ΕΥΑΘ: Το Νοέμβριο η σύμβαση των 41 εκατ. με ΑΚΤΩΡΑ, για το Βιολογικό Σίνδου

ΕΥΑΘ: Το Νοέμβριο η σύμβαση των 41 εκατ. με ΑΚΤΩΡΑ, για το Βιολογικό Σίνδου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα στο Νοέμβριο  αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΕΥΑΘ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡΑ, οριστικού αναδόχου του διαγωνισμού για την Περιβαλλοντική και Ενεργειακή Αναβάθμιση, Λειτουργία και Συντήρηση του Βιολογικού Θεσσαλονίκης ( ΕΕΛΘ) στη Σίνδο, ύψους 41 εκατ. ευρώ.

Η ανάθεση του έργου στον οριστικό ανάδοχο, μετά και τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατοχύρωσης, γίνεται με…χρονοκαθυστέρηση κι’ αφού πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από την προκήρυξή του ( Φεβρουάριος 2016),  καθώς «σκόνταφτε» σε διαδικαστικές διαμάχες.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το ένα εκ’ των δύο μεγάλων έργων του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Το έτερο αφορά την επέκταση του Διϋλιστηρίου Νερού (ΕΕΝΘ) και είναι ύψους 21,1 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 41 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά και περιβαλλοντικά το συγκρότημα της ΕΕΛΘ, σε διάρκεια 60 μηνών (σ.σ. προαίρεση παράτασης για 12 μήνες), κατά τρόπους που θα αξιοποιούνται τα προϊόντα επεξεργασίας λυμάτων για την παραγωγή ενέργειας, την άρδευση καλλιεργειών, ενώ θα προστατεύεται αποτελεσματικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημαντικό να σημειωθεί ότι με τα έργα που θα γίνουν , η ΕΥΑΘ Α.Ε, εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑΑ, θα έχει άμεσο ετήσιο όφελος λειτουργίας περίπου 700.000 ευρώ.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε., γίνεται πλέον ιδιοπαραγωγός ενέργειας και μάλιστα «πράσινης» αξιοποιώντας άδεια  που διαθέτει για  2,5 ΜW. Όπως έχει εξηγήσει ο δ/νων σύμβουλος κ. Άνθιμος Αμανατίδης, κάνοντας χρήση της δυνατότητας για ενεργειακό συμψηφισμό ( net metering), η Εταιρεία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας  1ΜW, ενώ παράλληλα, θα θέσει σε λειτουργία Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από βιοαέριο, που εκλύεται κατά την αναερόβια χώνευσης των λυμάτων.

Ως σήμερα η Εταιρεία καταναλώνει μόλις το 32% του βιοαερίου που παράγεται από την επεξεργασία των περίπου 160.000 κ.μ. λυμάτων που παραλαμβάνει καθημερινά, με αποτέλεσμα το υπολειπόμενο να καίγεται στο δαυλό.  Για την καλύτερη αξιοποίηση του αερίου, στο πλαίσιο της σύμβασης, θα κατασκευαστούν δύο επιπλέον μονάδες χώνευσης ιλύος. Σαν συνέπεια, η αυξημένη παραγωγή βιοαερίου θα αντικαταστήσει τη χρήση φυσικού αερίου στη μονάδα ξήρανσης ιλύος και, παράλληλα στη μονάδα Σ.Η.Θ., θα παράγεται τόσο ηλεκτρική όσο και θερμική ενέργεια, για χρήση από την Εταιρεία ή και διάθεσή της στο δίκτυο.

Όπως επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, ο ανάδοχος, μετά από συζητήσεις, αναλαμβάνει να κατασκευάσει με δική του δαπάνη, σε τούτη τη φάση, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο – ύψους επένδυσης περίπου 1 εκατ. ευρώ- το οποίο ή θα περιέλθει στην κυριότητα της ΕΥΑΘ αντί τιμήματος ή θα εκμεταλλεύεται αυτός ( σ.σ. οι λεπτομέρειες προς αποσαφήνιση όταν καταλήξουν οι συζητήσεις).

To περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΥΑΘ ΑΕ- η οποία έχει ενστερνιστεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προσπαθεί να τις εφαρμόσει στη λειτουργία της- θα μειωθεί και με τη συντήρηση του υποθαλάσσιου αγωγού αλλά και την κατασκευή ενός by pass, μέσω του οποίου το νερό που βγαίνει από τα επεξεργασμένα λύματα, θα μπορεί να αρδεύει χωράφια στην πεδιάδα Θεσσαλονίκης. Έτσι, θα αξιοποιούνται παραγωγικά τα λύματα, θα γίνεται εξοικονόμηση υδατικών πόρων που διατίθενται για αρδεύσεις και, επιπλέον, η ΕΥΑΘ δεν θα καταναλώνει ενέργεια για την έκχυση του υγρού υπολείμματος των λυμάτων, στο Θερμαϊκό.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top