Χ. Χιντήρογλου: Να προσέξουμε το περιβάλλον όπως τον κορωνοϊό

Χ. Χιντήρογλου: Να προσέξουμε το περιβάλλον όπως τον κορωνοϊό
Φωτεινή Στεφανοπούλου

«Το οπλοστάσιο της επιβίωσης του ανθρώπου είναι η ίδια η φύση. Εάν δεν την προστατέψουμε και δεν τη διατηρήσουμε, κινδυνεύει και το ανθρώπινο είδος».

Αυτό τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ιδρύματος, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο εορτασμός της οποίας καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού, απειλούν το ζωικό και το φυτικό βασίλειο, καθιστώντας πιο επίκαιρο από ποτέ τον φετινό εορτασμό.

Είδη υπό εξαφάνιση

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Η Ελλάδα φιλοξενεί ένα τεράστιο βιολογικό πλούτο, στον οποίο περιλαμβάνονται πολλά είδη που υπάρχουν αποκλειστικά στη χώρα. Η χλωρίδα αποτελείται από 5.752 είδη, 22% των οποίων είναι ενδημικά, η δε πανίδα θεωρείται πως προσεγγίζει τα 50.000 είδη ζώων, εκ των οποίων περισσότερο από το 16% ζουν μόνο στη χώρα μας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Σήμερα στον πλανήτη ξεπερνάμε τα 6.000 απειλούμενα είδη. Στην Ελλάδα, από ό,τι τουλάχιστον φαίνεται, οι απώλειες της βιοποικιλότητας είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Είδη που είναι προς εξαφάνιση είναι πολύ περιορισμένα, στο όριο μιας παλάμης. Ο πλούτος του τόπου είναι πολύ μεγάλος, αλλά υπάρχουν πολλά απειλούμενα είδη», αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Χιντήρογλου.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός. Η υπεραλίευση επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί με μαθηματικό τρόπο σε εξαφάνιση ειδών, ενώ σε καθεστώς απειλής, όμως, βρίσκονται και αρκετά είδη φυτών.

«Υπάρχει κακή διαχείριση πολλών αρωματικών φυτών σε δάση. Γίνεται πολύ μεγάλη λαθροθηρία σε φυτά από παράνομα κυκλώματα, τα οποία τα μαζεύουν συνέχεια μέσα από τα δάση μας, ειδικά στις περιοχές της Πίνδου και της Βόρειας Ελλάδας και τα μεταπωλούν μέσα από δίκτυα σε άλλες περιοχές. Έτσι, μπορεί να εξαφανιστούν κάποια είδη το είδος από μία ολόκληρη γεωγραφική περιοχή», τονίζει ο κ. Χιντήρογλου.

Η κλιματική αλλαγή και ο άνθρωπος

Η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες.

«Όπου υπάρχει κλιματική αλλαγή εξαφανίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της βιοποικιλότητας και όπου εξαφανίζεται η βιοποικιλότητα χαλάει η καλή συνθήκη του κλίματος. Είναι ένα δίπολο.

Τα δύο θέματα μπορεί να συνδέονται άμεσα, αλλά μπαίνει και ένας τρίτος παράγοντας που προκαλεί δυναμικές πιέσεις στους δύο παράγοντες και είναι ο άνθρωπος», επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος εξηγεί βήμα – βήμα πώς ακριβώς γίνεται αυτό.

  • Ο άνθρωπος έχει επίδραση στην κλιματική αλλαγή με την κακή διαχείριση της χρήσης ενεργειακών πόρων που προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Αυτό προκαλεί σημαντική φθορά γιατί αυξάνεται του διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργούνται τοξικά νέφη.
  • Όταν έχουμε αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυτομάτως έχουμε μία αλλαγή κλιματική στο θέμα των θερμοκρασιών.
  • Όταν αυξάνεται το εύρος της θερμοκρασίας σε ετήσια βάση προκαλεί μία παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά.
  • Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί ζωικοί οργανισμοί αναπαράγονται όλο το χρόνο, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες αναπαράγονται μόνο για δύο ή για τρεις μήνες.
  • Όταν αναπαράγεται ένα είδος όλο το χρόνο με μία εξαίρεση δύο μηνών, κατά τους οποίους επικρατεί πολύ κρύο, δημιουργείται μία μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση, η οποία πρέπει να καταναλώσει οξυγόνο για να ζήσει.
  • Η αύξηση αυτή αυτομάτως φέρνει μείωση του οξυγόνου μέσα στο θαλάσσιο σύστημα.
  • Η μείωση με τη σειρά της προκαλεί ανοξικές συνθήκες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ψάρια.

