G20 καυγάδες για την κλιματική αλλαγή

G20 καυγάδες για την κλιματική αλλαγή

G20 καυγάδες για την κλιματική αλλαγή λαμβάνουν χώρα, χθες και σήμερα, στη σύνοδο κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας καθώς 3-4 χώρες της ομάδας των πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, ενδέχεται να ταυτιστούν με τη θέση των ΗΠΑ για το κλίμα, αποδυναμώνοντας το στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Αντί για σχέδια κοινής αντιμετώπισης υπάρχουν γκρίνιες, καυγάδες, εκβιασμοί. Αντί για μια συλλογική αντιμετώπιση, όπως το 2008, κυριαρχεί σήμερα η επιλογή του “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Αλλά αυτό θα είναι καταστροφικό για τον πλανήτη. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία πάνω από 1,5°C και επ’ ουδενί πάνω από 2°C. Οι δύο βαθμοί Κελσίου, λένε ειδικοί αναλυτές, είναι το όριο πέρα από το οποίο πιθανόν να μην υπάρχει επιστροφή.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα πάνω από δύο βαθμούς θα δημιουργήσει πιθανότατα μη αναστρέψιμες συνθήκες. Ακόμη και αν στη συνέχεια μηδενίσεις τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων δεν θα έχει καμία σημασία εφόσον για παράδειγμα έχουν λιώσει οι πάγοι της Αρκτικής.

Το κλίμα «είναι το δυσκολότερο ζήτημα» της συνόδου που άρχισε σήμερα, υπογράμμισαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα γύρω από το τραπέζι» για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη «άλλων χωρών» και να «υποβαθμίσουν» τον τόνο και τις εκφράσεις του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, κατά τις ίδιες πηγές.

Εξαιτίας αυτού, «δεν είναι δεδομένο» ότι θα υπάρξει υποστήριξη από 19 από τις 20 χώρες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είχε συναφθεί το 2015. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία το 2017.

«Δεν θα είναι πλέον 19+1, αλλά 18+2 ή 17+3 (…) κάτι που θα είναι απαράδεκτο για εμάς», υπογράμμιζαν οι πηγές που πρόσκεινται στο Ελιζέ. Τη θέση αυτή μοιράζονται οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη της G20, όπως και ο Καναδάς, που θα «πουν πολύ σθεναρά ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα κείμενο που θα υποβαθμίζει αυτό που είχε επιτευχθεί στις δύο προηγούμενες (συνόδους κορυφής της) G20 και θα υπονομεύσει τη συμφωνία του Παρισιού».

Ο Μακρόν προειδοποίησε την Τετάρτη από το Τόκιο ότι το κλίμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία και ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη διακήρυξη της συνόδου εάν δεν υπερασπίζεται τη «φιλοδοξία» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ των χωρών που ενδέχεται να ταχθεί υπέρ της θέσης των ΗΠΑ φιγουράρει κυρίως η Βραζιλία, ο ακροδεξιός πρόεδρος της οποίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απορρίπτει τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για την πολιτική του όσον αφορά το περιβάλλον. «Δεν θα ανεχθούμε να μας συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν», διεμήνυσε χθες βράδυ.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία φέρονται επίσης να συγκαταλέγονται στις χώρες που δέχονται «πίεση» από τις ΗΠΑ ως προς το ζήτημα αυτό.

Ισχυροί παίκτες στον παγκόσμιο επενδυτικό κλάδο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό διαχείριση σε όλον τον κόσμο, παροτρύνουν το G20 να παρέμβει δυναμικότερα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τονίζουν πως θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού που υπεγράφη το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, αλλά από την οποία αποσύρθηκαν αιφνιδίως οι ΗΠΑ το 2017, ύστερα από μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε επιστολή που υπογράφουν 477 θεσμικοί επενδυτές με συνολικό ενεργητικό 34 τρισ. δολαρίων, απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να καθιερώσουν την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε παγκόσμια κλίμακα, και να καταργήσουν σταδιακά την ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα. Τα μέτρα που προτείνουν έχουν ως απώτερο στόχο η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η επιστολή αυτή ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του G20, δηλαδή της συνάντησης των είκοσι ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού και παροτρύνουμε όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για να υλοποιηθούν οι στόχοι της», αναφέρεται στην επιστολή. Συστήνεται, ειδικότερα, η λήψη δεσμευτικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο, η χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η «ουσιαστική τιμολόγηση» του λιθάνθρακα και η υιοθέτηση οικονομικών κριτηρίων στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Υπάρχει ένα χάσμα προσδοκιών… Αυτό το χάσμα προβληματίζει βαθύτατα τους επενδυτές και θα πρέπει να γεφυρωθεί άμεσα», αναφέρουν οι θεσμικοί επενδυτές, εκφράζοντας τον βαθύ προβληματισμό τους.

Ανάλογη έκκληση διατυπώθηκε διά στόματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι Financial Times μέσα στην εβδομάδα, η Ιαπωνία μετριάζει τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του G20 σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ όσο εκκρεμούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάντως, επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής:

«Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο από ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, όπως συνέβη και στο Παρίσι το 2015. Έχουμε φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2030 σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με την ενεργειακή απόδοση, και πρέπει να εστιάσουμε στην υλοποίησή τους. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δεν θα σταματήσει το 2030 και υπάρχει ισχυρή και σημαντική πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης που υποστηρίζουν την στρατηγική κλιματικής ουδετερότητας της Επιτροπής για το 2050. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον — είναι καλός για τον πλανήτη και είναι καλός για τις επιχειρήσεις».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