Μαγειρική: Τα δύο μυρωδικά με αντικαρκινική δράση

Μαγειρική: Τα δύο μυρωδικά με αντικαρκινική δράση

Το να χρησιμοποιούμε μυρωδικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουμε την γεύση του φαγητού μας.

Όλοι γνωρίζουν ότι και το πιο απλό πιάτο μπορεί να κερδίσει χρώμα και άρωμα στο λεπτό, με την προσθήκη του κατάλληλου μυρωδικού.

Τα μυρωδικά δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα γιατί εκτός από υπέροχη γεύση, κάποια παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Ρώσοι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων μυρωδικών που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ελληνική κουζίνα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον μαϊντανό και τον άνηθο αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια σύνθετη ουσία (glaziovianin A) με γνωστή αντικαρκινική δράση.

Επίσης αυτά τα δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα προστατεύουν την όραση και ενισχύουν τα οστά.

Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον μαϊντανό σαν φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.

Ο μαϊντανός τονώνει τον οργανισμό και την καρδιά, κάνει καλό στο νευρικό σύστημα και τη μνήμη, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, ωφελεί την όραση και παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει να σταματήσετε να τον αντιμετωπίζετε ως γαρνιτούρα ή διακοσμητικό στις σαλάτες και να ξεκινήσετε να τον καταναλώνετε σαν ένα από τα βασικά συστατικά ενός πιάτου.

Όσο για τον άνηθο, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορος, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι διουρητικός και καταπολεμά την αϋπνία, όπως και την κακοσμία του στόματος.

Ο άνηθος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η χρήση μυρωδικών στο μαγείρεμα δεν κάνει μόνο τα φαγητό νοστιμότερο, αλλά ωφελεί και την υγεία. Τώρα έχετε περισσότερους λόγους για να εντάξετε τον μαϊντανό και τον άνηθο στην κουζίνα σας.

Πηγή: bovary.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top