ΕΛΠΕ: Το Φ/Β γίγα-πάρκο στην Κοζάνη, σε λειτουργία αρχές 2022

ΕΛΠΕ: Το Φ/Β γίγα-πάρκο στην Κοζάνη, σε λειτουργία αρχές 2022

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 θα είναι σε πλήρη λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζει ο Όμιλος των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που κατασκευάζεται επί του παρόντος στην Ελλάδα και ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ και υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τις παροδικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο αυτό πάρκο, ισχύος 204 ΜW και ετήσιας παραγωγής καθαρής ενέργειας 350 GWh, κατασκευάζεται σε έκταση 4.400 στρεμμάτων, μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων Λιβερά και Σιδερά, προς την πλευρά του Δήμου Εορδαίας και σε υψόμετρο 900-920 μέτρων. Σε αυτή την έκταση θα τοποθετηθούν 18 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ενοτήτων.

Σύμφωνα με τον Όμιλο και όπως άλλωστε έχει ήδη τονισθεί, τα ΕΛΠΕ και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες που υλοποιεί το έργο, επιθυμούν σχέσεις συνεργασίας με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής καθώς αντιλαμβάνονται τα ζητήματα που ανακύπτουν για τις τοπικές κοινωνίες συνεπεία της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.

Έτσι, ο Όμιλος έχει δεσμευτεί ότι ποσοστό άνω του 35% ή ακόμη και 40%  των προμηθευτών του μεγάλου αυτού έργου, θα είναι ελληνικές εταιρείες, όταν σε έργα φ/β οι Έλληνες προμηθευτές δεν ξεπερνούν το 25%, ενώ για όλες τις εργασίες που αφορούν το συγκεκριμένο project, τα ΕΛΠΕ επιλέγουν ανθρώπους της περιοχής, εταιρείες και επαγγελματίες όπως και πρώην απασχολούμενους σε έργα της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι για την κατασκευή του Φ/Β Πάρκου της Κοζάνης, απασχολούνται από 300 ως 350 άτομα.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Όμιλος θα προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στις ΑΠΕ και μάλιστα σε μεγάλες επενδύσεις καθώς έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι μέχρι το 2030 θα μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα κατά 50%, ενώ θα το μηδενίσει ως το 2050.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