Βιοποικιλότητα και κορωνοϊός

Ένα ζήτημα που συζητείται τώρα στις τάξεις των επιστημόνων σχετικά με τον κορωνοϊό είναι ότι μπορεί να οφείλεται σε μία τρίτου βαθμού επιρροή της βιοποικιλότητας.

«Ενώ έχουν προβλεφθεί συνθήκες, οι οποίες λένε, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούν να μετακινούνται ζώα από μία περιοχή σε κάποια άλλη χωρίς άδεια, στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλούς πολίτες που τους αρέσει να έχουν έναν… βόα ή έναν παγκολίνο στο σπίτι τους. Είναι δυνατόν αυτά τα ζώα να ζουν μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό τους περιβάλλον; Παραβιάζουμε όμως αυτούς τους όρους για λόγους… lifestyle.

Επίσης, κάποιοι ψαρεύουν χελώνες τις οποίες διαθέτουν σε ακριβά εστιατόρια. Όμως, οι διαδικασίες εκτροφής ή σφαγής αυτών των ζώων δεν πληρούν τις συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο από μία νυχτερίδα, η οποία είναι και της μόδας στην Κίνα και από ένα κακό σύστημα διαχείρισης της υγιεινής να επεκταθεί εύκολα μία πανδημία σε όλα τα μέρη του κόσμου», εξηγεί ο καθηγητής.

Πάντως, ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί που έφερε στις μετακινήσεις αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στη βιοποικιλότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποθέματα της χώρας σε ψάρια εκτιμάται πως θα τριπλασιαστούν τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της περιορισμένης αλιείας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα φύκια, το Yellowstone και οι ακρίδες

Ο κ. Χιντήρογλου περιγράφει στο GRTimes.gr τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, κατά τα οποία η ανθρώπινη επέμβαση στη φύση είχε σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

Το πρώτο είναι η περίπτωση του τοξικού φυκιού caulerpa taxifolia, το οποίο φέρεται να ήρθε στη Δυτική Μεσόγειο μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ και δημιούργησε μεγάλες καταστροφές στα δικά μας ενδημικά είδη και ιδιαίτερα στη λεγόμενη ποσειδώνια, με το οποίο είναι ανταγωνιστικό.

«Σε αυτήν την περίπτωση φταίει ο άνθρωπος, με την έννοια ότι άνοιξε μία διώρυγα το 1870, για να μπορεί να για να μπορεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς. Βέβαια, αλλά ούτως ή άλλως η μεταφορά θα γινόταν κάποια στιγμή. Άλλωστε, στο περιβάλλον δεν υπάρχουν σύνορα. Έτσι είναι η φύση. Είναι ένα σύστημα ανοιχτό. Κι αν ένα σύστημα το κλείσεις, θα πεθάνει», εξηγεί.

Το δεύτερο είναι αυτό που συνέβη στο Yellowstone Park στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κυνήγησαν τους λύκους και τους εξαφάνισαν, γεγονός που οδήγησε στο να αναπτυχθούν όλα τα μηρυκαστικά σε τεράστιους αριθμούς, γιατί δεν υπήρχε θηρευτής.

Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει ο ρους των ποταμών και να δημιουργηθούν έλη, γιατί δεν υπήρχε βλάστηση και η κατάσταση έφτασε σε ένα σημείο που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν τα μεγάλα πτηνά.

