ΦΔΟΡ: Σκοτώνουν άγρια ζώα με δηλητηριασμένα δολώματα-Ποια περιοχή είναι hot-spot

ΦΔΟΡ: Σκοτώνουν άγρια ζώα με δηλητηριασμένα δολώματα-Ποια περιοχή είναι hot-spot

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν τα περιστατικά δηλητηρίασης της άγριας ζωής με τη χρήση παράνομων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο GRTimes η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Ελπίδα Γρηγοριάδου.

Τελευταίο θύμα αυτής της κάκιστης δραστηριότητας αποτελεί ένας Χρυσαετός 3ου έτους, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός πριν από μία εβδομάδα (20/10) στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας με δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος.

Ο εντοπισμός του προστατευόμενου και απειλούμενου με εξαφάνιση αετού, κατέστη εφικτός, καθώς το πουλί έφερε δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής για τη μελέτη του είδους στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο υποψήφιος διδάκτορας, Λαυρέντης Σιδηρόπουλος, ενημέρωσε σχετικά τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο οποίος προχώρησε άμεσα στη συγκρότηση κλιμακίου από τον Φορέα Διαχείρισης και το Δασαρχείο Δράμας για τη διαχείριση του περιστατικού.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις τις τηλεμετρίας, ο Χρυσαετός δηλητηριάστηκε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ενώ ακολουθώντας την πορεία του πουλιού και μετά από έρευνα κοντά στο Πολυνέρι Παρανεστίου, εντοπίστηκε σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων το δηλητηριασμένο δόλωμα από εντόσθια ζαρκαδιού που αποτέλεσε αιτία θανάτου του σπάνιου πτηνού.

Hot-spot παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Το πρόσφατο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παραβάσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια στην άγρια ζωή και τη δημόσια υγεία και μάλιστα σε μια περιοχή που τείνει να εξελιχθεί σε «hot-spot» παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο εντός της τελευταίας διετίας έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τουλάχιστον άλλα 6 έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Για να αντιληφθεί κάποιος την έκταση του αποτρόπαιου αυτού φαινομένου, αρκεί να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διδακτορικής διατριβής για τη μελέτη του Χρυσαετού, από τους 11 νεοσσούς και τα 5 ενήλικα πουλιά που είχαν σημανθεί, ένα ενήλικο και 3 νεοσσοί έχουν βρεθεί δηλητηριασμένοι, ένας ακόμη νεοσσός αγνοείται μετά από κατανάλωση νεκρού ζώου, ενώ δύο ακόμη Χρυσαετοί, μη σημασμένοι με δορυφορικό πομπό, έχουν βρεθεί νεκροί από δηλητηρίαση εντός του 2021.

Τα κίνητρα των δραστών

«Μπορεί η Ενωσιακή νομοθεσία να ευνόησε την παύση χρησιμοποίησης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε πολλές περιοχές, όμως στην ελληνική ύπαιθρο το φαινόμενο όμως δε σταμάτησε. Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, για διάφορους λόγους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Ελπίδα Γρηγοριάδου.

Η τελευταία αναφερόμενη στο τι μπορεί να συνιστά κίνητρο για τον δράστη μιας τέτοιας πράξεις που αποτελεί κίνδυνο ακόμη και για τη δημόσια υγεία, υπογράμμισε πως οι κύριοι λόγοι είναι δύο. «Ο πρώτος αφορά τη θανάτωση μεγάλων σαρκοφάγων όπως οι λύκοι και οι αρκούδες. Ο δεύτερος που τον παρατηρούμε κυρίως την άνοιξη, είναι για να εξολοθρεύσουν αλεπούδες, οι οποίες χαλούν την διαδικασία εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων. Από εκεί και πέρα, στη συγκεκριμένη περιοχή που δηλητηριάστηκε ο Χρυσαετός έχουν εντοπιστεί και αντιδικίες για βοσκοτόπια» τονίζει συμπληρώνοντας όμως ότι «στην προκειμένη περίπτωση στο περιστατικό της προηγούμενης Πέμπτης, ο δράστης πιθανότατα στόχευε στην εξολόθρευση μεγάλων θηρευτών».

Η υπόθεση στο δασαρχείο

Η κα. Γρηγοριάδου ξεκαθάρισε στο GRTimes ότι η υπόθεση του νεκρού Χρυσαετού βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων του δασαρχείου Δράμας. «Πλέον οι έρευνες αφορούν την ουσία του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε και σ’ ότι αφορά αυτό το θέμα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να μας οδηγήσουν και στον δράστη. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος Χρυσαετός είχε σημανθεί ως νεοσσός τον Ιούνιο του 2019 στη φωλιά του στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, μαζί με τον αδελφό του, ο οποίος βρέθηκε επίσης δηλητηριασμένος, πριν καν ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς του, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, κοντά στη φωλιά τους» τονίζει συγκεκριμένα.

Να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους δράστες

Ένα σημαντικό ζήτημα που ανοίγει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, είναι και αυτό της αυστηροποίησης των ποινών για τους δράστες που χρησιμοποιούν για διάφορους λόγους δηλητηριασμένα δολώματα.

«Συνήθως για τη δηλητηρίαση των δολωμάτων χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα αλλά και κυάνια. Και από τα κυάνια κινδυνεύει και ο άνθρωπος. Εάν τα εισπνεύσει δεν χρειάζεται περισσότερα από πέντε – δέκα δευτερόλεπτα για να καταλήξει. Μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο νόμο, οι δράστες γλιτώνουν με ένα υποτυπώδες πρόστιμο. Είναι ανάγκη λοιπόν να αυστηροποιηθούν οι ποινές με διατάξεις που θα αποτρέπουν τον επίδοξο δράστη να προχωρήσει σε μια τόσο αποτρόπαια πράξη» καταλήγει η κα. Γρηγοριάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top