Νάξος – 4ο Food Experience: Άθληση και διατροφή με Έλληνες Ολυμπιονίκες

Νάξος – 4ο Food Experience: Άθληση και διατροφή με Έλληνες Ολυμπιονίκες

Στην αθλητική διατροφή προσαρμόζεται η φετινή δράση «Food Experience Γραβιέρα Νάξος» που ξεκινάει σήμερα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Τιμώμενα πρόσωπα της τέταρτης διοργάνωσης που πραγματοποιεί η ΕΑΣ Νάξου είναι βετεράνοι Έλληνες Ολυμπιονίκες χρυσοί, ασημένιοι και χάλκινοι, που έχουν κάνει περήφανη την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη, στην Ατλάντα, στο Σύδνεϋ, στην Αθήνα.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Τι κοινό έχουν Έλληνες Ολυμπιονίκες που με τις αθλητικές τους επιδόσεις σε διαφορετικά αθλήματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα με χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, με το 4ο Food Experience Γραβιέρα Νάξος που διοργανώνεται από σήμερα (Παρασκευή 11 Ιουνίου) έως και την Κυριακή 13/06 στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων τη Νάξο;

Με αφορμή τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν (εκτός απροσδόκητων καταστάσεων) στο Τόκυο 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2021, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) στο πλαίσιο του 4ου Food Experience Graviera Naxos  προσαρμόζεται και πειραματίζεται πάνω στην αθλητική διατροφή αναδεικνύοντας την μεγάλη διατροφική αξία των προϊόντων που παράγει το νησί, με την διεθνώς αναγνωρισμένη προσφορά στη γαστρονομία.

Έτσι λοιπόν, τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων Βούλα Πατουλίδου, η αργυρή Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στην υδατοσφαίριση γυναικών και πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Βούλα Κοζομπόλη, η αργυρή Ολυμπιονίκης το 1996 στην Ατλάντα στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, ο χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μ. Νίκος Συρανίδης, ο Περικλής Ιακωβάκης με τις τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012) και 8ος Ολυμπιονίκης το 2008, η 7η Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σύδνεϋ και 9η το 2004 στην Αθήνα στην σφαιροβολία Πόπη Ουζούνη και η Μαρία Παγκάλου η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής καταλαμβάνοντας την 12η θέση στον ημιτελικό.

Ράλι με ιστορικά αυτοκίνητα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου γαστρονομικού – ταξιδιωτικού Food Experience που διοργανώνει η ΕΑΣ Νάξου, τόσο στη Νάξο όσο και στη Σχοινούσα (σ.σ. αποτελεί ένα από τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, μαζί με Ηρακλειά, Κουφονήσια και Δονούσα), την Κυριακή 13 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ένας μοναδικός αγώνας ράλι με ιστορικά αυτοκίνητα του Σωματείου «Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου» (ΦΙΛΠΑ).

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος «Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες» (Ι.Δ.Ο.ΡΟ.) με τη συνεργασία της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) διοργανώνει τον αγώνα που θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Νάξου με φόντο την Πορτάρα και θα καταλήξει στον Ναό της Δήμητρας στο γραφικό Σαγκρί, συνδυάζοντας τον γυναικείο μηχανοκίνητο αθλητισμό και τις ομορφιές και την ιστορικότητα της Νάξου.

Για την ιστορία η ΦΙΛΠΑ ιδρύθηκε το 1972 και με έμβλημά της μια «καραμούζα» και ένα δάφνινο στεφάνι που συμβολίζει τον νικητή αριθμεί εκατοντάδες δράσεις όπως ράλι, περιηγήσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς αποκατάστασης κτλ.

Επίσης, την ίδια μέρα οι καλεσμένοι του 4ου Food Experience Graviera Naxos 2021 θα γίνουν μάρτυρες μιας… γευστικής συνάντησης κορυφής! Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines, η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. θα ανταμώσει τα φημισμένα, φίνα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου και της Ιταλικής Enoteca Regionale Emilia Romagna, σε μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας και ενημέρωσης για τα εκλεκτά προϊόντα.

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.  

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη  ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά.

Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση.

Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Ακόμη, είναι η μοναδική ελληνική γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π.

Είναι η «ναυαρχίδα» της παραγωγής αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με την ετήσια παραγωγή της να κυμαίνεται περί τους 1.000 τόνους.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