«Μόλις έβαλαν ξανά λύκους στην περιοχή, το σύστημα ξαναπήρε την αναπνοή του. Αυτό δείχνει πως η αλυσίδα είναι καθοριστική. Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας χρειάζονται. Λένε «δεν πειράζει ας χαθούν κάποια είδη». Το πρόβλημα είναι αυτά τα είδη που θα χαθούν τι θα αφήσουν πίσω τους ως μη λειτουργικό κομμάτι της επιβίωσης των άλλων ειδών. Γιατί κάθε είδος έχει τη συνδρομή του στη λειτουργία του όλου συστήματος», επισημαίνει.

Το τρίτο παράδειγμα είναι η επιχείρηση «εξαφάνισης» των ακρίδων από την Αίγυπτο, που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή.

«Εάν κυνηγήσεις τις ακρίδες, μαζί με αυτές θα χαθούν και άλλα είδη. Σήμερα κινδυνεύουν περισσότερα από 400 είδη εντόμων χρήσιμων για τον άνθρωπο. Οι επικονιαστές είναι τα έντομα εκείνα που με τη συμπεριφορά τους γονιμοποιούν τα φυτά. Εάν εμείς δεν φροντίζουμε αυτά τα έντομα, όπως τις «κακές» μέλισσες που μας τσιμπάνε ή τις «κακές» πεταλούδες που κάνουν προνύμφες στα ξύλα, τότε κάποια στιγμή δεν θα έχουμε να φάμε.

Από έξι έως οκτώ είδη φυτών καλύπτεται το 50% των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου. Αν δεν υπάρχουν επικονιαστές των σιτηρών, των λαχανικών, δεν θα έχουμε να φάμε. Βλέπετε, λοιπόν, ότι το έντομο μάς χρειάζεται. Και, αν κυνηγήσουμε το κακό έντομο που λέγεται ακρίδα, επειδή έκανε καταστροφή -στην οποία και εδώ βάλαμε εμείς το χεράκι μας, γιατί οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και βροχής ευνοούν την αλλαγή συμπεριφοράς κάποιας ορμόνης, η οποία παροτρύνει τις ακρίδες να σχηματίζουν αγέλες και να αναπτύσσουν συμπεριφορά ληστρική- μαζί θα εξαφανιστούν και άλλα είδη. Κι εκεί που πάμε να κάνουμε το καλό κάνουμε 10 φορές κακό», τονίζει ο καθηγητής.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού

Καίριο ζήτημα για τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, είναι η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που εξαντλεί τα αποθέματα του πλανήτη.

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός από ένα δισεκατομμύριο έφτασε τα 7,5 δισεκατομμύρια μέσα σε έναν αιώνα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταναλώνουν μιάμιση φορά τον πλανήτη σε ετήσια βάση. Μέχρι πότε μπορεί να γίνεται αυτό; Μέχρι πότε μπορεί ο πλανήτης να διαχειρίζεται τις ακραίες καταναλωτικές συμπεριφορές του ανθρώπου;», διερωτάται.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα πρέπει να μας οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.

«Δε μιλάω με την έννοια της καταστροφολογίας, αλλά νομίζω ότι ο άνθρωπος πια και τα κέντρα εξουσίας θα πρέπει να σκέφτονται λίγο καλύτερα και με μεγαλύτερο σεβασμό την αρχή της πρόληψης. Δηλαδή, όταν δεν γνωρίζω κάτι, δεν προχωρώ. Να το μάθω πρώτα ή τουλάχιστον να έχω μία στοιχειώδη εικόνα και μετά να προχωρήσω, όπως ακριβώς κάναμε τώρα και με την πανδημία. Όλοι τώρα κατάλαβαν τι σημαίνει προφυλάγομαι, παρακολουθώ βήμα-βήμα, βλέποντας και κάνοντας.

