Δυτ. Μακεδονία: Το “καυτό κάρβουνο” της απολιγνιτοποίησης και ο “Λευκός Δράκος”

Δυτ. Μακεδονία: Το “καυτό κάρβουνο” της απολιγνιτοποίησης και ο “Λευκός Δράκος”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης έχει οδηγήσει σε κάθετη πτώση το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας και σε κάθετη άνοδο την ανεργία, ενώ ο λιγνίτης όπως «εγκαταλείπει» την περιοχή, αφήνει πίσω του, ως το 2028, περίπου 160.000 στρέμματα έρημης γης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει πλέον ένα «καυτό…κάρβουνο» στα χέρια της να διαχειριστεί καθώς οι αιτήσεις των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί αφορούν εκτάσεις περίπου 300.000 στρεμμάτων, για έργα συνολικής ισχύος 15,6 GW , κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα και κατά δεύτερο λόγο, αιολικά.

«Για τη Δυτική Μακεδονία θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί από εχθές, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ένα Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ το οποίο βεβαίως θα περνούσε από διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Για την Περιφέρεια, το πιο δύσκολο πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε, είναι η υποδοχή των επενδυτικών σχεδίων»,  δήλωσε από το βήμα του 6ου Τhessaloniki Summit η μηχανικός και  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος κα. Καλλιόπη Κυριακίδου.

Αναμφίβολα η Δυτική Μακεδονία, έχει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, η οποία στην προοπτική του χρόνου και μέσω του πολυσυζητημένου ΣΔΑΜ- του Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση– θα οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο ζωής για τους κατοίκους εάν με επιτυχία και στη βάση ενός μοντέλου πολυδιάστατης ανάπτυξης, απορροφήσει τα 5 δις. ευρώ που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια (σ.σ. μαζί με ιδιωτικούς πόρους).

«Το γνωρίζαμε ότι κάποτε τα αποθέματα λιγνίτη θα εξαντλούντο.Η κλιματική αλλαγή και πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε Κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, επιταχύνουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή», είπε η κα. Κυριακίδου τονίζοντας ότι και σε αυτή η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να είναι το μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας, στο οποίο όμως θα παράγεται και θα διανέμεται «πράσινη» ενέργεια.

Green Energy Valley η Δυτική Μακεδονία

Για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα «green energy valley», θα πρέπει να βάλει το χεράκι του και ο λευκός δράκος/white dragon, του υδρογόνου, αέριο καύσιμο το οποίο έχει για τα καλά εντάξει στα σχέδιά της η Κοινότητα με το Hydrogen Europe. Η Ελλάδα και η κοινοπραξία του White Dragon, διεκδικεί  χρηματοδότηση 2 δις. ευρώ, για ένα  σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΙPCEI), ένα πολύ μεγάλο έργο που θα στοχεύει στις τεχνολογίες καθαρού υδρογόνου.

«Η τεχνολογία για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, είναι ήδη δοκιμασμένη και διαθέσιμη», υπογράμμισε η κα. Κυριακίδου, «μένει να γίνει και οικονομικά βιώσιμη για την αγορά».

Σε αυτό το νέο αναπτυξιακό τοπίο σε ό,τι αφορά στην Ενέργεια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα σχέδια της ΔΕΣΦΑ για την επέκταση των εγχωρίων αγωγών προς τις λιγνιτικές περιοχές, με δίκτυα που θα μπορούν να διανέμουν και υδρογόνο. Όπως είναι η κα. Κυριακίδου, πρόκειται για αγωγούς μήκους περίπου 150 χλμ., για την κατασκευή των οποίων θα απαιτηθούν επενδύσεις συνολικά 150 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Δυτική Μακεδονία διατρέχεται οριζόντια από τον αγωγό φυσικό αερίου ΤΑΡ.

Η Δυτική Μακεδονία, στο μεταξύ, προωθεί τη σύσταση τοπικών ΣΗΘΥΑ, για την παροχή υπηρεσιών τηλεθέρμανσης σε οικισμούς, οι οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να προσελκύσουν και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ. Παράλληλα, οργανώνεται σε επίπεδο ενεργειακών κοινοτήτων, όπως έχει ήδη δημιουργηθεί η Ενεργειακή Κοινότητα των 13 ΟΤΑ της Περιφέρειας, ενώ επόμενη πρωτοβουλία είναι η Ενεργειακή Κοινότητα των ΤΟΕΒ, πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προμήθεια πράσινης ενέργειας με πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους.

Καταλήγοντας η κα. Κυριακίδου τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία, στη μεταλιγνιτική εποχή, πρέπει να έχει ένα πολυδιάστατο αναπτυξιακό προφίλ, το οποίο θα συνθέτουν, πέραν της Ενέργειας, παραγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top