Έρευνα GRTimes.gr: Υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ, το 77% των Θεσσαλονικέων

Έρευνα GRTimes.gr: Υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ, το 77% των Θεσσαλονικέων

Οι 2 στους 3 Θεσσαλονικείς  διαφωνούν με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, ενώ όταν καλούνται να απαντήσουν  στο δίλημμα «μετεγκατάσταση ή ανάπλαση» του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, υπέρ της ανάπλασης τοποθετείται το συντριπτικό 77%.

Τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα συμπεράσματα της έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του GRTimes.gr από την εταιρεία Interview.

To GRTimes.gr, μετά την επαναφορά στο δημόσιο διάλογο της πρότασης για μετεγκατάσταση του εκθεσιακού – συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ- Helexpo, αντί της αποφασισμένης και προωθούμενης ανάπλασης του υφιστάμενου, αποφάσισε να απευθυνθεί στους πολίτες προκειμένου να καταγραφεί η δική τους άποψη  καθώς επί του θέματος έχουν ήδη τοποθετηθεί εκπρόσωποι φορέων και ομάδες πολιτών που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη άποψη. Πριν λοιπόν το «ανάπλαση ή μετεγκατάσταση» διχάσει περισσότερο την πόλη, κρίθηκε αναγκαίο να ερωτηθούν για το θέμα οι Θεσσαλονικείς καθώς η ΔΕΘ , πέρα από διοργανωτής εκθέσεων, είναι και ένας θεσμός συνυφασμένος με τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ λοιπόν 25 και 29 Ιανουαρίου, η Interview απευθύνθηκε σε δείγμα 605 ατόμων, κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ηλικίας άνω των 17 ετών, στους οποίους και έθεσε τηλεφωνικώς και μέσω web, σειρά ερωτημάτων.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, προκύπτει ξεκάθαρα πως οι Θεσσαλονικείς, στην πλειονότητά τους, επιθυμούν η ΔΕΘ να παραμείνει στην περιοχή που βρίσκεται και να προχωρήσει η ανάπλασή της. Μάλιστα το 89% πιστεύει, ότι η διοργάνωση της ΔΕΘ είναι από αρκετά ως πολύ σημαντική για την πόλη (ερώτηση 1η). Λίγο ως καθόλου σημαντική τη θεωρεί το 11% των ερωτηθέντων.

Με την μετεγκατάσταση στη Σίνδο (ερώτηση 2η), διαφωνεί  το 68% ή περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 25% δηλώνει πως συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με τη μετεγκατάσταση, τέλος ποσοστό 7% δήλωσε πως δεν γνωρίζει και δεν απαντά (ΔΓ/ΔΑ).

Αν η ΔΕΘ φύγει από τις εγκαταστάσεις της και μεταφερθεί στη Σίνδο , το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα την επισκέπτεται λιγότερο ( ερώτηση 3η), το 24% δήλωσε «το ίδιο», ένα ποσοστό 8% θα την επισκέπτεται  περισσότερο ενώ το ΔΓ/ΔΑ είχε ποσοστό 6% των απαντήσεων.

Στην 4η ερώτηση η προσοχή στρέφεται στη ΔΕΘ και στο τι θεωρούν οι Θεσσαλονικείς ότι είναι καλύτερο για αυτή, η ανάπλαση ή η μετεγκατάσταση. To 77% θεωρεί ότι ωφελιμότερη για τη ΔΕΘ θα είναι η ανάπλαση των υφιστάμενων χώρων, το 21% θεωρεί καλύτερη τη μετεγκατάσταση στη Σίνδο και ποσοστό 2% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Οι λόγοι που οι ερωτηθέντες επιλέγουν την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην 5η ερώτηση.

Έτσι, το 40% λέει πως για την πόλη η ΔΕΘ (σ.σ. αναφορά και στη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου) «είναι ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός». Ένα 30% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «είναι ευκαιρία να δουλέψει η αγορά και τα ξενοδοχεία». Συνεπώς, το 70% συνδέει τη λειτουργία της ΔΕΘ με οφέλη για την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι- ποσοστό 16%- τη θεωρούν γιορτή για την πόλη, άλλοι- ποσοστό 8%- περίοδο που δυσκολεύει η ζωή στη Θεσσαλονίκη, ενώ σαν αφορμή για πολιτικές εξαγγελίες τη βλέπει ποσοστό μόλις 4%, με ένα ισχνό 2% να τη θεωρεί ως κάτι «άλλο».

Από την 6η και τελευταία ερώτηση φαίνεται πως η Έκθεση του Σεπτεμβρίου, έχει πολλούς αλλά όχι πάρα πολλούς «πιστούς»  . Έτσι, και τις τρεις διοργανώσεις που προηγήθηκαν εκείνης του 2020 που ακυρώθηκε λόγω covid,  επισκέφθηκε το 52% των ερωτηθέντων. Το 18% πήγε σε δύο διοργανώσεις, το 17% σε μία διοργάνωση, ενώ 13% δεν πήγε σε καμία από τις τρεις τελευταίες διοργανώσεις.

Ακόμη όμως και αυτοί που δεν ανήκουν στους αταλάντευτους fans της ΔΕΘ, στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν την ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, για τη σημασία που έχει για την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