Πρέπει να παρακολουθούμε τον πλανήτη μας όπως και τον κορωνοϊό, γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ εύθραυστα», καταλήγει ο κ. Χιντήρογλου.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5904/06

ΟΗΕ: Θέλουμε ένα εμβόλιο προσβάσιμο σε όλους Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5904/06

Χάκερ από Κίνα και Ιράν κατά Τραμπ και Μπάιντεν Διεθνή

23:5204/06

Κορωνοϊός: Εκατομμύρια δολάρια για εμβόλια σε φτωχές χώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5004/06

Δωρεάν μαστογραφίες στον δήμο Αθηναίων Δήμοι ,Ελλάδα ,Κοινωνία

23:4304/06

Σωματείο «Ομόνοια»: Να ανοίξουν κανονικά οι λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκη

23:4004/06

Covid – 19: Πάνω από 387.000 θάνατοι παγκοσμίως Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3004/06

Κέρκυρα:Καλλιεργούσε 71 δενδρύλλια κάνναβης Κοινωνία

23:2004/06

Μέρκελ: «Δεν θα διεκδικήσω εκ νέου την Καγκελαρία» Διεθνή

23:1004/06

Γ. Μαυρωτάς: Η αλήθεια για τις επιχορηγήσεις στον αθλητισμό Αθλητισμός

23:0004/06

Υπόθεση Novartis: Καλείται εκ νέου ο Δ. Παπαγγελόπουλος Βουλή

22:5004/06

Δήμαρχοι και εργαζόμενοι σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης Δήμοι

22:4004/06

Ορθοπεταλιές για τον Θερμαϊκό Θεσσαλονίκη ,Περιβάλλον

22:3504/06

Νέα πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί προωθούν λέμβους με αλλοδαπούς (ΒΙΝΤΕΟ) Κοινωνία ,Σημαντικά

22:3004/06

Τζόκερ: Δύο υπερτυχεροί παίρνουν από 5,7 εκατ. ευρώ Κοινωνία

22:2104/06

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση ανάσυρσης σορού από διαμέρισμα Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

22:2004/06

Τελλόγλειο: Επιστροφή στον πολιτισμό Πολιτισμός

22:2004/06

Διακοπή του τραμ από στάση Ζέφυρος έως Μουσών το Σάββατο Ελλάδα

22:1004/06

Κ.Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας» Πολιτική ,Τουρισμός

22:0004/06

MED 7: Μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο Κοινωνία

21:5004/06

Τεστ για τον κορωνοϊό σε δομές του Δήμου Λαγκαδά Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Κορωνοϊός

21:4004/06

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και για στρατιωτική εμπλοκή» Πολιτική

21:3404/06

Έρχεται «Κέντρο Καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

21:3004/06

Πούτιν: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό βελτιώνεται Διεθνή

21:2604/06

«Αυτό είναι το ελληνικό καλοκαίρι» – Το σποτ του υπουργείου Τουρισμού Σημαντικά ,Τουρισμός

21:2204/06

Επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στη Μοναστηρίου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

21:2004/06

ΠΟΕΔΗΝ: «Νοσεί» το ΕΣΥ στα νησιά Υγεία

21:1304/06

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για την αποδοχή της κυβέρνησης Πολιτική ,Σημαντικά

21:0004/06

Τον Ιούλιο η Air France πετά… Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

20:5004/06

Σε ποια έργα διοχετεύτηκαν τα ποσά από το ΥΠΑΑΤ Αγροτική Οικονομία ,Βουλή

20:4004/06

Live: Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την καμπάνια του Τουρισμού Πολιτική ,Τουρισμός

20:3704/06

Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

20:3004/06

Λαμία: 13χρονη καταγγέλλει τον θείο της για βιασμό Ελλάδα ,Κοινωνία

20:2704/06

Πορεία αντιεξουσιαστών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:2004/06

Πληρώνεται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού Ειδήσεις ,Επιχειρήσεις

20:1004/06

Θεσ/νίκη: «Άθληση και Ψυχαγωγία στη Φύση» Αθλητισμός ,Θεσσαλονίκη

20:0004/06

Καλαφάτης: Τι είπε για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση Πολιτική

19:5004/06

Webinar για τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

19:5004/06

Νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Αυτά είναι τα καινούρια κριτήρια Ελλάδα ,Κοινωνία

