Δήμαρχος Πόρου: Casus Belli η βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων

Δήμαρχος Πόρου: Casus Belli η βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων

Σε κινήσεις ‘πολεμικού’ χαρακτήρα ετοιμάζεται να προχωρήσει η Επιτροπή Αγώνα του δήμου Πόρου με στόχο το συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας για ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί του Αργοσαρωνικού. «Οργανώνουμε ‘πόλεμο’, μας παίρνουν το 1/3 της έκτασης του νησιού μας και ιδιωτικοποιούν τη θάλασσα και τη στεριά» δηλώνει με αγωνία στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Επιτροπή Αγώνα (Ομάδα Εργασίας) συστάθηκε στο νησί του Αργοσαρωνικού, τον πανέμορφο Πόρο, με αποστολή τον σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας σχετικά με την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). Η Επιτροπή η οποία συστάθηκε με απόφαση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη αποτελείται από πολίτες οι οποίοι και αποδέχτηκαν το κάλεσμα του δημάρχου να συνδράμουν στον αγώνα ζωής ή θανάτου που καλείται να δώσει η τοπική κοινωνία απέναντι στα σχέδια ιχθυο-βιομηχανοποίησης του νησιού.

«Στον Πόρο υπήρχαν τέσσερις (4) μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί και δημιουργούνται βιομηχανικές ζώνες οι οποίες καταλαμβάνουν τη θάλασσα και τη στεριά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης εξηγώντας πως οι ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται βορειοδυτικά του νησιού, αφενός επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφετέρου καταλαμβάνουν τις ακτές – το μεγαλύτερο κεφάλαιο του Πόρου.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει με την ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο ιδιωτικοποιούνται και η θάλασσα και η στεριά, από μία εταιρία, έναν φορέα διαχείρησης ο οποίος δεν είναι το κράτος, αλλά ιδιωτικός.

«Μας παίρνουν το 1/3 της έκτασης του νησιού μας και μέσα σε πέντε χρόνια θα οκταπλασιάσουν την παραγωγή» δηλώνει ο κ. Δημητριάδης λέγοντας πως δεν θα περιμένουν να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το νησί τους, και μέσω αυτής της Επιτροπής προχωρούν σε κινήσεις ‘πολεμικού’ χαρακτήρα.

Οργανώνουμε ‘πόλεμο’

Μέσω της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Πόρου θα ξεκινήσουν κάποιες προσπάθειες αντιδράσεων μικρής διάρκειας ώστε να υπάρξει πίεση και να αποτραπεί η ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Κινήσεις όπως αποκλεισμός του λιμανιού του Πόρου, ανεπιθύμητοι οι βουλευτές της χώρας στο νησί κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στην ‘πολεμική’ κατάσταση που βρίσκεται το νησί, ήδη από πέρυσι, όταν ανακοινώθηκαν οι όροι λειτουργίας της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

«Οργανώνουμε ‘πόλεμο’» τονίζει ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.

Τι προβλέπει η Μελέτη για την δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου

Οι όροι λειτουργίας της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπουν καταρχήν τη δέσμευση όλου του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου από τη Βαγιωνιά έως τον Βιολογικό Καθαρισμό σε απόσταση 1χλμ. -εκατέρωθεν- από την ακτή, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 στρέμματα στη στεριά (χονδρικά το 1/4 του νησιού) και σε 2.690 στη θάλασσα (από 95 ήμερα). Στον θαλάσσιο χώρο θα εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία, με ετήσια παραγωγή 8.831 τόνους (από 1.147 σήμερα) και στη στεριά θα κατασκευαστούν ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντήρια διχτυών, δρόμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά., για τα οποία θα παραχωρηθούν εκτάσεις δάσους, αιγιαλού και παραλίας.

Σε όλη την ανωτέρω περιοχή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης (κότερα, αλιεία, κατοικία κ.τ.λ.), ενώ σε 5 χρόνια ο φορέας διαχείρισης (δηλαδή η εταιρία) θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παραπάνω μεγέθη και να δημιουργήσει περισσότερες Π.Ο.Α.Υ.

Ο φορέας είναι επίσης αποκλειστικά αρμόδιος για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στις δραστηριοποιούμενες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (δηλαδή στον εαυτό του). Σχετικά με την εταιρία, τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., την πρώην ΣΕΛΟΝΤΑ, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ελέγχεται από ξένα κεφάλαια, και συγκεκριμένα έχει περάσει σε αραβικό fund και σε fund της Βασιλικής Οικογένειας του Άμπου Ντάμπι.

