Εκτροφεία μινκ Δυτικής Μακεδονίας: Μολυσμένα ένα στα τέσσερα – Να ανασταλεί η εκτροφή τους

Εκτροφεία μινκ Δυτικής Μακεδονίας: Μολυσμένα ένα στα τέσσερα – Να ανασταλεί η εκτροφή τους

Τις ανησυχίες της για μολυσμένα εκτροφεία μινκ σε ποσοστό 25% και για εργαζομένους τους εκφράζει η VeGaia ζητώντας την αναστολή εκτροφής μινκ τουλάχιστον για το 2021. «Από τη στιγμή που γίνονται συνεχείς έλεγχοι τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές υπηρεσίες, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να έχουν εμβολιαστεί, δεν υπάρχει ανησυχία και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας Τάσος Μιχαλόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τις έντονες ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση των μολυσμένων εκτροφών μινκ στην Ελλάδα, εκφράζει η VeGaia, η οποία όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση, συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

«Αν και σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος σε εκτροφείο στην Ολλανδία τον Απρίλιο του 2020, θεσπίστηκαν ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας και υγιεινής στα εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία, μέχρι σήμερα 23 από τις 91 μονάδες της χώρας έχουν βρεθεί θετικές στον SARS-CoV-2. Πρόκειται για ένα ποσοστό 25%, ίδιο με το ποσοστό της Δανίας, ή αλλιώς ένα στα τέσσερα εκτροφεία έχει μολυνθεί από τον ιό» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της VeGaia, οργάνωσης υπέρ της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος και καταπολέμησης του εμπορίου γούνας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 11 Νοεμβρίου 2020 έως τις 29 Ιανουαρίου 2021, οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε ελέγχους σε 450 εργαζόμενους σε μινκ, από τους οποίους προέκυψαν 84 θετικοί.  Ελέγχθηκαν επίσης 32 από τις 91 εκτροφές της χώρας, και σε 21 από αυτές ανιχνεύθηκε ο ιός SARS-CoV-2. Η ανάλυση γονιδιώματος ολοκληρώθηκε σε 57 εργαζόμενους στα μινκ και σε 106 άτομα του γενικού πληθυσμού από τις κοντινές Περιφερειακές Ενότητες, και σε 13 από τις 21 θετικές εκμεταλλεύσεις.

Η μετάλλαξη Y453F βρέθηκε σε 6 εργαζόμενους και σε 3 εκτροφές. Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί άλλες δύο μολυσμένες μονάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολυσμένων εκτροφείων στα 23, ενώ η μετάλλαξη Y453F εμφανίστηκε σε μία ακόμη εκμετάλλευση (σύνολο 4).

«Διαπιστώνουμε ότι παρά τους ελέγχους και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές, αυξάνονται τα νέα κρούσματα» αναφέρει στο GRTimes.gr η Έλενα Τρίπατζη μέλος της VeGaia προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα 23 εκτροφεία είναι μολυσμένα.

Στην ανακοίνωσή της η VeGaia επισημαίνει ότι ειδικοί επιστήμονες σε πρόσφατη δήλωσή τους, τονίζουν ότι η ταχεία μετάδοση του SARS-CoV-2 στα εκτροφεία μινκ, δείχνει ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των ζώων και των συνθηκών υψηλού συνωστισμού, μόλις εισαχθεί ο ιός στις εκτροφές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, παρά τα ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας και το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης. Επιπλέον, τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελούν ένα επιπλέον κόστος με επιπτώσεις στα συστήματα δημόσιας υγείας όσον αφορά το κτηνιατρικό και διοικητικό προσωπικό, το κόστος δειγματοληψίας βιολογικού υλικού, το κόστος διεξαγωγής των ελέγχων κτλ.

Εμβολιασμοί, μοριακά τεστ, ελεγχόμενη κατάσταση

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας Τάσο Μιχαλόπουλο ζητώντας τη δική του τοποθέτηση επί του θέματος.

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες, ο ΕΟΔΥ, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι μέσα και κάνουν συνεχείς ελέγχους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί, γίνονται συνέχεια μοριακά τεστ, και μάλιστα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν έχει προκύψει κάποιο θετικό κρούσμα» αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί εξηγεί ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη, «παντού εντοπίζονται μεταλλάξεις, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» επισημαίνει ο ίδιος.

 Αναστολή της εκτροφής μινκ

Σε έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αναφέρεται ότι όλα τα εκτροφεία μινκ διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2.

Αυτό που ζητάει η VeGaia είναι η αναστολή της εκτροφής μινκ τουλάχιστον για το 2021, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε άλλες χώρες που εκτρέφουν μινκ, με τελευταία τη Σουηδία, η οποία ανέστειλε την εκτροφή μινκ για ένα χρόνο.

«Ζητάμε να παρέμβει άμεσα ο υπουργός Υγείας, να παρθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε τώρα που θα ξεκινήσει νέος κύκλος αναπαραγωγής, και θα αυξηθεί ο αριθμός των μινκ στα εκτροφεία, η κατάσταση θα είναι πιο επικίνδυνη και για τη μετάδοση του ιού και για τις νέες μεταλλάξεις» αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Τρίπατζη.

Ο νέος κύκλος αναπαραγωγής των μινκ ξεκινάει στα τέλη του μήνα, και σχετικά με το αίτημα για αναστολή της εκτροφής τους για ένα χρόνο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας κ. Μιχαλόπουλος εξηγεί ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας και πως στις περιοχές που βρίσκονται τα εκτροφεία – Καστοριά, δήμος Βοΐου Κοζάνης, Φλώρινα- εδώ και πολύ καιρό δεν εντοπίζονται κρούσματα, «γιατί λοιπόν, για ποιόν λόγο να προχωρήσει η αναστολή της εκτροφής των ζώων;» λέει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να προχωρήσει στην αναστολή εκτροφής των μινκ για το 2021, ο κ. Μιχαλόπουλος επισημαίνει ότι εκεί δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε ελέγχους, ούτε σε τεστ, ούτε σε εμβολιασμούς, ενώ σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφέρει ότι η EFSA έχει επισημάνει στις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η παραγωγή μινκ ανέρχεται περίπου στα 1,5 εκατ. ζώα ετησίως ενώ από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος – Νοέμβριος του 2020- σε εκτροφείο της Δυτικής Μακεδονίας, θανατώθηκαν 2.500 ζώα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