19:4604/06

Φωτιά τώρα στη Νεοχωρούδα (VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

19:4004/06

Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην ιστορική αίθουσα “Ελ. Βενιζέλος” Βουλή

19:3004/06

ΠΚΜ: Εργασίες συντήρησης – Πότε και σε ποια οδό Περιφέρειες

19:2404/06

Sani/Ikos: Ανοίγουν τα ξενοδοχεία την 1η Ιουλίου Επιχειρήσεις ,Τουρισμός

19:2004/06

«Πράσινος» εθελοντισμός στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου Δήμοι ,Περιβάλλον

19:1704/06

Lidl: Υπέγραψε το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ Επιχειρήσεις

19:1004/06

Τουρκία: Καθαίρεσαν βουλευτές αντιπολίτευσης Διεθνή

19:0804/06

Αηδονόπουλος: Κανένας άπορος δεν έμεινε νηστικός Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

19:0004/06

«Ξήλωσαν» ξαπλώστρες από παραλίες της Μυκόνου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Τουρισμός

18:5504/06

Τουρκία – Λιβύη συνεργασία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Διεθνή

18:5004/06

Τηλεδιάσκεψη ευρωβουλευτών της ΝΔ με Ν. Δένδια Κόμματα ,Πολιτική

18:4804/06

ΣΚΩΘ: Εκλογές για τους κοσμηματοπώλες στις 9 και 10/6 Οικονομία

18:4404/06

Τρία βραβεία για την Celestyal Cruises Επιχειρήσεις ,Ναυτιλία ,Τουρισμός

18:4004/06

Γιατί το Πεκίνο χαλαρώνει τους περιορισμούς για τις πτήσεις Διεθνή

18:3804/06

Θεσσαλονίκη: Διήμερο με «Κρασί και Λογοτεχνία» Lifestyle ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

18:3004/06

Νεκρός δημοσιογράφος στην Υεμένη Διεθνή

18:1304/06

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα στη χώρα μας Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:1004/06

Πόσο μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές τον Μάιο Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0704/06

Τα «φλέγοντα» προβλήματα στα σχολεία σύμφωνα με τους δάσκαλους Κοινωνία ,Παιδεία ,Σημαντικά

18:0004/06

Νίκος Σεργιανόπουλος: 12 χρόνια από την άγρια δολοφονία του Lifestyle

17:5804/06

Θεσσαλονίκη: Λύση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

17:5004/06

Κ.Ε.ΔΗ.Θ.: Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους νέους Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

17:3604/06

ΝΔ: Ποια η αντίδραση για την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρόδο Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

17:3504/06

Σεισμός τώρα στη Ζάκυνθο Ελλάδα ,Κοινωνία

17:3004/06

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα για τους κινδύνους στους εργαζόμενους Κορωνοϊός ,Υγεία

17:2204/06

Εισβολή εργαζομένων στον επισιτισμό στο υπουργείο Τουρισμού Ελλάδα ,Κοινωνία

17:2004/06

Καραμανλής: Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού Ελλάδα ,Πολιτική

17:1804/06

Ζέρβας: Τι είπε για τραπεζοκαθίσματα και ποδηλατόδρομους Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

17:1004/06

Χατζηδάκης: Πώς θα γίνει η ενίσχυση της ανακύκλωσης Ελλάδα ,Περιβάλλον ,Πολιτική

17:0004/06

Πάτρα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περίπτερο Ελλάδα ,Κοινωνία

16:5504/06

Βόλος-Κορωνοϊός: Θετικός και ο σύζυγος της 30χρονης εγκύου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:5004/06

Υποχρεωτική η εκπαίδευση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα Τουρισμός

16:4004/06

Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα Ελλάδα

16:3604/06

Μήνυμα Ζέρβα κατά του ρατσισμού – Τι είπε για εστίαση Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

16:3404/06

Δίωξη για συνθήματα κατά των καμερών σε σχολεία Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

16:3004/06

Πόσες αποστολές πραγματοποίησαν οι κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ Ελλάδα ,Υγεία

