Χριστουγεννιάτικα δέντρα: «Μετακομίζει» ο Χολομώντας στη Θεσσαλονίκη

Χριστουγεννιάτικα δέντρα: «Μετακομίζει» ο Χολομώντας στη Θεσσαλονίκη

«Άρωμα» δάσους θα μοσχοβολήσει σε τουλάχιστον 10 σημεία της Θεσσαλονίκης με τα φυσικά έλατα του Χολομώντα από την ορεινή Χαλκιδική να προ(σ)καλούν τους καταναλωτές να βάλουν την χριστουγεννιάτικη νότα στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι πολύ καλά’ ανυπομονούν να κατέβουν οι παραγωγοί στην αγορά για να πάρουν έλατο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη στην ορεινή Χαλκιδική Γιάννης Ξάκης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες (10.000) έλατα θα φιγουράρουν σε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, προερχόμενα από το κατ’ εξοχήν ελατοχωριό της ορεινής Χαλκιδικής, τον Ταξιάρχη.

Έτσι λοιπόν, από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, επίσημη ημερομηνία για τη μεταφορά των εξελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλλίων και κλώνων από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ενέργειας, οι ελατοπαραγωγοί ανά την Ελλάδα, ξεκινούν να πιάνουν πόστο στο πεζοδρόμιο, σε γνωστά σημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, ώστε να πουλήσουν τα έλατα που καλλιεργούν και τα προωθούν για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά και τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι θετικά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ταξιάρχη Χολομώντα Δήμου Πολυγύρου Γιάννης Ξάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος, οι προσδοκίες των ελατοπαραγωγών είναι ότι θα ξεπεράσουν τις περσινές πωλήσεις, μιας πολύ ιδιόμορφης χρονιάς, λόγω κορωνοΐου. «Εάν πέρυσι διακινήθηκαν 25.000 – 27.000 δέντρα, φέτος πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τις 30.000» δηλώνει ο κ. Ξάκης.

Τιμές

Οι τιμές για ένα φυσικό έλατο από τον Χολομώντα Χαλκιδικής εξαρτώνται από το μέγεθος του, το ύψος του αλλά και την πυκνότητά του. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ταξιάρχη οι τιμές των χριστουγεννιάτικων ελάτων θα είναι ίδιες με τις περσινές. «Από 30, 40, 50 ευρώ το δέντρο, ανάλογα, για ένα έλατο 2,5 μ. – 3 μ.» αναφέρει ο κ. Ξάκης.

Να σημειώσουμε ότι στην Αθήνα οι τιμές είναι πιο υψηλές, διότι είναι και πιο πολλά τα έξοδα μετακίνησης των ελατοπαραγωγών σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν από τα 50 – 60 ευρώ για ένα έλατο 2,5 μ. – 3 μ., μέγεθος το οποίο είναι το ιδανικό για σπίτι.

Σημεία πώλησης

Σχετικά με τα σημεία πώλησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων που φέρουν ‘άρωμα’ δάσους στη Θεσσαλονίκης είναι, σε δυο εισόδους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ και Σιντριβάνι), στην Βούλγαρη με Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Καλαμαριά επί της Ανδριανουπόλεως, στο ύψος του ΙΚΕΑ, στην περιφερειακή οδό στο ύψος της Τούμπας προς δυτική πλευρά, στο δρόμο για αεροδρόμιο, στο δρόμο για Πανόραμα (και κατευθυνόμενος κανείς από Θέρμη), στον Εύοσμο κτλ.

Το χωριό των ελάτων

Ο Ταξιάρχης βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ., στην ορεινή Χαλκιδική, κοντά στην κορυφή του Χολομώντα, και οι 1.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή καυσόξυλων, διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Όμως, σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους προέρχεται και από την καλλιέργεια του ελάτου για τα φημισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Τουλάχιστον 10 – 15 οικογένειες ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή των ελάτων, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν δέντρα συμπληρώνοντας το εισόδημά τους.

Η καλλιέργεια

Σχετικά με την καλλιέργεια των ελάτων, όπως εξηγούν στο GRTimes.gr οι ελατοπαραγωγοί, από τη στιγμή που θα σπείρουν το σπόρο (σ.σ. πρόκειται για κουκουνάρι από μεγάλα έλατα), χρειάζονται γύρω στα δυο χρόνια για να βγουν μικρά φυτά. Στη συνέχεια τα κάνουν μεταφύτευση σε σακουλάκια, τα αφήνουν άλλα 2-3 χρόνια, και στη συνέχεια σπέρνουν το φυτό στο έδαφος. Από την ώρα που θα φυτευτεί το φυτό στο χωράφι, χρειάζεται από 8 – 15 χρόνια για να υλοτομηθεί.

Και τότε, σε κάθε δέντρο μπαίνει η μολυβοσφραγίδα με τα αρχικά του Δασαρχείου, αποδεικνύοντας ότι το δέντρο είναι καλλιέργεια, και έκτοτε, τα φορτώνουν και ξεκινούν τη διακίνηση για πώληση.

Η φετινή διακίνηση

Η μεταφορά των εξελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλλίων και κλώνων από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης αρχίζει την 26η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους (2021) και θα ενεργείται βάσει δελτίων μεταφοράς στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των δενδρυλλίων, καθώς επίσης ο αριθμός της δασικής σφύρας και της μολυβδοσφύρας με τις οποίες σφραγίσθηκαν για να διευκολύνεται ο έλεγχος και να διαπιστώνεται η νόμιμη προέλευσή τους.

Να σημειωθεί ότι τα δέντρα αυτά, συνήθως ελάτης, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης. Πρόκειται, κυρίως, για έλατα αλλά και για άλλα δασοπονικά είδη (ερυθρελάτη, πεύκη, ψευδοτσούγκα, κυπαρίσσι) που προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα και καστανοπερίβολα.

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο της πόλης- Η «ροή του φωτός» στο προσκήνιο(ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Φωταγωγήθηκε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα θα «λάμψει»…στη Χαλκιδική  (ΦΩΤΟ-VIDEO)

O Ταξιάρχης ετοιμάζεται για το άναμμα του πρώτου Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Στολίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top