ΕΡΤ προς ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λογοκρισία Μητσοτάκη – Ιδού τα στιγμιότυπα

ΕΡΤ προς ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λογοκρισία Μητσοτάκη – Ιδού τα στιγμιότυπα

Απάντηση στα «πυρά» της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ για λογοκρισία σχετικά με τον συνωστισμό στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Στεφανάδη στην Ικαρία όπου παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε η ΕΡΤ.

Σε δήλωση του ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης διαψεύδει τα περί δήθεν εντολής απαγόρευσης αν παίξουν πλάνα από τα όσα συνέβησαν στην Ικαρία και παραθέτει προς επίρρωσιν φωτογραφίες από πλάνα της ΕΡΤ που έπαιξαν τόσο στο μεσημβρινό όσο και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Στη δήλωσή του ο κ. Καφαράκης αναφέρει τα εξής:
«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για λογοκρισία, εμφανίζοντας ένα ανυπόγραφο χαρτί γραμμένο σε υπολογιστή, υποστηρίζοντας ότι ήταν οδηγίες της ΕΡΤ ώστε να μην παίξουν πλάνα από το θέμα της Ικαρίας.

«Η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να «εξαφανίζει» ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει πρόκειται για «οδηγίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ» και συγκεκριμένα αναφέρει: «Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία» και «Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο».

«Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΚΙΝΑΛ: Η ΕΡΤ αποσιώπησε το «κορωνοπάρτι» Μητσοτάκη στην Ικαρία

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ αποσιώπησε τα όσα συνέβησαν στην Ικαρία.

Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ -όπως και αλλά κανάλια αρχικά- αποσιώπησαν το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία.

Δεν γνωρίζουμε αν έγινε  παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται ) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε.

Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις».

ΚΚΕ: Αν ισχύει το χαρτί με τις οδηγίες, είναι άθλια προσπάθεια λογοκρισίας

«Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, με οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι απ’ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία -εφόσον ισχύει- δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη για το πως οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Λιβάνιος: Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δε βγαίνει από το Μαξίμου

Νωρίτερα, η λειτουργία της ΕΡΤ είχε γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση, και τα όσα μεταδόθηκαν από τα δελτία της για τα τεκταινόμενα στην Ικαρία.

«Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ», είπε ο κ. Λιβάνιος που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί εκπομπές που στην προηγούμενη δκιακυβέρνηση είχαν αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φασίστα».

Η δημόσια τηλεόραση και η ποιότητα της ενημέρωσης προς τους πολίτες, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις στη ραδιοτηλεοπτική αγορά και τις διατάξεις για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Προτού δώσει απαντήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη ότι τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ φτιάχνονται από τον ίδιο αόρατο αρχισυντάκτη που φτιάχνει και τα δελτία ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος σχολίασε τις καταγγελίες για τον τρόπο που μεταδόθηκαν τα γεγονότα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

«Άκουσα τον κ. Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει «το τριήμερο στην Ικαρία! «. Κοιτάζω τα δελτία Τύπου της Παρασκευής, και ήταν μονοήμερο ταξίδι», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και συνέχισε: «Ακούμε ότι υπήρξε «πλήθος αποδοκιμασιών». Ήταν 15 με 20 άτομα. Και μάλιστα τους συνάντησε ο πρωθυπουργός. Πήγε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία που έχει μια συγκεκριμένη εκλογική παράδοση, και διαμαρτυρήθηκαν 20 άτομα, τους άκουσε, πήρε το ψήφισμα και έγινε μια κουβέντα σε πολιτισμένο επίπεδο. Και μετά φτάσαμε στο εξής καταπληκτικό. «Δεκάδες, λέει, συνδαιτημόνες φάγανε…». Πάλι μετρούσα στη φωτογραφία τα άτομα. Ούτε 50 ούτε 60 άτομα είδα, ούτε 70 άτομα έβλεπα».

Σε σχέση με την παρουσίαση των γεγονότων στην Ικαρία από τον κρατική τηλεόραση, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «η ΕΡΤ, χθες στο μεσημεριανό δελτίο, και στις 12.00 και στις 15.00, και φωτογραφία έδειξε και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε και στις 9.00 το βράδυ έπαιξε την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ

«Ξέρετε, μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο. Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο. Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Το να πούμε, για ακόμη μια φορά, πόσο πολύ έχει αλλάξει η ΕΡΤ, νομίζω ότι παρέλκει, γιατί το καταλαβαίνει και ο κόσμος, βλέπουμε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και τόνισε ότι «προφανώς η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι χρωματισμένη κομματικά».

Καθώς οι διατάξεις για τις αποδοχές των στελεχών στην ΕΡΤ δέχθηκαν πολλές επικρίσεις, ο Θ. Λιβάνιος επέμεινε ότι απαιτείται μισθολογικό καθεστώς που να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί στην ΕΡΤ ένα ικανό προσωπικό», είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται και δεν υπάρχει θέμα bonus».

«Όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία, μας έχουν διδάξει πολλά. Δεν θα γυρίσουμε να κάνουμε τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Λιβάνιος και υπογράμμισε ότι το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ».

«Αυτό», όπως τόνισε, «γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια» και προσέθεσε: «Υπενθυμίζω κάτι άλλα εκπληκτικά πράγματα. Τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλείται «φασίστας». Εκπομπές… Αν θυμάμαι καλά, μετά τις ευρωεκλογές, εκπομπή που είχε καλεσμένο εκπρόσωπο, υποτίθεται, τον κάτοχο μυστικών δημοσκοπήσεων αμερικανικών και άλλων πρεσβειών, που έδειχναν άλλο αποτέλεσμα κλπ. Αυτό ήταν το μοντέλο που υπήρχε τότε και αυτό έχει αλλάξει, με νέες παραγωγές, με άνοιγμα στο τηλεοπτικό κοινό. Και κερδίζει το άνοιγμα αυτό σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα η αξιοπιστία της». Όπως εξάλλου επισήμανε, πλέον και το EΡTFlix κάνει απίστευτα νούμερα, ιδίως κάθε Σαββατοκύριακο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