Ελευθεροτυπία: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργαζόμενους

Ελευθεροτυπία: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργαζόμενους

Οι απαιτήσεις από δεδουλευμένες αποδοχές, πρόσθετες απαιτήσεις, επιδόματα, κ.λπ. των πρώην εργαζόμενων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ικανοποιούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τα εκπλειστηριάσματα, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών, επισημαίνεται σε ερμηνευτική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά τις ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, κ.ά.

Το ευεργετικό αυτό προνόμιο των εργαζομένων είχε καταργηθεί νομοθετικά μετά το 2015 και δεν ήταν πρώτες στην κατάταξη οι εργατικές απαιτήσεις έναντι των λοιπών πιστωτών μιας επιχείρησης η οποία είχε πτωχεύσει. Στο μεσοδιάστημα ανέκυψαν διάφορες ερμηνευτικές διχογνωμίες και αμφισβητήσεις πάνω στο θέμα αυτό.

Η ερμηνευτική τροπολογία αποσαφηνίζει ότι «οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 1.1.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την 19.8.2015».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την τροπολογία, οι πρώην εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, όπου η εκδοτική εταιρεία πτώχευσε προ του 2015, είναι πρώτοι στην κατάταξη των πιστωτών έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υποστηρίζοντας στην ολομέλεια την τροπολογία, ανέφερε πως σκοπός της «είναι να υπάρξει μια αποσαφήνιση των διατάξεων των ν. 4335 και 4336/2015 με τις οποίες καταργήθηκε η προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεων των εργαζομένων στην αναγκαστική εκτέλεση και στη διαδικασία πτώχευσης».

Ειδικότερα, ο υπουργός Κ. Τσιάρας, ανέφερε πως με την τροπολογία διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της τροπολογίας εφαρμόζονται μόνο σε όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά τις 19 Αυγούστου του 2015. Στην πραγματικότητα, είπε «ερχόμαστε να αποσαφηνίσουμε μια, αν θέλετε, ‘γκρίζα ζώνη’, η οποία υπήρχε και αφορούσε, όπως ενδεχομένως όλοι μας γνωρίζουμε, πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία». Μ’ αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο κ. Τσιάρας, «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων». Κάλεσε δε, όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία, «καθώς είναι μια ρύθμιση στο να δημιουργήσουμε κανόνες δικαίου και να ξεκαθαρίσουμε μια εκκρεμότητα, δείχνοντας την ευαισθησία και την ευθύνη μας απέναντι σε ζητήματα τα οποία έρχονται σε εκκρεμότητα από το παρελθόν και κάποια στιγμή πρέπει να τα λύσουμε».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top