Γ. Κρεμλής: «Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση αποβλήτων και στην ανακύκλωση»

Γ. Κρεμλής: «Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση αποβλήτων και στην ανακύκλωση»

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στην αναγκαιότητα η χώρα μας να βελτιώσει τα ποσοστά ανακύκλωσης προκειμένου να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους  αλλά και να εφαρμόσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ως εργαλείο ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του, σε ημερίδα για την Διαχείριση Αποβλήτων,  ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Επιτροπής.

Στην αρχή της τοποθέτησή του ο κ. Κρεμλής επισήμανε τις διαφορές μεταξύ της κυκλικής και γραμμικής οικονομίας. «Η γραμμική οικονομία αξιοποιεί πόρους του πλανήτη οι οποίοι αρχίζουν να εξαφανίζονται, παράγοντας υλικά με μικρή χρονική διάρκεια ζωής, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται ως απόβλητα. Σε αντίθεση η κυκλική οικονομία αξιοποιεί ορθολογικά τους πόρους του πλανήτη με μέτρο, παράγει προϊόντα τα οποία έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό κόστος και μεγαλύτερο κύκλο ζωής και τα οποία στο τέλος του κύκλου της ζωής τους ανακυκλώνονται πολύ εύκολα, στη λογική ότι δεν πρέπει να έχουμε απόβλητα, αλλά να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε ως πρώτες ύλες και προϊόντα.

Σημείωσε ότι ο κάθε πολίτης παράγει κατά μέσο όρο 1,5 κιλό απόβλητα την ημέρα τα οποία θα μπορούσαμε να τα ανακυκλώνουμε.

 

 

Ουραγός η Ελλάδα στην διαχείριση αποβλήτων

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι δυστυχώς η χώρα μας ήταν η πρώτη στην οποία το ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμα, τα οποία έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 4,6 εκ ευρώ. «Έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα 104 εκ. ευρώ, τα οποία είναι για τις 2500 ΧΑΔΑ, έπρεπε όλες να κλείσουν και να αποκατασταθούν αυτή τη στιγμή υπολείπονται γύρω στις 19 που λειτουργούν ακόμη και άλλες 15 που δεν ξέρουμε αν έχουν κλείσει, αν υπολειτουργούν. Επίσης η χώρα μας έχει καταδικαστεί και για τα επικίνδυνα απόβλητα καθώς δεν είχε σχέδιο διαχείρισης. Το σχέδιο τώρα υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται» σημείωσε.

Αναφορικά με την ανακύκλωση επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός με ποσοστό μόλις 13% όταν  ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 45%. «Έχουμε κάτι λιγότερο από 2 χρόνια να φτάσουμε το 13% να φτάσει το 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός στόχος. Αν δεν το επιτύχουμε θεωρώ ότι το 2023 θα επιβληθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο νέα ποινή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στο στόχο του 2040 επισήμανε ότι είναι 45% για τα απόβλητα ενώ για άλλα ρεύματα ανακυκλωσίμων θα φτάσει το 70% και 75%. Αναφορικά με τα απόβλητα από ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις ο ευρωπαϊκός στόχος το 2020 είναι 50%  και στην Ελλάδα είναι μόλις 10%.

«Το πρόβλημα είναι ότι πάντα οι κυβερνώντες σε κάθε επίπεδο μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον θα πουν το 2040 ποιος ζει ποιος πεθαίνει ας αναλάβουν οι τότε ιθύνοντες να λύσουν το πρόβλημα» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης τόσο πιο γρήγορα η κυκλική οικονομία θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που θα υλοποιήσει τους στόχους, θα δημιουργήσει πράσινα σημεία, θα ανακτήσει πόρους και πρώτες ύλες που αυτή τη στιγμή θάβονται»

Για το φαινόμενο της «πειρατείας των κάδων»

Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε και στο φαινόμενο  της πειρατείας των κάδων. «Θα πω χαριτολογώντας ότι ευτυχώς που υπάρχει η παραοικονομία στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων γιατί όπως θα έχετε διαπίστωση η σύληση των κάδων των αποβλήτων είναι πολύ συχνό φαινόμενο, έχουν βουτήξει μέσα Ρομά, Πακιστανοί, οι οποίοι βγάζουν όλα τα καλής ποιότητας υλικά τα βάζουν στο καρότσι και τα πηγαίνουν να τα διαθέσουν στην πηγή, εκεί δηλαδή όπου θα τα αγοράσει ιδιώτης γιατί είναι πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων προϊόντων».

Ο κ. Κρεμλής υπογράμμισε ακόμη ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γίνεται η διαλογή στην πηγή. Επισήμανε ότι χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση του πολίτη ο οποίος θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό που κάνει έχει αποτέλεσμα, ενώ πρότεινε η διαδικασία την ανακύκλωσης να περάσει σε ιδιώτες ή να γίνουν ΣΔΙΤ.

Στην ημερίδα προήδρευσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Άννα Γκιζάρη – Ξανθοπούλου.

Η κ. Γκιζάρη τόνισε ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα κορυφαίο θέμα συζήτησης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο καθώς σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

«Κάθε πολίτης ετησίως στην ευρωπαϊκή ένωση παράγει ετησίως 4,5 τόνους αποβλήτων θεώρησα το νούμερο σοκαριστικό και αναρωτιέμαι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.  Πέρα από τα μέτρα της Ε.Ε πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των πολιτών» τόνισε.

Η εκδήλωση με θέμα “Διαχείριση αποβλήτων – Επίκαιρα Νομικά ζητήματα” πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top