16:2504/06

Στη Ρόδο ο Α. Τσίπρας – Ποια η αντίδραση ΝΔ Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

16:2004/06

Superleague is back: Τι αξίζει για ποντάρισμα by Λάμπρος Γκαραγκάνης Αθλητισμός

16:1704/06

ΕΟΦ: Ανάκληση μάρκας με αντισηπτικά μαντηλάκια Ελλάδα ,Υγεία

16:1004/06

Δήμος Θεσσαλονίκης: Επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:1004/06

Συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια στην αμερικανική πρεσβεία Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0004/06

Καλαμαριά: Περιβαλλοντικές δράσεις στο Κόδρα Δήμοι ,Περιβάλλον ,Χωρίς κατηγορία

15:5004/06

Σε τριήμερη καραντίνα η Βόρεια Μακεδονία Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:4504/06

Κιλκίς: Έξι σχολεία κλειστά μετά το κρούσμα κορωνοϊού Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:4504/06

Εξιχνιάστηκε υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Ασπρόπυργο Ελλάδα ,Κοινωνία

15:4404/06

Έβρος: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

15:4004/06

ΥΠΑΝ: Δημιουργία δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Κοινωνία ,Περιβάλλον

15:3004/06

Ωραιόκαστρο: «Έξυπνοι» αισθητήρες για την ποιότητα του αέρα Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

15:2904/06

Drone για τον εντοπισμό άντρα στον Υμηττό (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

15:2004/06

Στη Σάμο ο Β. Κικίλιας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:1204/06

ΕΚΤ: Νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας Διεθνή ,ΕΕ ,Σημαντικά

15:1004/06

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

15:0004/06

Άμεση καταβολή του επιδόματος ζητά το Ε.Κ.Θ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:5504/06

Κορωνοϊός: 37 θάνατοι συνδέονται με το ντέρμπι του Μάντσεστερ Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:4504/06

Θετικός στον κορωνοϊό ο Τζορτζ Φλόιντ Διεθνή

14:4004/06

Κούβελας: Λάθος το lockdown Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:3204/06

Πρωτοβουλία της ομάδας Διάλογος: «Φέτος το κύπελλο εμείς» Δήμοι ,Περιβάλλον

14:3004/06

Γερμανοί εισαγγελείς: Θεωρούμε τη Μαντλίν νεκρή Διεθνή

14:2804/06

Σ. Αναστασιάδης: Διπλή παρέμβαση στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ) Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

14:2104/06

Θεσ/νίκη: Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

14:1504/06

Γονείς Μαντλίν ΜακΚάν: Πολύ σημαντική εξέλιξη η ύπαρξη νέου υπόπτου Διεθνή

14:0604/06

Θεσ/νίκη: Νέα τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης από την ΕΛΑΣ Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:0504/06

Πέτσας: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της με όρους ασφάλειας Ελλάδα ,Πολιτική

14:0004/06

Κατερίνη: Χασισόδεντρα σε… γλαστράκια Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

13:5804/06

Έφοδος σε κελιά στον Κορυδαλλό – Τι βρήκαν οι Αρχές Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

13:5704/06

Στοίχημα: Τσεχία και Αρμενία σε απόδοση 6.50! Αθλητισμός

13:4504/06

Κορωνοϊός: Εξετάσεις σε νησιά του Αιγαίου ξεκινά ο ΕΟΔΥ Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

13:3004/06

Χειροπέδες σε δύο άτομα που έγραφαν συνθήματα σε σχολεία Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:1504/06

ΓΓΑ: Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τσακωμένοι με την αλήθεια και τα οικονομικά Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1304/06

ΕΥΑΘ: Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση δικαιωμάτων υδροληψίας Επιχειρήσεις

13:0804/06

H Tρ. Πειραιώς στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον covid-19 Επιχειρήσεις

13:0004/06

Σταματάει το τραγούδι η Χάρις Αλεξίου (VIDEO) Lifestyle ,Ελλάδα

12:5904/06

Επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα Διεθνή ,ΕΕ ,Ελλάδα

12:5404/06

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα λαθραίων τσιγάρων Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

