Την άποψη ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis».

Υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πεδίο της «πράσινης» μετάβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ.

Υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 και «αντίτιμο υγείας» για τους ανεμβολίαστους

Δύο νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι -όπως τόνισε- μέτρα προτροπής και όχι καταστολής. Δίκαια γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία, παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας.

–Πρώτον: Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. Η απόφαση σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Δεν είναι ποινή. Είναι ένα αντίτιμο υγείας, είπε ο πρωθυπουργός.

–Δεύτερον: Ενόψει των γιορτών η Πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Στόχος της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60

Το μέτρο που επιβάλλεται στους πολίτες άνω των 60 ετών στοχεύει στο να αυξηθεί το ταχύτερο δυνατό ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Φαίνεται μάλιστα ότι το μέτρο άρχισε να αποδίδει, καθώς χθες μετά την σχετική ανακοίνωση υπήρξε σχεδόν τριπλασιασμός των πολιτών αυτών των ηλικιών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Συγκεκριμένα ενώ καθημερινά εγγράφονταν για εμβολιασμό περίπου 2.600 άτομα της ηλικίας αυτής, χθες μέχρι το απόγευμα έκλεισαν ραντεβού 6.000. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%. Συνεπώς, αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευτούν, καθώς συχνά είναι εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους.

Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών. Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Υπογράμμισε πάντως πως η απόφασή σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων όταν τα μέτρα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας ενώ όπως είπε η κυβέρνηση πριν αποφασίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω είχε εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ενθάρρυνσης, πειθούς και διευκόλυνσης προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά.

Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη «Ο»

Για τη μετάλλαξη «Όμικρον» -όπως επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός- θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκονται οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις:

1. Νέα επιλεγμένα Διευθυντικά Στελέχη από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δίνεται συγκεκριμένα η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα με διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη) και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

2. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, με νέο Οργανόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία ανάδειξης Διοικητή και Υποδιοικητών, με επιλογή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

3.Άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Ειδικότερα, ξεκινούν άμεσα διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ).Προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

4.Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.

5. Σύσταση νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό, επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξουσίες αντίστοιχες με αυτή.

6.Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα αντί 3 μηνών και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία αντί 2 μηνών. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου.

7. Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού.

8. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.

Η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς ο ΕΦΚΑ αποτελεί σήμερα τον πιο προβληματικό φορέα της δημόσιας διοίκησης με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου».

Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εισηγήθηκαν και έγινε δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030. Επιδιωκόμενοι στόχοι είναι:

-Η ολιστική προσέγγιση της ενεργητικής ένταξης των Ρομά, με στόχο την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

-Η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού και δημιουργία των προϋποθέσεων για υπέρβαση των εμποδίων προς τη σταδιακή πορεία της πλήρους κοινωνικής ένταξης.

-Η έμφαση σε στοχευμένες (targeted) -τομεακές και οριζόντιες- αλλά και γενικές (mainstream) παρεμβάσεις, στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της απασχόλησης, της ισότητας και της συμμετοχής με βάση την αρχή της εξειδικευμένης, αλλά όχι αποκλειστικής, στόχευσης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επείγουσας υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης της νόσου COVID-19, η οποία έχει επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.

-Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη συστηματική αποτίμηση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων βάσει πλαισίου δεικτών διαδικασίας και αποτελεσμάτων της υλοποίησης δράσεων που αφορούν στους Ρομά.

Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκη και η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη εισηγήθηκαν και έγινε δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Η νέα Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των προσφύγων στόχος έχει να συνδυάσει την προστασία, την εκπαίδευση και κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Εθνική Στρατηγική για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων περιλαμβάνει τους πυλώνες:

-Διασφάλιση της παροχής ολοκληρωμένης προστασίας και προώθηση των δικαιωμάτων των εννόμων συμφερόντων των παιδιών.

-Αναζήτηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο.

-Πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

-Εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των δομών φιλοξενίας τους.

Βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι.

Για πρώτη φορά από το επόμενο οικονομικό έτος, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ο καθορισμός των οποίων βασίστηκε σε εισήγηση της Εθνικής Αρχικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Συντελείται έτσι μία πραγματική τομή στη χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τόσο σε όρους διαφάνειας, δίκαιης κατανομής και αποτελεσματικότητας όσο και σε όρους κινητροδότησης και αριστείας, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

–Πλέον το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του, όπως ο αριθμός των τμημάτων, των ενεργών προπτυχιακών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων α’ κύκλου σπουδών, η γεωγραφική διασπορά, το μόνιμο προσωπικό, οι απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού οι λειτουργικές δαπάνες.

–Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται με δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν τη βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση και την ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που έπεσε από δεύτερο όροφο πολυκατοικίας (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Πάρτι» αγριογούρουνων 500 μέτρα από την είσοδο χωριού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τραγωδία στο Λεωνίδιο: Νεκρός άνδρας από αποκόλληση βράχου (VIDEO)

Σύσταση ΠΟΥ στους άνω των 60: «Αναβάλλετε τα ταξίδια σας»

Εμβόλιο: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού μετά τα νέα μέτρα

Αθήνα: Έκλεψαν σχέδια οπλικών συστημάτων από 42χρονο

Συνάντηση Τσίπρα – Παγώνη: Δραματική η κατάσταση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Το μήνυμα νοσηλεύτριας στους ανεμβολίαστους (VIDEO)

Θεσσαλονίκη-ΕΚΑΒ: «Χειρόφρενο» σε πέντε ασθενοφόρα λόγω υποστελέχωσης-Στάση εργασίας την Παρασκευή (3/12)

Καλαμαριά: “ΚΑΡΠΑ ζωής” σε 72χρονο που έπαθε ανακοπή έξω από ΚΕΠ Υγείας

Λύματα: 80% αύξηση του ιικού φορτίου στην Πάτρα – 65% στον Άγ. Νικόλαο

Επιδημιολογικός χάρτης: 1.162 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 2.200 στην Αττική

Κορωνοϊός: 7.486 νέα κρούσματα – 88 θάνατοι – 664 διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Κλαδί έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο λόγω του αέρα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top