Αστυπάλαια: «Έξυπνη», «πράσινη» και covid free

Αστυπάλαια: «Έξυπνη», «πράσινη» και covid free

Η αειφόρος ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, η αυτονομία στην ενέργεια με την χρήση υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μετατρέπουν την Αστυπάλαια στο πρώτο «έξυπνο» και «πράσινο» νησί της Μεσογείου. Η χθεσινή μέρα ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για το νησί, το οποίο επισκέφτηκε πρώτη φορά πρωθυπουργός εν ενεργεία ενώ παράλληλα οι εικόνες με το πανέμορφο τοπίο της Χώρας με τους χαρακτηριστικούς της ανεμόμυλους, το Κάστρο γαντζωμένο στην κορυφή της και τα ολόλευκα σπιτάκια να ατενίζουν το Αιγαίο «ταξιδεύουν» ανά τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η «πεταλούδα» του Αιγαίου, η Αστυπάλαια, γίνεται το πρώτο «έξυπνο» ενεργειακά και «πράσινο» νησί της Μεσογείου, γίνεται το πρώτο ηλεκτροκίνητο νησί, το νησί πρότυπο για τη βιώσιμη κινητικότητα με αντικατάσταση του συνόλου του στόλου των κρατικών οχημάτων με αμιγώς ηλεκτρικά.

«Ήταν μια καταπληκτική μέρα (η χθεσινή), υπήρχε πολύ ενθουσιασμός, που είμαστε το πρώτο «έξυπνο» ενεργειακά νησί» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας λέγοντας ότι μέσω του πρωτοποριακού έργου «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen υποστηρίζεται στο νησί η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία.

Χθες (Τετάρτη 2 Ιουνίου) παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του CEO του ομίλου Volkswagen Dr. Herbert Diess παραδόθηκαν τέσσερα (4) ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα σκούτερ, δωρεά της Volkswagen προς το Δήμο Αστυπάλαιας, την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Αντίστοιχα, παραδόθηκαν τέσσερις φορτιστές ενώ και ο δήμος έχει τοποθετήσει 6 διπλούς φορτιστές στα δημοτικά πάρκινγκ του νησιού. «Θα ακολουθήσουν δωρεές και σ’ άλλα οχήματα όπως βανάκια, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό, μηχανήματα έργων κτλ.» ενημερώνει το GRTimes.gr ο κ. Κομηνέας.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται οι υποδομές για τη δημόσια συγκοινωνία, όπου τα δυο λεωφορεία που εξυπηρετούν σήμερα το νησί,  θα αντικατασταθούν από υπηρεσίες συγκοινωνίας On Demand’ θα επιτρέπει δηλαδή στον κάθε χρήστη να λέει σε ποια στάση βρίσκεται, που θέλει να πάει, και μέσω υπολογιστών θα γίνεται κατανομή και θα δίνεται η βέλτιστη διαδρομή. «Η υπηρεσία θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα» τονίζει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας.

Θα ακολουθήσουν οι  νέες υπηρεσίες διαμοιρασμού των δημόσιων οχημάτων μετακίνησης ενώ ο τρίτος πυλώνας του πρωτοποριακού προγράμματος θα είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος ΑΠΕ.

Ενεργειακά αυτόνομη

Το νησί θα είναι ενεργειακά αυτόνομο με την χρήση υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με ένα φωτοβολταϊκό,  μια ανεμογεννήτρια και μια μπαταρία που θα αποθηκεύει το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Αυτό είναι το υβριδικό σύστημα που λέμε, ότι το ρεύμα θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες, σε μέγεθος κοντέινερ» αναφέρει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας ξεκαθαρίζοντας ότι η ηλεκτροδότηση θα αφορά αποκλειστικά για χρήση των κατοίκων του νησιού. Η αυτονομία του νησιού στην ενέργεια υπολογίζεται για την επόμενη διετία όπου κατά 50% η παραγωγή του ρεύματος θα προέρχεται από το φωτοβολταϊκό και σε ποσοστό 80% και από την ανεμογεννήτρια.

«Η Αστυπάλαια θα παραμείνει καθαρή, θα παραμείνει παρθένα, δεν πρόκειται να φτιάξουμε αιολικά πάρκα» τονίζει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος του νησιού κ. Κομηνέας.

