Φράγμα Χαβρία: Ενδιαφέρον από μεγάλους κατασκευαστές και ΕΥΑΘ

Φράγμα Χαβρία: Ενδιαφέρον από μεγάλους κατασκευαστές και ΕΥΑΘ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σημαντικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές φαίνεται να προσελκύει η κατασκευή του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, καθώς όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, μεγάλα ονόματα του ελληνικού τεχνικού κλάδου όπως ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, είναι έτοιμα να διεκδικήσουν το έργο των 106 εκατ. ευρώ.

Στο χορό του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΥΠΥΜΕ, μπαίνει και η εξειδικευμένη στα λιμενικά και υδραυλικά έργα ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, αλλά και όμιλοι με έδρα Iσπανία και Κίνα, ενώ  εκτός… νυμφώνα δεν πρόκειται να μείνει και η θυγατρική του Υπερταμείου ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία αφού υπέγραψε σχετικό MoU με τη μέτοχο SUEZ και την κατασκευαστική ΙΝΤRAKAT , είναι έτοιμη ως partner στο εν λόγω σχήμα, να εκδηλώσει ενδιαφέρον μεθαύριο, 30/10/2020.

Παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν αρχικά για ενδιαφέρον και από την ΕΥΔΑΠ, νεώτερες πληροφορίες «θέλουν», την έτερη επιχείρηση της ΕΕΣΥΠ στη διαχείριση υδατικών πόρων, να μην συμμετέχει στο διαγωνισμό.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, ΤΕΡΝΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ κατεβαίνουν μαζί, ενώ η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα συνεργαστεί με κινεζικό όμιλο και η ΑΚΤΩΡ με ισπανική εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς σε έργα αυτής της κατηγορίας.

Το έργο του Φράγματος Χαβρία μαζί με τις συνοδές εγκαταστάσεις και δίκτυα, όπως έχει γράψει το GRTimes.gr, θα κατασκευαστεί ως ΣΔΙΤ και θα εξοφληθεί από το ελληνικό δημόσιο με πληρωμές διαθεσιμότητας. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι το  ΥΠΥΜΕ, μέσω της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων.

Το έργο θα ανατεθεί στον ανάδοχο που θα επιλεγεί, για περίοδο 30 ετών . Στην πρώτη τριετία θα κατασκευαστούν τα έργα επί τη βάσει των μελετών που θα αναλάβει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης. Ο Ι.Φ.Σ. θα αναλάβει και τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, αντικείμενα που εμπίπτουν στους τομείς εξειδίκευσης της ΕΥΑΘ Α.Ε. η οποία ασχολείται με τη συντήρηση και λειτουργία δικτύων ύδρευσης όπως και διϋλιστηρίων ( ΕΕΝ).

Στην παρέλευση της 30ετίας, το έργο θα επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο.

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:

– Την A’ Φάση (προεπιλογή) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος

– Την Β’ Φάση που χωρίζεται σε δύο επιμέρους στάδια. Στο Στάδιο Β.1 θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος  σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους του έργου. Στο  Στάδιο Β.ΙΙ θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη σύναψη της σύμβασης σύμπραξης.

Φράγμα, δίκτυα, συντήρηση και λειτουργία

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του  έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:

  1. του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων. Το φράγμα είναι ύψους 60μ. και ωφέλιμου όγκου ταμιευτήρα 32,6 εκ. κυβ. μ. εκ των οποίων θα διατίθενται στην πλήρη ανάπτυξη των έργων 13,2 εκ. κυβ. μ για ύδρευση, 9 εκ. κυβ. μ. για άρδευση και 6,2 εκ. κυβ. μ. για οικολογική παροχή.
  2. τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
  3. των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 55.000 κ.μ./ημέρα (με δυνατότητα επέκτασης στα 165.000 κ.μ./ημέρα) και
  4. εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χλμ., δεξαμενών και αντλιοστασίων (Δίκτυα Α1 Φάσης).

Σύμφωνα με το Υπουργείο,  με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, ενώ το μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν αποτελεί το 23% του συνολικού μήκους των αγωγών των προβλεπόμενων δικτύων για τις επόμενες φάσεις.

Με τα ανωτέρα έργα θα καλυφθούν ανάγκες των εξής περιοχών: Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας. Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και η Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

ΜοU από ΕΥΑΘ, SUEZ και INTRAKAT για το Χαβρία

Mε ΣΔΙΤ ο Χαβρίας θα ξεδιψάσει την Χαλκιδική

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