Ασιατική “πείνα” και το DREAM των “χρυσών” ολοθούριων

Tags#: Blue Boost

Ασιατική “πείνα” και το DREAM των “χρυσών” ολοθούριων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Oλοθούρια! Ποιος γνώριζε ως πριν λίγα χρόνια τα ολοθούρια στη χώρα μας εκτός από τους ψαράδες και εξειδικευμένους επιστήμονες; Ποιός γνώριζε ότι αυτό το ταπεινό δόλωμα θα έφθανε να πωλείται προς 1.000 ευρώ/κιλό; Μάλλον κανείς αν και οι ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες έχουν πολλά να λένε για το δόλωμα ολοθούριο, κάτι σαν μεγάλο σκουλήκι με σκληρό περίβλημα, που είναι γνωστό σαν ‘σούρος’.

Κι’ όμως τα ολοθούρια, αυτή η «ύαινα του βυθού», ένα ζωάκι της θάλασσας που έχει τη μοναδική ικανότητα να αυτοαναγεννάται, συγκεντρώνει πλέον μεγάλο επιστημονικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ( ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ και την ιδιωτική εταιρεία North Aegean SeaFood, να υλοποιούν ένα καινοτόμο σχέδιο αναπαραγωγής για τα ολοθούρια των ελληνικών θαλασσών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκό προγράμματος Blue Boost που διαχειρίζεται το ΕΒΕΘ.

Επικεφαλής αυτής της συνεργατικής προσπάθειας είναι ο δρ. Νότης Αργυρίου, αναπλ. διευθυντής του ΙΝΕΒ και ένας πολιτικός μηχανικός, ο κ. Λάζαρος Πλιάμπας, που την τελευταία δεκαετία αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα αξιοποιώντας ό,τι παράγει η ελληνική γη και, πλέον, όσα μπορούν να δώσουν οι ελληνικές θάλασσες εάν βοηθηθούν από την επιστημονική γνώση.

λογότυπα

Ως 1.000 ευρώ, για 1 κιλό ολοθούρια

«Εδώ περίπου και μια πενταετία, μετά το ενδιαφέρον της κινεζικής αγοράς για τα ολοθούρια της Μεσογείου, έχει αναπτυχθεί ραγδαία μια βιομηχανία αλιείας όλων των ειδών ολοθούριων των ελληνικών θαλασσών, τα οποία μετά από μια σχετική επεξεργασία, εξάγονται στην Κίνα» είπε στο GRTimes.gr o αναπλ. διευθυντής του ΙΝΕΒ δρ. Νότης Αργυρίου προσθέτοντας ότι η υπεραλίευση των ολοθούριων στερεί από τον πυθμένα της θάλασσας έναν οργανισμό που είναι κρίσιμης σημασίας για την ισορροπία των θαλάσσιων παράκτιων οικοσυστημάτων.

«Είναι πολύ πιο προσοδοφόρο να ψαρεύεις ολοθούρια απ’ ότι τσιπούρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρίου. Ο παράγοντας κέρδος, σε συνδυασμό και με την καθυστερημένη λήψη περιοριστικών μέτρων από το ΥΠΑΑΤ, είχε σαν αποτέλεσμα το πολύτιμο αυτό εχινόδερμο να κινδυνεύει με εξαφάνιση, απουσία που θα επηρεάσει αρνητικά την τροφική αλυσίδα των θαλασσών μας.

DREAM ή το… όνειρο του ολοθούριου

Με το DREAM, που υλοποιούν το ΙΝΕΒ και η εταιρεία North Aegean SeaFood του κ. Πλιάμπα, επιδιώκεται, μέσα από την ανάπτυξη μεθόδων αναπαραγωγής των ολοθούριων, να αποκατασταθούν σταδιακά οι φυσικοί πληθυσμοί τους στις ελληνικές θάλασσες,  αλλά και να υπάρξει δυνατότητα εκτροφής τους.

Η δράση παράλληλα στοχεύει στην δημιουργία μίας νέας αλυσίδας αξίας στη χώρα μας που θα καλλιεργεί, επεξεργάζεται και εξάγει ολοθούρια, ένα προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία για τις Ασιατικές αγορές.

Όπως είπε ο δρ. Αργυρίου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του έργου είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχουν προχωρήσει οι δοκιμές αναπαραγωγής και η ομάδα μελέτης διερευνά τους ρυθμούς αύξησης και τη βιωσιμότητα των ανήλικων ολοθούριων σε ελεγχόμενες συνθήκες.