Καταπληκτική διαφήμιση

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Αστυπάλαιας για το εάν η χθεσινή εκδήλωση με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του κυβερνητικού κλιμακίου, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, βουλευτών Δωδεκανήσων και βεβαίως του CEO του ομίλου Volkswagen Dr. Herbert Diess, στελεχών της Volkswagen κτλ. θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό του νησιού, απαντάει πως «και φυσικά έχει’ μέσα από αυτό το πρόγραμμα αυτοδιαφημιζόμαστε» προσθέτοντας ότι για τόση διαφήμιση το νησί θα χρειαζόταν μερικές χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης στην χθεσινή του ομιλία από το  όμορφο νησί στο πλαίσιο της παρουσίασης του πρωτοποριακού έργου «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen, απευθυνόμενος στους κατοίκους του, «σας θέλουμε συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, διότι θα είναι προς όφελός σας τελικά. Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, καταπληκτική διαφήμιση για το νησί σας, παντού στον κόσμο. Φθηνότεροι λογαριασμοί ως προς την ίδια την κινητικότητα» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που συμμετέχουν σε κάτι πραγματικά καινοτόμο και πρωτοποριακό «που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει το μοντέλο για όλα τα νησιά μας, αλλά να φέρει το μέλλον στην Αστυπάλαια πιο νωρίς απ’ ό,τι θα ερχόταν υπό άλλες συνθήκες». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αστυπάλαιας και όλους τους δημότες του νησιού, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτήν την καινοτόμο ιδέα.

Κίνητρα και οικολογικό μπόνους

Ένας από τους τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται το πρωτοποριακό έργο «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen είναι και η ηλεκτροκίνηση, η οποία περιλαμβάνει προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων, ιδιωτικών και δημοσίων.

Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επαγγελματίες (ενοικιάσεις αυτοκινήτων κτλ.).

Θα υπάρχει οικολογικό μπόνους για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος κάθε μορφής, από ποδήλατα και μηχανές μέχρι αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα και ταξί. «Υπολογίζεται ότι από το 2026 θα έχουμε την αυτόνομη οδήγηση καθ’ ολοκληρία» αναφέρει ο κ. Κομηνέας.

Σ’ ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα η επιδότηση φτάνει το 40% μέχρι 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ εφόσον γίνει και απόσυρση του παλαιού οχήματος. Για το ηλεκτρικό δίκυκλο η επιδότηση έχει οριστεί έως 2.000 ευρώ συν 800 ευρώ με απόσυρση παλαιού δικύκλου.

Για ηλεκτρικό ποδήλατο η επιδότηση φτάνει μέχρι 800 ευρώ ενώ για τον οικιακό φορτιστή η επιδότηση είναι στα 500 ευρώ. Αντίστοιχα, η επιδότηση για ταξί είναι 40% μέχρι 15.000 συν 4.500 ευρώ με απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Ενώ για επιχείρηση με έδρα ή υποκατάστημα στην Αστυπάλαια για ηλεκτρικό όχημα η επιδότηση είναι 40% μέχρι 12.000 συν 3.000 με απόσυρση και για φορτιστή σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης για ιδιωτική χρήση η επιδότηση είναι στα 400 ευρώ. Κίνητρα θα δοθούν επίσης και για ηλεκτρικά δίκυκλα και ποδήλατα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου του 2020, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Όμιλος Volkswagen είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την επένδυση «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Εμβολιασμένο το 90% των κατοίκων

Σ’ ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα στο νησί, το 90% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί ενώ τελευταία φορά που έκανε την εμφάνισή του θετικό κρούσμα ήταν πριν τρεις μήνες.

Σχετικά με την τουριστική σεζόν, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ο Ιούνιος κινείται υποτονικά, ωστόσο τους επόμενους μήνες το σκηνικό αλλάζει, με έναν Ιούλιο και έναν Αύγουστο να έχουν κρατήσεις που αγγίζουν το 80%.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ατενίζουν με αισιοδοξία τη φετινή σεζόν ενώ όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο Γιάννης Αγγελίδης ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων στο νησί, θα είναι ανοιχτά όλα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα του νησιού, που ανέρχονται περί στις 4.000 κλίνες. Το νησί διαθέτει και κάμπινγκ ενώ σχετικά με την πρόσβαση υπάρχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση από Αθήνα καθώς και ακτοπλοϊκή πέντε φορές την εβδομάδα από το λιμάνι του Πειραιά με σύγχρονα αξιόπλοα πλοία.

Διαβάστε ακόμη:

Αστυπάλαια: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Volkswagen

Μητσοτάκης από Αστυπάλαια: Παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον

Στην Αστυπάλαια ο Κυρ. Μητσοτάκης (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top