηλωτικοί.

Άτομα με υψηλή βαθμολογία στην αυτεπίγνωση ή με χαμηλές επιδόσεις στον νευρωτισμό ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ήπια γνωστική διαταραχή κατά τη διάρκεια της μελέτης, σύμφωνα με τη Γιονέντα.

Κάθε επιπλέον έξι βαθμοί που σημείωνε ένα άτομο στην κλίμακα της αυτεπίγνωσης, «συνδέονταν με 22% μειωμένο κίνδυνο να μεταβεί από μια φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε μια ήπια γνωστική διαταραχή», προσθέτει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως ένα 80χρονο άτομο με υψηλή αυτεπίγνωση ζει δύο χρόνια παραπάνω χωρίς γνωστικά ζητήματα, σε σύγκριση με όσα είχαν χαμηλή βαθμολογία στην αυτεπίγνωση.

Η μεγαλύτερη εξωστρέφεια και κοινωνική δραστηριοποίηση δείχνουν ότι προσφέρουν ένα παραπάνω έτος ζωής χωρίς άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ικανότητα του ατόμου να ανακτά φυσιολογική γνωστική λειτουργία έπειτα από διάγνωση ήπιας γνωστικής διαταραχής, ίσως χάρη στα οφέλη της κοινωνικοποίησης.

Ωστόσο, όσο ανέβαιναν τα επίπεδα νευρωτισμού, τόσο ανέβαινε και ο κίνδυνος μετάβασης σε γνωστική εξασθένηση. Κάθε επιπλέον επτά βαθμοί στην κλίμακα, «συνδέονταν με κίνδυνο αυξημένο κατά 12%», είπε η Γιονέντα, κάτι που μπορεί να σημαίνει απώλεια τουλάχιστον ενός χρόνου υγιούς γνωστικής λειτουργίας.

Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει σύνδεση μεταξύ προσωπικότητας και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, άτομα πιο ανοιχτά σε εμπειρίες, με μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και λιγότερο νευρωτισμό, έχουν καλύτερη επίδοση στα τεστ και βιώνουν λιγότερη γνωστική εξασθένηση με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Παυλίδης για χρήση τάμπλετ: Να εφαρμόζουμε στα παιδιά τον κανόνα 20/80 (ΗΧΗΤΙΚΟ)

ΆΡΗΣ-ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα για την τρίτη θέση οι κιτρινόμαυροι

Θεσσαλονίκη: Σε πλήρη λειτουργία από αύριο η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος»

Πάτρα: Ντοκουμέντα από τις αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στο ίντερνετ (VIDEO)

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 18-22 Απριλίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top