#gopafree – Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το πρώτο ξενοδοχείο που συμμετέχει στη δράση

#gopafree – Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το πρώτο ξενοδοχείο που συμμετέχει στη δράση

Βιωσιμότητα, τουρισμός, ανακύκλωση είναι το τρίπτυχο του προγράμματος #gopafree για την συλλογή, την διαχείριση και την ανακύκλωση αποτσίγαρων, το οποίο διευρύνει ακόμη περισσότερο η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle. Η δράση η οποία ‘τρέχει’ σε περισσότερους από 15 δήμους ανά την Ελλάδα, νησιά, λιμάνια, επιχειρήσεις κτλ. διεισδύει και στο τουριστικό κομμάτι, και δη, στα ξενοδοχεία της χώρας, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη!

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Δώστε μας τις γόπες σας’ ένας κόσμος καθαρός από γόπες τώρα, όχι αύριο» και «Δεν είναι απλά μια ενέργεια, είναι μια συνήθεια» είναι, μεταξύ άλλων, τα μηνύματα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Cigaret Cycle η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα #gopafree για την συλλογή, την διαχείριση και την ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Το πρόγραμμα της ΑΜΚΕ Cigaret Cycle #gopafree εκτός από δήμους, νησιά, λιμάνια, οργανισμούς, επιχειρήσεις κτλ. που ‘τρέχει’ ανά την Ελλάδα, αυτήν την περίοδο διευρύνει ακόμη περισσότερο τους στόχους και το δίκτυο της. Η περιβαλλοντική πολιτική και οι δράσεις της αποτελούν προτεραιότητα και στον τομέα του τουρισμού, καθώς κάθε συνέργεια με αυτό το στόχο μπορεί να αντιμετωπίσει ορθά το πρόβλημα της ρύπανσης σε χώρους προσέλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Έτσι, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, στο πρόγραμμα #gopafree ξεκινάει να συμμετέχει ενεργά και ο τουρισμός, αρχικά με τα ξενοδοχεία, και θα συνεχίσει με την εστίαση καθώς και με άλλους κλάδους του χώρου.

Η αρχή γίνεται από τη Θεσσαλονίκη

Τι καλύτερο από το να ξεκινήσει μια τέτοια δράση από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr το πρώτο ξενοδοχείο το οποίο θα συμμετέχει στην καινοτόμα δράση θα είναι το Grand Hotel Palace, το οποίο, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, το εν λόγω ξενοδοχείο απέσπασε το Χρυσό βραβείο ‘Best Greek Green City Hotel’ ως το καλύτερο ‘πράσινο’ ξενοδοχείο πόλης στην Ελλάδα (Gold Award). H μέριμνα για το περιβάλλον και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες, αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους του Grand Hotel Palace.

Ειδικοί κάδοι συλλογής αποτσίγαρων

Περίπου 350 ειδικοί κάδοι συλλογής αποτσίγαρων έχουν τοποθετηθεί ανά την Ελλάδα, από πέρυσι που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα, σε Δήμους -σε Αττική, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία (Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Δέλτα, Έδεσσας κτλ.)-, σε νησιά (Σίφνο, Σύρο, Μύκονο, Ψαρά, Χίο, Αντίπαρο κ.α.), σε λιμάνια όπως για παράδειγμα στο λιμάνι του Βόλου – το πρώτο λιμάνι που τοποθετούνται οι κάδοι-, κτλ.

Η δράση έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους δημότες με το καινοτόμο πρόγραμμα αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει, ώστε και οι ίδιοι να υιοθετήσουν τη συνήθεια απόρριψης αποτσίγαρων στον ειδικό κάδο για την προώθηση τους στην ανακύκλωση.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής και συνιδρυτής της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ Γιώργος Σακελλαρίου, η χωρητικότητα ενός κάδου είναι περίπου 10.000 αποτσίγαρα, ενώ τα έσοδα από τα ανακυκλωμένα προϊόντα χρησιμοποιούνται για ευπαθείς ομάδες με την αγορά διαφόρων ιατρικών ειδών.

«Παράγουμε» 30 δις. αποτσίγαρα

Οι γόπες, τα αποτσίγαρα, παραμένουν μια από τις πλέον κοινές μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, καθώς περισσότεροι από 1,3 εκατ. τόνοι από αυτές «παράγονται» κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 30 δισ. αποτσίγαρα ή περίπου 4.000 τόνους, όπου ο κύριος όγκος τους καταλήγει στις ακτές, ήτοι, το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς ακτών είναι γόπες.

Και σε μια χώρα θαλασσινή σαν τη δική μας, τα παραπάνω νούμερα είναι απλά… καταστροφικά! Όπως ακριβώς και το υπόλοιπο τσιγάρο, οι γόπες περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών που καταλήγουν στο νερό, απειλώντας τα ψάρια και κάθε είδος θαλάσσιας ζωής. Ακόμα και αν τα ψάρια δεν καταλήξουν στο πιάτο μας, θα καταλήξει το κρέας κάποιου ζώου που επίσης έπινε νερό «εμπλουτισμένο» με τοξικά χημικά από τα αποτσίγαρα.

Σημειώνεται ότι τα αποτσίγαρα συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης στις ελληνικές παραλίες ως απορρίμματα (ποσοστό 88%), ενώ ανησυχητικά υψηλά είναι και τα ποσοστά για τα πλαστικά μπουκάλια / κουτιά από αλουμίνιο (57%), πλαστικά ποτήρια (54%), τα πλαστικά καπάκια (47%) και τα κουτιά / μπουκάλια μπύρας (37%).

Ένα αποτσίγαρο ισοδυναμεί με μόλυνση 7 λίτρων νερού

Αξιοσημείωτα είναι τα νούμερα από τη μη ανακύκλωση των αποτσίγαρων’ κάθε αποτσίγαρο που δεν ανακυκλώνεται μπορεί να μολύνει 7 λίτρα νερού. Ενδεικτικά και με βάση πρόσφατο παράδειγμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων από τους χώρους επιχείρησης που έχει τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους του Οργανισμού, 43,90 κιλά αποτσίγαρα δηλαδή 43.900 αποτσίγαρα, έχουν ως ανακυκλώσιμο αποτέλεσμα 28,60 κιλά πλαστικού για βιομηχανικά προϊόντα, 18,30 κιλά λίπασμα και 307,30 τετραγωνικά μέτρα που δε θα ρυπανθούν.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η απόρριψη των αποτσίγαρων μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ τα ίδια τα απορρίμματα που δεν βιοδιασπώνται παραμένουν στο περιβάλλον για περισσότερα από 15 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Γιάννου: Η Έδεσσα γίνεται… gopafree (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Έγινε… #gopafree ο Δήμος Έδεσσας: Παρουσίαση των νέων ειδικών κάδων (ΦΩΤΟ)

Cigaret Cycle: Ανακύκλωση αποτσίγαρων στη Χίο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