Δήμος Κατερίνης: Στη δικαιοσύνη για τη ρύπανση του Πέλεκα

Δήμος Κατερίνης: Στη δικαιοσύνη για τη ρύπανση του Πέλεκα

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Αποφασισμένη να οδηγήσει στη δικαιοσύνη την υπόθεση της ρύπανσης του ποταμού Πέλεκα είναι η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης.

Ο ποταμός μολύνεται τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένο κανάλι, στο οποίο καταλήγουν απόβλητα από ιδιώτες και παρακείμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα, όπου εκβάλλει ο ποταμός, στα όρια της Ολυμπιακής Ακτής.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή πριν από ένα μήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στα κανάλια δίπλα από βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες βρέθηκε αντιμέτωπη με την αποκρουστική εικόνα των λυμάτων που αναδύουν αφόρητη δυσοσμία, η οποία, εξάλλου, ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου κάλεσε και την αστυνομία, προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός.

Κατά καιρούς, εξάλλου, έχουν βρεθεί στα κανάλια κάθε είδους απορρίμματα, μέχρι και ψόφια ζώα.

Σε αστυνομία και εισαγγελέα

Ήδη η αστυνομία έχει καλέσει τον αντιδήμαρχο Υπηρεσίας Δόμησης και Τουρισμού, Γιώργο Νταντάμη, προκειμένου να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία. Ο ίδιος, εξάλλου, συναντήθηκε και με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, προκειμένου να τον ενημερώσει για το θέμα.

«Ξεκινήσαμε μία εκστρατεία ως δήμος για την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και χρόνια υπάρχει μία σιωπή των ιθυνόντων που αφήνουν κάποιους να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα. Είπαμε μέχρι εδώ. Θα κάνουμε τα πάντα. Θα αναδείξουμε το πρόβλημα και θα απευθυνθούμε στους φορείς του Δημοσίου που πρέπει να δράσουν. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα απευθυνθούμε εμείς στον εισαγγελέα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε», είπε στο GRTimes.gr ο κ. Νταντάμης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η ρύπανση οφείλεται στις δραστηριότητες των γύρω επιχειρήσεων, που είτε δε διαθέτουν βιολογικούς σταθμούς, είτε δεν τους λειτουργούν. Όπως είπε, παρά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς, δε συμμορφώνονται και πως, αν γίνονταν συστηματικοί έλεγχοι, κάποιες μονάδες θα είχαν κλείσει.

Ο βιολογικός σταθμός Κατερίνης

Για το πρόβλημα της ρύπανσης έχει ενοχοποιηθεί επανειλημμένα ο βιολογικός σταθμός της Κατερίνης. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης, Στέργιος Μπουσνάκης, ο βιολογικός σταθμός λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.

«Ο βιολογικός έχει αποδέκτη τον ποταμό Αίσωνα, ο οποίος είναι κοινός και για βιομηχανίες και κτηνοτροφικές μονάδες. Έχω ζητήσει να γίνονται εκτενείς έλεγχοι τόσο στο τμήμα εισόδου στον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, αλλά και στο κομμάτι της εξόδου, δηλαδή τι φεύγει μέσα στον ποταμό μετά την επεξεργασία. Υπάρχουν συνεχείς αναλύσεις, καθημερινές, οι οποίες δείχνουν ότι αυτό που φεύγει από τον βιολογικό είναι μέσα στα όρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουσνάκης τόνισε πως η ΔΕΥΑΚ δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και κάλεσε τους αρμόδιους «να δουν αυτό που βλέπουμε όλοι με τα μάτια μας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top