Δυτική Μακεδονία: Ξεκίνησε η διαβούλευση για την μεταλιγνιτική εποχή

Δυτική Μακεδονία: Ξεκίνησε η διαβούλευση για την μεταλιγνιτική εποχή

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε το διάστημα το προηγούμενο τριήμερο ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς, σηματοδφοτώντας έτσι την έναρξη της διαβούλευσης για το ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς η έντονα αυξητική τάση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθιστά τις λιγνιτικές μονάδες μη ανταγωνιστικές.

Με κυβερνητικό σκοπό την επιτάχυνση της απόσυρσης των εν λόγω μονάδων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ο κ.Θωμάς έκανε μια σειρά συναντήσεων.

Συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους δημάρχους των ενεργειακών δήμων (Κοζάνη, Φλώρινα, Εορδαία, Αμύνταιο) και τοπικούς φορείς. Επισκέφθηκε επίσης τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Μελίτη καθώς και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V, το λιγνιτωρυχείο Νοτίου Πεδίου και τον οπωρώνα στις αποκατεστημένες περιοχές του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων της Επιχείρησης, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και στελέχη των πρωτοβάθμιων συνδικάτων.

Ο υφυπουργός τόνισε κατά τις αλλεπάλληλες επαφές που πραγματοποίησε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευθεί για οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, κάτι που σημαίνει ότι η απολιγνιτοποίηση στην παραγωγήηλεκτρικήςενέργειαςεπισπεύδεται σε όλες τις χώρες. Ανέλυσε τους κύριους άξονες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) υπό το πρίσμα των πρόσφατης δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την περίοδο 2021-2027, θα διεκδικήσουμε αυξημένα κεφάλαια για τις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα εξετάσουμε όλα τα περιθώρια για παροχή αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών».

Ο κ. Θωμάς δεσμεύθηκε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι ενέργειες για την απόδοση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη), ένα ποσό της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην περίοδο 2014-2018. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για την στήριξη της ΔΕΗ και που συνεχίζονται με την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την αποζημίωση για τις ΥΚΩ προηγούμενων ετών. Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το καθεστώς των εργαζομένων στις θυγατρικές της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης», ο υφυπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι βούληση της διοίκησης της Επιχείρησης είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αυτοί στον κορμό του Ομίλου ΔΕΗ, η διαδικασία όμως θα απαιτήσει χρόνο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