γονος-ολοθουριο

Από ταπεινό δόλωμα, σε big business

Όμως τώρα που και η Ελλάδα έχει έρθει πιο κοντά στην Κίνα και τις Ασιατικές αγορές, τα ολοθούρια είναι φανερό ότι μπορούν να γίνουν big business στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, αφού η τιμή τους, ξεκινάει από 150 ευρώ το κιλό και φθάνει στα 1.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, 1 κιλό αποξηραμένα ολοθούρια πωλείται στην Ασία ως και 3.000 δολάρια.

Το κέρδος είναι ισχυρό κίνητρο, ίσως το ισχυρότερο για έναν επιχειρηματία, αλλά ο πραγματικά σωστός επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται πως ο φυσικός πλούτος χρειάζεται διατήρηση και όπου δυνατόν ενίσχυση με πρώτο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και, επόμενο, την ανάπτυξη δραστηριότητας για την επίτευξη κέρδος.

Σε αυτή την κατηγορία των επιχειρηματιών ανήκει και ο κ. Λάζαρος Πλιάμπας, ο οποίος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε ένα τολμηρό επαγγελματικό αναπροσανατολισμό επιλέγοντας να αξιοποιήσει ότι παράγει άφθονο η ελληνική γη, όπως είπε.

λαζαρος-πλιαμπας

«Το ολοθούριο το γνώριζα σαν δόλωμα, επειδή έχω αγάπη με τη θάλασσα και το ψάρεμα, αλλά όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Κίνα και την Ιαπωνία, το 2011, κάνοντας έρευνα αγοράς, διαπίστωσα το πόσο περιζήτητο είναι εκεί σαν έδεσμα. Στο μεταξύ, ενημερώθηκα και από τα συγγράμματα του καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη ενώ τώρα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία για την αναπαραγωγή του είδους με το ΙΝΕΒ και τον δρ. Νότη Αργυρίου».

Η ιστορία για τον κ. Πλιάμπα είχε συνέχεια. Μετά την ίδρυση της «Holive» που εξάγει σε Ευρώπη και Ιαπωνία  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και παράγωγα προϊόντά του, ιδρύθηκε η North Aegean SeaFood με μοναδικό αντικείμενο την αναπαραγωγή ολοθούριων.

Ο κίνδυνος της υπεραλίευσης

«Μέχρι να περάσει το 2019 ο νόμος που παρέχει κάποια προστασία στην αλίευση ολοθούριων, οι ελληνικές θάλασσες είχαν σχεδόν απογυμνωθεί από ολοθούρια. Ο Πατραϊκός Κόλπος, έχει «πεθάνει» και το είδος κινδυνεύει με εξάλειψη. Πρόκειται για κίνδυνο που έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα και σε όλες τις θάλασσες με σχετικά θερμά νερά.  Πρώτιστη λοιπόν επιδίωξή μας είναι η προστασία του είδους και ο πολλαπλασιασμός των πληθυσμών. Μάλιστα υπάρχουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις πρόθυμες να επενδύσουν σε προγράμματα αναπαραγωγής ολοθούριων.

Έδεσμα αλλά και φάρμακο

«Επόμενος στόχος θα είναι, η αναπαραγωγή και ανάπτυξη με σκοπό την διάθεση στις ασιατικές αγορές, εκεί που υπάρχει ζήτηση η οποία σημειωτέον δεν συνδέεται μόνο με τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και με την ιατρική τους παράδοση, ενώ πλέον τα ολοθούρια έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και της φαρμακευτικής βιομηχανίας στις Δυτικές χώρες».

Τα ολοθούρια είναι πλούσια σε κολλαγόνο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως και στα  αμινοξέα γλυκίνη, αργινίνη και γλουταμίνη. Όσοι γνωρίζουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο μπορούν να δώσουν εξηγήσεις, εμείς αυτό που διαβάζουμε είναι ότι τα συστατικά των ολοθούριων έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στην κυτταρική αποτοξίνωση, ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, βελτιώνουν τη γαστρεντερική υγεία, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων και πολλά ακόμη.

Τα ολοθούρια, μπορούν να αποτελέσουν μία ακόμη «χρυσή» καλλιέργεια για την Μπλε Οικονομία της πατρίδας μας, μία καλλιέργεια η οποία μάλιστα δεν απαιτεί υψηλές επενδύσεις αφού, όπως εκτιμάται, μία τοποθέτηση της τάξης των 300.000 ευρώ, θα μπορεί να εξασφαλίσει ικανή σε ποσότητες παραγωγή για να καταστεί βιώσιμη μία μονάδα καλλιέργειας ολοθούριων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top