Πού βρίσκονται οι πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη -Στοιχεία σοκ

Πού βρίσκονται οι πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη -Στοιχεία σοκ

«Βρώμικος αέρας: πως η Ινδία έγινε η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο».

Οι Financial Times επαναφέρουν μέσα από ένα δημοσίευμα το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα της Ασίας που φιλοδοξεί να γίνει η νέα βιομηχανική υπερδύναμη.

Οι δέκα πιο τοξικές πόλεις του πλανήτη βρίσκονται όλες στη Β. Ινδία. Ανάμεσα στους ξεχωρίζει η ιερή πόλη της Ινδίας, το Βαρανάσι, όπου η καύση των νεκρών γίνεται στις όχθες του ποταμού Γάγγη. Παρ’ όλο που ο ποταμός φιλοξενεί στα νερά του άπειρα βακτηρίδια, έχει ταυτιστεί με την απόλυτη ιερότητα.

Η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει αλλάξει εντελώς η ανθρωπογεωγραφία των καρκινοπαθών της χώρας. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την μαρτυρία του Δόκτωρ Κούμαρ, χειρουργού στο Sir Ganga Ram Hospital στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πριν από 30 χρόνια, το 80- 90% των ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές, ηλικίας 50-60 ετών και κυρίως γένους αρσενικού. Σήμερα το 50% των ασθενών του είναι μη καπνιστές. Εξ αυτών το 40% είναι γυναίκες και νεαρότερης ηλικίας. Το 8% των ασθενών είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

Βάσει των στοιχείων μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 2017 η μόλυνση του αέρα σκότωσε 1.24 εκατομμύρια Ινδούς. Όσο για την αιτία που η Ινδία κρατά στα σκήπτρα σε αυτή την γκρίζα παγκόσμια κατάταξη; Η εισπνοή αναθυμιάσεων καυσίμων σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές εκπομπές, τη σκόνη των κατασκευών και την καύση των νεκρών.

india.jpg

Η κυβέρνηση Μόντι επιχειρεί να εισαγάγει μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο κρατάει χρόνια. Πάει καιρός που το Νέο Δελχί είχε κερδίσει τον τίτλο της πόλης με τον πιο βρώμικο αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά όμως δεν είναι η μοναδική πόλη στην Ινδία όπου οι κάτοικοι εισπνέουν αέρα που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους Financial Times δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία είναι εκτεθειμένοι σε υψηλή μόλυνση. Για το πρόβλημα της Κίνας έχει χυθεί πολύ μελάνι. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως ο βρώμικος αέρας δεν είναι προνόμιο της κίτρινης δύναμης. Στο Μπαγκλαντές, στο Νεπάλ και στο Πακιστάν οι κάτοικοι εισπνέουν βρώμικο αέρα. Γι’ αυτό και η εικόνα πεζοπόρων και ποδηλατών με πολύχρωμες μάσκες στο πρόσωπο, είναι συνήθης στις μεγάλες ασιατικές πόλεις.

economistas.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top