Μάλιστα, στις αρχές του 2015, η εταιρία ΔΙΑΣ (πλέον ΣΕΛΟΝΤΑ) προχώρησε στη σύσταση του φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ. και στην έναρξη διαδικασίας ίδρυσής της, αθετώντας τη δέσμευσή της προς τον Δήμο Πόρου για πλήρη αποχώρησή της από τον Πόρο έως το τέλος του 2015.

Αποτροπή της βιομηχανοποίησης του Πόρου

Ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σε πρόσφατη επιστολή του προς τους βουλευτές της Ν.Δ. Α΄ Πειραιά και Νήσων, αναφορικά με την καταψήφιση της παράτασης της προθεσμίας ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ. (σ.σ. η δεύτερη παράταση της σχετικής προθεσμίας που είχε οριστεί με το «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών» (αρχικά έως τις 4.11.2016 και ύστερα έως τις 4.11.2019 και τις 4.11.2021) για την ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών Π.Ο.Α.Υ. στην Ελλάδα, έληξε) αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του Πόρου επισημαίνει:

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι βουλευτές, Θα ήθελα να επιστήσω στην προσοχή σας στο περιεχόμενο της σχετικής επιστολής της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» και να τονίσω ότι η μη-έγκριση διάταξης για την παράταση της προθεσμίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ. αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την αποτροπή της βιομηχανοποίησης του Πόρου. Η λύση αυτή είναι σήμερα απολύτως στα δικά σας χέρια! Δεδομένης της ξεκάθαρης θέσης σας κατά μιας τέτοιας εξέλιξης, είμαι βέβαιος ότι, όχι μόνον θα καταψηφίσετε τυχόν τέτοια διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, αλλά και θα ενεργήσετε με τον ίδιο ζήλο που ενεργώ και εγώ ως Δήμαρχος του νησιού, προκειμένου να πείσετε και άλλους συναδέλφους σας να την καταψηφίσουν ώστε να μην θεσμοθετηθεί. Μάλιστα, εφόσον ενεργήσετε έτσι, είναι βέβαιο ότι θα βρεθείτε σε προνομιακή θέση διαπραγμάτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσετε την ματαίωση των σχετικών σχεδίων τουλάχιστον για τον Πόρο (για λογαριασμό του οποίου σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή επιπλέον εκείνης της Επιτροπής). Πρόκειται για την πλέον κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του νησιού μας και την πλέον καθοριστική αποστολή σας για την προάσπιση των συμφερόντων του.
Είμαι στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και συνεργασία για το θέμα. Με εκτίμηση, ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης».

Βιομηχανικές Ζώνες σε 25 περιοχές της Ελλάδας

Σε 25 περιοχές της Ελλάδας προβλέπεται η δημιουργία βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Οι περιοχές στις οποίες η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αποφασίσει ότι θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες ιχθυοτροφείων σε στεριά και θάλασσα, είναι οι: 1) Θερμαϊκού, 2) Πιερίας, 3) Β. & Ν. Ευβοϊκού, 4) Οξειάς, 5) Κεφαλονιάς, 6) Θεσπρωτίας, 7) Εχινάδων & Αιτωλ/νίας,
8) Κορινθίας, Αργολίδας, Δυτικού Σαρωνικού, 9) Διαπόριων Νήσων, Σαρωνικού, Σαλαμίνος & ευρύτερης περιοχής, 10) Πόρου, 11) Λέρου, 12) Ακτών Αρκαδίας, Βουρλιά, Όρμου Κορακιά, Νήσου Πλατιά, Μεθάνων και Τροιζηνίας, 13) Χίου, 14) Λάρυμνας-Αταλάντης, 15) Δίαυλου Ωρέων Μαλιακού, 16) Βοιωτίας, 17) Χαλκιδικής, 18) Μεγάρων, 19) Όρμος Αγ. Νικολάου, Ερατεινής, Γαλαξίδι, Αντίκυρα, 20) Λέσβου, 21) Ρόδου-Χάλκης, 22) Ψερίμου, 23) Καλύμνου, 24) Αγαθονησίου, 25) Αμβρακικού.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχει ήδη εκδοθεί το Α’ Προεδρικό Διάταγμα για την Οξειά της Αιτωλοακαρνανίας και την Κεφαλονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Διαμαρτυρία κατοίκων για την αδειοδότηση υδατοκαλλιεργειών (ΦΩΤΟ)

Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας: Ανάρπαστα στο εξωτερικό η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Γιατί οι υδατοκαλλιέργειες προκαλούν πρόβλημα στον τουρισμό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top