Κοζάνη: Ανοιξε η συζήτηση για την λειτουργία ΧΥΤΑΜ αμιάντου στο Ζιδάνι

Κοζάνη: Ανοιξε η συζήτηση για την λειτουργία ΧΥΤΑΜ αμιάντου στο Ζιδάνι

Την ώρα που μόλις χθες υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ με στόχο την απολιγνητοποίηση της περιοχής, άνοιξε και η συζήτηση για την υλοποίηση του έργου που προβλέπει την δημιουργία ΧΥΤΑ στο Ζιδάνι και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου εργαστασίου των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος), οι οποίες επί σειρά ετών αποτέλεσαν περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους της περιοχής. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σύμφωνα με τη συζήτηση η οποία άνοιξε τόσο σε Περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε Δημοτικό (Σέρβια), το έργο προβλέπει τον ενταφιασμό του ιδιατέρως επιβλαβούς για την υγεία αμιάντου, ο οποίος θα αφαιρείται όχι μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, αλλά από ολόκληρη τη χώρα! 

Να σημειωθεί, ότι η περιοχή Ζιδάνι όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ΜΑΒΕ, εκτείνεται σε 4.144 στρέμματα και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 672 έως τα 720 μέτρα, ενώ σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας (στο σημείο όπου σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου) από τον οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. 

Στην περιοχή υπάρχουν κοντινά χωριά όπως τα Καμβούνια, το Μικρόβαλτο, το Τρανόβαλτο, οι Λαζαράδες και η Ελάτη με συνολικό πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους, ενώ στα 10 περίπου χιλιόμετρα, το 1995 εντοπίστηκε το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού 6,6 Ρίχτερ, αφού από το σημείο διέρχονται δύο μεγάλα σεισμικά ρήγματα. 

Καρκινογόνο υλικό που έσπειρε θανάτους 

Ήταν το 1936 όταν στο Ζιδάνι ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα αμιάντου στην Ελλάδα, την εκμετάλλευση του οποίου 40 χρόνια μετά η τότε ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην ΕΤΒΑ, η οποία με τη σειρά της ίδρυσε τη θυγατρική εταιρεία Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ). Δηλαδή την ίδια ακριβώς χρονιά που ο αμίαντος χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 10 πιο καρκινογόνα υλικά. Εργαζόμενοι σε εργοστάσια έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του επιζήμιου για την υγεία των ανθρώπων, υλικού (βλ. εργοστάσιο ΕΛΛΕΝΙΤ). 

Παρά τις εισηγήσεις των ειδικών η μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου στο Ζιδάνι, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1982. Οι εγκαταστάσεις ήταν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, όμως από την χρήση των προϊόντων (κυρίως σε στέγες δημόσιων και ιδιοτικών κτιρίων) επιβεβαιώθηκε ότι ο εντοπισμός παθήσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι οποίες σημαντική αύξηση.

Από το 2002 η κυριότητα των εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ έχει περιέλθει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό στα 18 λειτουργίας της μονάδας έγιναν εξορύξεις περισσοτέρων από 70 εκατομμυρίων τόνων σερπεντίνης, από τους οποίους παρήχθησαν ένα εκατομμύριο τόνοι λευκού αμιάντου. Η περιβαλλοντική αυτή πληγή έκλεισε μόλις πριν από λίγο χρονικό διάστημα με την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής, η οποία και πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία της Αθήνας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ξανανοίξει σύντομα και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους κατοίκους και το περιβάλλον, με τη δημιουργία ενός άτυπου “νεκροταφείου” αποσυρόμενου αμιάντου από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Κασαπίδης: Η συζήτηση άνοιξε και ακούμε τους φορείς 

Με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών από τις 23/11 προτείνεται η “Διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ για το σύνολο της επικράτειας, “από την οποία η τοπική κοινωνία θα αποκομίσει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη λόγω της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας και της απόδοσης μέρους των κερδών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ στον τοπικό ΟΤΑ”. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, έχει συσταθεί ήδη μια Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας η οποία μελετά το θέμα και σύντομα αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της. 

Από την άλλη πλευρά κάτοικοι της περιοχής και οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν εδώ και χρόνια στην προοπτική της λειτουργίας ΧΥΤΑ αφού γνωρίζουν το χρόνο που χρειάστηκε ώστε να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή από την αβάσταχτη σε πολλές περιπτώσεις επιβάρυνση που προκάλεσαν τα ΜΑΒΕ. 

“Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτό το θέμα έχει ανοίξει η συζήτηση. Ακούσαμε τις απόψεις των φορέων αναφορικά με το πόσο αυτό το έργο είναι φιλοπεριβαλλοντικό και κατά πόσο μπορεί να φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα τόσο για τον αμίαντο που έχουμε εδώ, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα” τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο GRtimes.gr. 

