Ένας μήνας μένει για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ένας μήνας μένει για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ένας μήνας μένει για τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς στις 8 Νοεμβρίου 2019 λήγουν οι προθεσμίες με τον ισχύοντα νόμο. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να σπεύσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες, διαφορετικά τα κτίσματα κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Πάντως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση για παράταση, αλλά ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στο πολεοδομικό τοπίο της χώρας με την κατάρτιση πολυνομοσχεδίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια όπως η διατήρηση της ρύθμισης εν ισχύ για ένα διάστημα ακόμη, η υποκατάστασή της από διαφορετικό μηχανισμό ή η ολοκλήρωσή της χωρίς άλλη πρόβλεψη στις 8 Νοεμβρίου.

Έχουν μάλιστα ζητηθεί στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο διαχειρίζεται την πλατφόρμα δήλωσης των αυθαιρέτων για λογαριασμό του υπουργείου, ώστε να κριθεί κατά πόσον η υπόθεση εξακολουθεί να έχει δυναμική ή έχει πλέον εξαντληθεί.

Πάντως, η επιλογή του υπουργείου να συμπεριλάβει στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο  ρύθμιση σχετικά με την καταβολή του προστίμου, υποδεικνύει ότι το υπουργείο μάλλον κλίνει υπέρ μιας νέας παράτασης, έστω και περιορισμένης χρονικά.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την αύξηση από 20% σε 30% της έκπτωσης στο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων εφόσον αυτό καταβληθεί εφάπαξ και από 10% σε 20% εφόσον καταβληθεί το 30% (και το υπόλοιπο με δόσεις) αμέσως μετά την πληρωμή του παραβόλου.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει: μέχρι πότε θα συνεχιστεί η νομιμοποίηση αυθαιρέτων;

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών-Πειραιώς και νήσων Αιγαίου και Δωδεκανήσου εξέδωσε ανακοίνωση, ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων των συμβολαιογράφων με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο κ. Μπακογιάννης τους ενημέρωσε πως δεν θα δοθεί παράταση στον νόμο περί αυθαιρέτων (ν. 4495/17), που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ.

Σενάρια

Η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να συνεχιστούν εσαεί οι παρατάσεις, καθώς με τον ένα ή άλλον τρόπο οι σχετικές ρυθμίσεις έκλεισαν φέτος μια δεκαετία ζωής.

Η ισχύς του νόμου λήγει στις 8 Νοεμβρίου και το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την τύχη του, χωρίς να είναι αρνητικό στον τερματισμό του. Η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων δίνεται με διαδοχικούς νόμους και παρατάσεις εδώ και μια δεκαετία και μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 2 εκατομμύρια πολεοδομικές παρανομίες.

Τα στοιχεία του ΤΕΕ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στο σύστημα τακτοποίησης έχουν μπει περίπου 1,5 εκατομμύριο αυθαίρετα. Από αυτά, όμως, σε φάση οριστικής περαίωσης διαδικασιών βρίσκονται μόνο τα 221.302 ακίνητα, ενώ διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί για 300.138 ακίνητα και σε φάση οριστικής υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι. Μέχρι τώρα, από τις δηλώσεις αυθαιρέτων έχει μπει στα δημόσια ταμεία ποσό που προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.

δύο είναι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η πολιτική του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα:

  1. Η παραδοχή ότι τα αυθαίρετα κτίσματα στη χώρα ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο.
  2. Η ανάγκη να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον.

Δασικά αυθαίρετα

Τώρα για τα δασικά αυθαίρετα, το σχέδιο νόμου θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις «οργανωμένων» οικισμών και όχι μεμονωμένα ή διάσπαρτα ακίνητα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αυτά, θεωρείται ότι θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε τυχόν μελλοντική τακτοποίηση.

Προτεραιότητα σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στο οικιστικό περιβάλλον θα δοθεί στο ξεκαθάρισμα του τοπίου ως προς τις χρήσεις γης. Στόχος είναι όχι μόνο να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης -όπου δεν υπάρχουν- αλλά και να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες. Το υπουργείο φιλοδοξεί σε διάστημα τεσσάρων ετών από σήμερα να υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις για το 50% της χώρας, καθώς τώρα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 20% των δημοτικών ενοτήτων της Ελλάδας, με περισσότερες από τις μισές χρήσεις γης να κρίνονται προβληματικές και παρωχημένες.

Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) των δήμων, που ουσιαστικά αντικαθιστούν τα παλαιά πολεοδομικά σχέδια, η παράδοση των οποίων απαιτούσε συχνά διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, με αποτέλεσμα τα περισσότερα εξ αυτών να είναι παρωχημένα ήδη από τη στιγμή που θα έπρεπε να αρχίσουν να εφαρμόζονται. Η μείωση των χρόνων θα επιτευχθεί με περικοπή αφενός των σταδίων στο μισό (2 από 4) και αφετέρου του αντίστοιχου χρόνου που απαιτούσαν, καθώς οι ενδιάμεσες φάσεις διαρκούσαν έως και πέντε χρόνια.

Για την ταχύτερη ολοκλήρωση των ΤΧΣ, το έργο των επιτροπών επίβλεψης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, θα συνδράμουν ειδικοί σύμβουλοι, ενώ οι όροι των διαγωνισμών θα έχουν ενιαία μορφή. Προτεραιότητα στην εκπόνηση ΤΧΣ θα δοθεί σε περιοχές:

  • Με παρωχημένες χρήσεις γης.
  • Με έντονες αναπτυξιακές πιέσεις και επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Με μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη.
  • Με σημάδια πολεοδομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top