Το ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις με βασικό άξονα τη φύση και τα μεταναστευτικά πουλιά. Παρατήρηση πουλιών, περιηγήσεις, εργαστήρια για παιδιά, ενημερώσεις θα λάβουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και σε 40 ευρωπαϊκές χώρες.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη και όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης!

Παρατήρηση πουλιών, κατασκευές με θέματα από τον κόσμο των πουλιών, απελευθέρωση πουλιών, βόλτες με ποδήλατα και άλλα παιχνίδια με θέμα το φυσικό περιβάλλον συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα (Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου) από το Δάσος της Δαδιάς, και κορυφώνονται το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Πολυφύτου στην Κοζάνη, δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα στην 6η θέση στην παράνομη θανάτωση πουλιών

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη μετανάστευση των πουλιών, κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των τόπων διαχείμασης και των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία η οποία φέτος κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυσή της – από το 1982-, εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά  στο μακρύ τους ταξίδι, πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου.

Σ’ ότι αφορά την Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο.

Παρατήρηση αρπακτικών πουλιών στο Δάσος της Δαδιάς

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των πουλιών (Eurobirdwatch 2022), η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση εδώ και σχεδόν 30 χρόνια – από το 1993- σε όλη την Ευρώπη, στο Κέντρο Ενημέρωσης της Δαδιάς, στον Έβρο, διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση, από τις 09.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως παρουσίαση για τη μετανάστευση, απελευθέρωση αποθεραπευμένης Γερακίνας, παρατήρηση, αναγνώριση και καταγραφή των πουλιών, διαγωνισμό ζωγραφικής, κατασκευή μασκών, χειροτεχνίες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ενημέρωσης στη Δαδιά τις ώρες 09:30-13:00 (τηλ. 25540 32209).

Υπενθυμίζεται ότι το Δάσος της Δαδιάς- Λευκίμμης- Σουφλίου, που χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο το 1980 και το 2003 ως Εθνικό Πάρκο, τον περασμένο Ιούλιο, είχε παραδοθεί στις φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς που δυστυχώς έκαψε περίπου 40.000 στρέμματα.

Το Εθνικό Πάρκο διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια πανίδα με 220 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων καθώς και 48 είδη θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται 36 από τα 38 είδη αρπακτικών που ζουν συνολικά στην Ευρώπη.

Στην περιοχή φωλιάζουν κάθε χρόνο είκοσι περίπου ζεύγη μαυρόγυπων που αποτελούν και τον μοναδικό πληθυσμό που απέμεινε στην νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης και τα πολύ σπάνια είδη όπως ο Χρυσαετός, ο Πετρίτης, ο Ασπροπάρης, ο Μαυροπελαργός και η Αετογερακίνα.

Γιορτή Πουλιών στις Προστατευόμενες Περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας

Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών έχουν ως στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας με ποικίλες εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πληροφόρησης Απολλωνίας (Λίμνη Βόλβη), στο Ανατολικό Ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνης καθώς και στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης Πιερίας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πληροφόρησης Απολλωνίας (Λίμνη Βόλβη) θα έχει ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης, παρατήρηση και απελευθέρωση πουλιών, ποδηλασία, πεζοπορία στο δάσος Απολλωνίας (τηλ. 23940 24553).

Στο Ανατολικό Ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνης θα γίνει ενημέρωση και παρατήρηση πουλιών (τηλ. 23270 28004).

Στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης Πιερίας θα έχει παρατήρηση πουλιών, περιήγηση και εργαστήριο για παιδιά. Μάλιστα από το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης θα έχετε πανοραμική θέα του ομώνυμου υγρότοπου και των εκβολών του Αλιάκμονα. Τον χειμώνα ο υγρότοπος είναι γεμάτος με όλα τα είδη πάπιας ενώ και χρυσαετοί, βασιλαετοί, καλαμόκιρκοι κ.ά. συχνάζουν, με πιο εντυπωσιακό πουλί το θαλασσαετό (τηλ. 2310 794811). Οι παραπάνω δράσεις και στους τρεις προορισμούς θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν μετά τις 2 το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα, δηλαδή οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού, η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, οι εκβολές του ποταμού Λουδία, ο δυτικός Θερμαϊκός και η λιμνοθάλασσα Νέας Αγαθούπολης και οι Αλυκές Κίτρους, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας. Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000 και προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγρότοπους.

Στο δε Δέλτα του Αξιού συναντάται μια από τις μεγαλύτερες αποικίες πουλιών στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, φωλιάζουν πάνω από 2.000 ζευγάρια λευκοτσικνιάδων, νυχτοκοράκων, κρυπτοτσικνιάδων, αλλά και κορμοράνοι, χουλιαρομύτες και χαλκόκοτες, ενώ το 2015 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 2.826 φωλιές! Εντός της προστατευόμενης περιοχής υπάρχουν και άλλες αποικίες ερωδιών όπως οι δύο μικρότερες αποικίες πορφυροτσικνιάδων στον Αξιό και στη Νέα Αγαθούπολη.

Δράσεις από την Ήπειρο μέχρι τη Λευκάδα και τη Λίμνη Μουστού στην Αρκαδία

Η Γιορτή των Πουλιών θα διεξαχθεί σ’ όλη την Ελλάδα, και εκτός από τη σημερινή δράση στη Δαδιά, και τις εκδηλώσεις σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που προαναφέραμε, θα γίνονται και στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, το Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας κλπ.

Συγκεκριμένα, σήμερα (29/9), άλλη μια δράση θα λάβει, στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή Ντολμά Αιτωλικού με παρατήρηση πουλιών και δραστηριότητες πεδίου.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, θα έχει παρατήρηση- φωτογράφηση πουλιών, ενημέρωση για τη λιμνοθάλασσα, εργαστήρια κατασκευών, ασκήσεις μουσικοκινητικής, μεταξύ 09.00 – 12.00.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου δράσεις θα εξελίσσονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Κλειδωνιάς στην Κόνιτσα της Ηπείρου (τηλ. 26530 22245), στη Λίμνη Μουστού στο Άστρος Αρκαδίας (τηλ. 27550 22021), στον υγρότοπο Καλύβια κοντά στο Ναύπλιο της Αργολίδας (τηλ. 27510 52303).

Στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου δράσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου (τηλ. 24640 31913), στον Άγιο Γερμανό στις Πρέσπες την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με παρουσίαση και εργαστήριο κατασκευών για τα παιδιά (τηλ. 23850 51870) κτλ.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1ο Mykonos Running Festival: Αθλητικός «αέρας» με άρωμα χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων

Τάσιος: Υπάρχει ζήτηση για τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει προσωπικό- Οι ξενοδόχοι σκέφτονται αν θα «πουλήσουν» κι άλλα δωμάτια! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας: Στόχος να καταστεί γαστρονομικός προορισμός (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top