Κατακόκκινες … «ελπίδες» από το πρώτο 100% πράσινο θερμοκήπιο στη Θέρμη!

Κατακόκκινες … «ελπίδες» από το πρώτο 100% πράσινο θερμοκήπιο στη Θέρμη!

Η παραγωγή του 100% αυτόνομου πράσινου θερμοκηπίου της ΟΕΤ που λειτουργεί με 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά στη Θέρμη, εντυπωσίασε τον δήμαρχο της περιοχής Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

Κατακόκκινες ντομάτες της ποικιλίας “Ελπίδα” , αποδεικνύουν έμπρακτα την αύξηση παραγωγής που επιτυγχάνεται στο αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ, μέλος του Συνδέσμου HOPE-A που τροφοδοτείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Η γεωπόνος της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου παρέδωσε την πρώτη σοδειά του πρωτοποριακού θερμοκηπίου, υπογραμμίζοντας την συμβολή του Δημάρχου.

Το πρώτο παγκόσμια ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, είχε επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Το πρώτο παγκόσμια αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο

Το θερμοκήπιο που λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrores υποστηρίζεται σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε εγκατάσταση που παραχώρησε ο δήμος.

Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο, για το οποίο συνεργάστηκαν τρεις εταιρείες που εξειδικεύονται είτε στην κατασκευή θερμοκηπίων, είτε στην εγκατάσταση ενεργειακών πηγών, λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες.

Είναι πλήρως αυτοματοματοποιημένο και ενεργειακά αυτόνομο με φωτοβολταϊκά νέας γενιάς στη σκεπή, της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ,και δεν λαμβάνει ενέργεια από άλλη εξωτερική πηγή, δεν συνδέεται δηλαδή με τη ΔΕΗ.

Συμπληρωματικά, χρησιμοποιεί και άλλες πηγές ενέργειας όπως ο αέρας ειδικά δε το χειμώνα, όταν υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ως καύσιμο δευτερογενή υλικά, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιημένα λάδια.

Από τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής προσπάθειας διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί από 15% έως 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψεις στη στέγη του θερμοκηπίου.

Επίσης, μέσα από αυτό το πείραμα ελέγχονται και άλλες παράμετροι, όπως οι αυτοματισμοί, ο περιορισμός της ακτινοβολίας, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας, ο προσανατολισμός της εγκατάστασης κ.λπ.

«Το πειραματικό θερμοκήπιο θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα σε μια σειρά επαγγελματίες, για παράδειγμα σε αυτούς που κατασκευάζουν θερμοκήπια, αυτούς που παράγουν ενέργεια μέσω φωτοβολταικών, αλλά και σε επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή αφορά όλη την αλυσίδα, από τον παραγωγό ενέργειας, μέχρι τον αγρότη», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποχωρούν όλοι οι αγρότες από τον κόμβο της Θέρμης

Μόσιαλος: Είναι η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 ποιο επικίνδυνη από την ΒΑ.1;

Επικοινωνία Αυγενάκη με την διευθύντρια του 18ου Δημοτικού Καλαμαριάς: «Παράδειγμα προς μίμηση»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top