Καστελλόριζο: «Στέλνουμε μήνυμα οικολογικής συμπόρευσης» – Δωρεάν μεταφορά

Καστελλόριζο: «Στέλνουμε μήνυμα οικολογικής συμπόρευσης» – Δωρεάν μεταφορά

Από το ακριτικό Καστελλόριζο ξεκινά τις δράσεις του στην Ελλάδα το κίνημα οικολογίας και φιλελληνισμού «Aquahelp Foundation» υπογράφοντας Χάρτα Οικολογικής Συμπόρευσης με τον Δήμο Μεγίστης. «Υποστηρίζουμε καινοτόμες δράσεις στο Καστελόριζο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μεταφέρουμε μηνύματα καθαριότητας και οικολογικού χαρακτήρα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος. Επιπρόσθετα, επισημαίνει την καθημερινή συνδεσιμότητα με το νησί, γεγονός που τους επιτρέπει να μην αισθάνονται απομονωμένοι.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το ακριτικό Καστελόριζο, ξεκινάει τις δράσεις του το κίνημα οικολογίας και φιλελληνισμού «Aquahelp Foundation» με στόχο τον καθαρισμό παραλιών, θάλασσας, βουνών και δασών και τη συμμετοχή κάθε ιδιώτη εντός και εκτός Ελλάδας.

«Με χαρά ενημερωθήκαμε για το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα του Aquahelp Foundation, το πρώτο πρότζεκτ οικολογίας και φιλελληνισμού, με στόχο τον καθαρισμό παραλιών, θάλασσας, βουνών και δασών της πατρίδας μας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος προσθέτοντας ότι η δράση για λόγους συμβολισμού ξεκινάει από το Καστελόριζο.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «υποστηρίζουμε κάθε τι καινοτόμο που γίνεται στο νησί μας, και με περίσσια αισιοδοξία προστατεύουμε την Ελλάδα, προστατεύουμε το Καστελόριζο και στέλνουμε μήνυμα οικολογικής συμπόρευσης».

Clean it like Greek

«Clean it like Greek» ονομάζεται η δράση οικολογίας και φιλελληνισμού που ξεκινάει την υλοποίησή της το Aquahelp Foundation από το Καστελλόριζο και η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Κορφιάς «Πιστεύοντας ακράδαντα στην μοναδικότητα του συνόλου των χαρακτηριστικών της Ελλάδας, αποφασίσαμε από το καλοκαίρι του 2021 να υλοποιήσουμε το «Clean it like Greek», με την συμμετοχή κάθε ιδιώτη εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο επιθυμούμε κάθε χρόνο, αρχίζοντας  από φέτος, να ξεκινάει από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το αγαπημένο μας Καστελλόριζο».

Ο ίδιος απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή κάθε Έλληνα και φιλέλληνα από κάθε σημείο της γης, για συμπόρευση με κάθε υγιούς οικολογικής νοοτροπίας επιχείρηση και οργανισμό, έχοντας ως στόχο, «να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε έναν ορίζοντα τριετίας, εκτός από απίστευτα όμορφη και ως την καθαρότερη χώρα στην Ευρώπη και γιατί όχι και στον κόσμο!»

Η δράση, η οποία απευθύνεται και σε μικρά παιδιά με στόχο να τους περάσουν μηνύματα καθαριότητας και οικολογικού χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί φέτος σε 25 σημεία σ’ όλη την Ελλάδα. Η αρχή γίνεται από το Καστελόριζο ενώ επόμενος προορισμός θα είναι η Κάλυμνος.

Σημειώνεται ότι το «Aquahelp Foundation» σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρεμβάσεις οικολογικής συμμετοχής και αφύπνισης. Προτεραιότητές του, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, είναι η προστασία και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος με ειδική στόχευση την προστασία της θάλασσας, εντός και εκτός, των παραλιών, καθώς και η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

Το πρόγραμμα της δράσης

Το πρόγραμμα της οικολογικής δράσης Aquahelp Foundation, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου 2021 στο Καστελλόριζο, έχει ως εξής:

Σάββατο 19/06

09.30 Συνάντηση δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου και του προέδρου του AQUAHELP Foundation Γιώργου Κορφιά, όπου και θα ακολουθήσει η υπογραφή Χάρτας Οικολογικής Συμπόρευσης

17.00 Έναρξη καθαρισμού από την παραλία στο πίσω λιμάνι και διασκορπισμός δράσης σε όλο το νησί

19.00 Συγκέντρωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κεντρικό λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα. Καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, ζύγιση των συλλεγμένων απορριμμάτων και απονομή αναμνηστικών μεταλλίων οικολογικής επίδοσης στους έξι (6) καθαριστές με τα περισσότερα απορρίμματα (3 ενήλικες και 3 παιδιά)

19.30 Παραμονή στο χώρο για ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα οικολογίας.

