Γρίπη Πτηνών: Μάχη στις Πρέσπες για να περιοριστεί-Τουλάχιστον 600 οι νεκροί πελεκάνοι

Γρίπη Πτηνών: Μάχη στις Πρέσπες για να περιοριστεί-Τουλάχιστον 600 οι νεκροί πελεκάνοι

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τη δική τους μάχη προκειμένου να περιοριστεί ο ιός της Γρίπης των Πτηνών που μέχρι τώρα έχει «σκοτώσει» περισσότερους από 600 αργυροπελεκάνους στην περιοχή των Πρεσπών και στη Χειμαδίτιδα, δίνουν κτηνιατρικές υπηρεσίες, φορείς Προστασίας του Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Δυστυχώς οι αριθμοί ανεβαίνουν διαρκώς κυρίως από τις Πρέσπες. Αύριο (6/3) μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια περιμετρική βόλτα στις λίμνες ώστε να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος διότι τα κρούσματα αυξάνονται» αναφέρει στο GRΤimes, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Βρέθηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε κύκνους

Επιπλέον όπως εξηγεί «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να περιορίσουν το φαινόμενο αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να βρούμε την πηγή. Το πιθανότερο είναι να προέρχεται από όμορο κράτος (σ.σ. πιθανόν τη Βόρεια Μακεδονία) το οποίο πριν από λίγες ημέρες, αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα. Επίσης, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να χαρτογραφήσουμε το πρόβλημα, να συλλέξουμε άμεσα και γρήγορα τα νεκρά ζώα έτσι ώστε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα να προχωρήσουμε στην υγειονομική τους ταφή. Ελπίζουμε δε, ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνο στους πελεκάνους, διότι στην Καστοριά βρέθηκαν και δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε κύκνους».

Να μην εξελιχθεί σε στέλεχος

Σε ερώτηση για το αν ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να περάσει και στον άνθρωπο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν δεν μπορεί να περάσει, όμως πρέπει να το περιορίσουμε άμεσα προκειμένου να μην εξελιχθεί σε στέλεχος. Μεταξύ των πτηνών ο ιός μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και των απεκκριμάτων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το συναντάμε κυρίως στις Πρέσπες, διότι υπάρχει μεγάλη φωλεοποίηση. Παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει και η Κερκίνη που επίσης έχει μεγάλη φωλεοποίηση, όμως προς το παρόν δεν μας έχει αναφερθεί κάτι ανησυχητικό από εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αρκτούρος: Έγιναν τετράδα τα ζαρκαδάκια

Κοζάνη: Αρκουδάκι ξεψύχησε μετά από τροχαίο στην Εγνατία Οδό – Τι λένε από την ΟΑΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top