12:5004/06

ΕΛΣΤΑΤ: Χαμηλά η ύφεση το πρώτο τρίμηνο το 2020 Ελλάδα ,Οικονομία

12:4504/06

Αυξάνονται τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα σπίτια στη Θεσ/νίκη Θεσσαλονίκη

12:3504/06

Σταϊκούρας: Χαμηλότερη η ύφεση στην Ελλάδα Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

12:3004/06

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Σ. Πέτσα (VIDEO) Ελλάδα ,Πολιτική

12:1704/06

Πέθανε ο Δημήτρης Παυλής Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1504/06

Κίνα: Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο (ΦΩΤΟ) Διεθνή

12:0604/06

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

12:0004/06

Χρυσές δουλειές για «πειρατή» συνδρομητικών καναλιών Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

11:4704/06

Κινητοποίηση συνταξιούχων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:4504/06

Έρευνα για απευθείας μετάδοση μαθημάτων από σχολικές αίθουσες Ελλάδα ,Παιδεία

11:3304/06

Στο δασικό φυτώριο Λαγκαδά ο Θ. Καράογλου (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

11:3004/06

Πρώτο το όνομα του Τραμπ στη λέξη «ρατσιστής» στο Twitter Διεθνή

11:2704/06

Ζέρβας: Κοινός στόχος, μετρό στην πόλη το 2023 Δήμοι ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

11:1704/06

Βόλος: Έγκυος θετική στον κορωνοϊό Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:1504/06

ΕΚΠΑ: Πώς περιορίζεται η μετάδοση του κορωνοϊού Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:0004/06

ΣΒΕ: Ζητά συνέχιση της επιδότησης τόκων για τουλάχιστον 3 μήνες Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

10:5604/06

Διακοπές νερού σε Τούμπα, Ξηροκρήνη, Ωραιόκαστρο Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4704/06

Θεσσαλονίκη: «Μπούκαραν» στον ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4504/06

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα έρευνας για την υδροξυχλωροκίνη Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3004/06

Παπαθανάσης: Μόνο καθιστοί στα πανηγύρια (ΒΙΝΤΕΟ) Ελλάδα ,Πολιτική

10:1504/06

Θεσ/νίκη: Συλλήψεις για ναρκωτικά και κλοπές Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:0504/06

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε και πώς θα καταβληθεί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

10:0004/06

ΔΕΗ: Επανήλθαν οι εισπράξεις, επιβεβαιώνεται η αλλαγή πορείας Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4804/06

Αγνοείται άτομο στον Υμηττό Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4504/06

Επίθεση με βιτριόλι: Τι εξετάζουν για την δράστιδα Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3004/06

Ξάνθη – Κορωνοϊός: Ξεκινούν μαζικοί μοριακοί έλεγχοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

09:1504/06

Βραζιλία-covid-19: Νέο θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:1204/06

Θεσ/νίκη: Περιοδεία Ζέρβα στα έργα του Μετρό (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) Δήμοι ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

09:0004/06

Σύψας για τη χαλάρωση των μέτρων: Παίζουμε με τη φωτιά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4504/06

Βαρτζόπουλος: Ανάγκη αλιευτικής ζώνης 12 ναυτικών μιλίων Αγροτική Οικονομία ,Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

08:3004/06

Με ρυθμούς… «χελώνας» τα διπλώματα οδήγησης Θέματα GR Times ,Κοινωνία

08:1504/06

Πέντε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0004/06

Έβρος: Συναγερμός για νέο κύμα μεταναστών στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

07:4504/06

Διακοπή νερού στη Νεάπολη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3004/06

Τραμπ: «Μαζεύει» τα περί εμπλοκής του στρατού στις διαδηλώσεις Διεθνή ,Σημαντικά

07:2004/06

Ο covid-19 θα «κοστίσει» 30%-60% του τζίρου της αγοράς μπύρας Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

07:1004/06

Διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:0004/06

Ο καιρός για σήμερα, Πέμπτη, σε όλη τη χώρα Κοινωνία ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