Κυριακή 20/06

11.00 Ξεκίνημα Street Cleaning με Street interviews

13.00 Παρουσίαση του «Δημοσίου Συμβολαίου Οικολογικής Συνείδησης» που θα βρίσκεται αναρτημένο σε κεντρικό σημείο στο κέντρο του νησιού και στο οποίο θα μπορεί κάθε κάτοικος αλλά και φίλος του νησιού, να γράψει το όνομά του ως «συμπορευτής- οικολόγος ήρωας» υπενθυμίζοντας σε όλους την ατομική ευθύνη στη διατήρηση της ομορφιάς και της αγνότητας αυτού του υπέροχου νησιού

19.00 Συγκέντρωση σε ειδικό χώρο δίπλα στην θάλασσα για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων με ευχαριστήριες ομιλίες του πρόεδρου του Ιδρύματος, τοπικών παραγόντων, και λήξη της εκδήλωσης με άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Καθημερινή σύνδεση και δωρεάν μεταφορά

Ικανοποιημένοι από την συνδεσιμότητα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλόριζου και όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος του νησιού κ. Αμύγδαλος, «φέτος έχουμε κάθε μέρα πλοίο από τη Ρόδο ενώ πριν δυο χρόνια η σύνδεση ήταν τρεις φορές την εβδομάδα» προσθέτοντας χαρακτηριστικά «έτσι, δεν αισθανόμαστε απομονωμένοι».

Ο ίδιος προσθέτει ότι φέτος εκτελούνται 8 δρομολόγια από/προς Ρόδο η οποία απέχει 72 ναυτικά μίλια, και μάλιστα το Σάββατο γίνονται δυο δρομολόγια πρωί και απόγευμα. Η διάρκεια του ταξιδιού από Ρόδο προς Καστελλόριζο είναι δυόμισι ώρες με τα ταχύπλοα καταμαράν, τρεισήμισι ώρες με τα πλοία της Blue Star Ferries και τεσσεράμισι ώρες με τα πλοία της SAOS Ferries.

Επίσης, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, υπάρχει δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα οχήματα από Ρόδο τρεις φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Τετάρτη, Κυριακή.

Η δωρεάν μεταφορά συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που υλοποιεί η ακτοπλοϊκή εταιρεία «SAOS Ferries» στη νησιωτική Ελλάδα εντός του 2021. «Η συγκεκριμένη δράση υλοποιούνταν και πέρυσι και μας βοήθησε πολύ’ ανανεώνεται και φέτος και τους ευχαριστούμε» δηλώνει ο κ. Αμύγδαλος.

Σημειώνεται ότι η SAOS Ferries επεκτείνοντας το μέτρο που εφάρμοσε καθ’ όλο το προηγούμενο έτος με αξιοσημείωτα μεγάλη επιτυχία, αυτό της δωρεάν μεταφοράς επιβατών και Ι.Χ. οχημάτων από και προς το Καστελλόριζο, αποφάσισε την επέκταση εφαρμογής του για όλο το 2021 ώστε τα πλοία του Ομίλου να μεταφέρουν το σύνολο των επιβατών από και προς το Καστελλόριζο, εντελώς δωρεάν.

Μάλιστα, στην εν λόγω δράση συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά της Ανάφης και της Δονούσας, με δωρεάν μεταφορά επιβατών και των Ι.Χ. οχημάτων τους.

Θα έχουμε μια κανονική σεζόν

Σχετικά με την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr τα μηνύματα που έρχονται από τους επιχειρηματίες του νησιού είναι αισιόδοξα.

«Από τα τέλη Ιουνίου, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια κανονική σεζόν» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Μεγίστης κ. Αμύγδαλος λέγοντας ότι «οι Έλληνες μας στηρίζουν πολύ» καθώς και οι Ιταλοί και οι Γάλλοι.

Σ’ ότι αφορά την πορεία των εμβολιασμένων, το 90% των κατοίκων στο Καστελλόριζο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Σχετικά με τη προσβασιμότητα στο νησί από Θεσσαλονίκη, όπως εξηγεί ο κ. Αμύγδαλος, η πτήση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι στις 14.00, «και στις 17.00 έχει πλοίο από Ρόδο, που σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης έρχεται στο νησί κατευθείαν, δίχως να χρειαστεί να διανυκτερεύσει στη Ρόδο, όπως παλαιότερα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top