Και προσθέτει ότι “έχουμε συστήσει μια επιτροπή εργασίας η οποία προχωρά αυτή τη στιγμή στην προεργασία για να καταλήξουμε είτε θετικά, είτε αρνητικά. Καμιά απόφαση δεν έχει παρθεί, απλώς ανοίξαμε την κουβέντα”. 

Επίσης σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους της περιοχής ο κ. Κασαπίδης σημείωσε ότι “δεν ξέρω αν οι αντιδράσεις αυτές αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, ωστόσο θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι θα γίνουν όλες οι συζητήσεις και ο διάλογος που πρέπει να γίνει και με τους φορείς και με τα τοπικά συμβούλια. Ότι είναι να γίνει, θα γίνει με δημοκρατικά μέσα”. 

Χ. Παπαγεωργίου (τ. Δ/ντης ΛΚΔΜ ΔΕΗ ΑΕ): Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνει ΧΥΤΑΜ στην περιοχή 

Σε πρόσφατο άθρο του ο τέως Διευθυντής της ΛΚΔΜ ΔΕΗ ΑΕ,  Χρήστος Γ. Παπαγεωργίου εξηγεί με επιστημονικούς όρους λόγους που δεν πρέπει να προχωρήσει στην περιοχή το συγκεκριμένο έργο. 

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει ότι η δημιουργία ΧΥΤΑ αποκλείεται ως ενδεχόμενο σε: 

-βιοτόπους απειλούμενων οικοσυστημάτων (critical habitals)

-υγροβιότοπους

-περιοχές υπερκείμενες καλυμμένου καρστ όπου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας καταβοθρών ή ακόμα σε περιοχές με υπόγεια μεταλλευτική δραστηριότητα

-περιοχές ή ζώνες σεισμικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι κορεσμένες άμμοι μπορεί να υποστούν ρευστοποίηση». 

Προσθέτει δε ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση, μόλις 3χλμ., από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού των 6,6R στις 13 Μαΐου 1995 στην περιοχή Ρυμνίου Κοζάνης και 4,2 χλμ από μεγάλο, ορατό σε μήκος 7χλμ., ρήγμα δυτικά του μεταλλείου και κατά μήκος της κοίτης του Αλιάκμονα ποταμού ανάντη ακριβώς της περιοχής του φράγματος Ιλαρίωνα.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους επιβάλλεται να αποκλεισθεί η κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑΜ στο χώρο εκσκαφής του μεταλλείου των ΜΑΒΕ ΑΕ, όπου θα μεταφέρονται τα αμιαντούχα απορρίματα όλης της επικράτειας, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό απόλυτα οποιαδήποτε τυχόν αστοχία που ενδεχόμενα θα προκαλούσε ρύπανση στη λίμνη Πολυφύτου, η αξιοποίηση των νερών της οποίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την άρδευση εκτάσεων στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας ακόμη δε και την ύδρευση της Θεσ/νίκης”. 

Για το συγκεκριμένο άρθρο, ο μακροβιότερος δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος σημειώνει σε ανάρτησή του πως “η άποψη που τεκμηριωμένα και έγκαιρα έχει αναπτύξει ο Χρήστος Παπαγεωργίου δεν είναι μόνο δική του, μαζί του συμφωνούν οι πιο έμπειροι μηχανικοί μεταλλείων της περιοχής. Θα είναι παράδοξο, για να το θέσω ήπια, να αγνοηθεί η γνώμη αυτών των ανθρώπων που έχουν δώσει τη ζωή τους σε μεταλλεία και ορυχεία όταν μάλιστα είναι δίπλα μας”.

Τι λέει ο Δήμος Σερβίων 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της λειτουργίας ΧΥΤΑ στο Ζιδάνι, αν και επί του θέματος έχει ξεκινήσει συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο. 

Όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε μιλώντας πρόσφατα σε τοπικό κανάλι της περιοχής “το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να κουβεντιάσει το θέμα. Ωστόσο η εξέλιξη είναι στα χέρια της Περιφέρειας και της κρατικής διοίκησης. Η Περιφέρεια αποφάσισε να κάνει μια επιτροπή διεργασίας για την πιθανότητα λειτουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή. Άμεσα υπήρξαν αντιδράσεις από πολλούς πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να συζητήσει για το θέμα. Το έκανε για τέσσερις περίπου ώρες και εκεί διαπιστώσαμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους. Εγώ δεν είμαι θετικός ή αρνητικός, αλλά αυτό που θέλω είναι να δούμε το τι σχεδιάζει η κεντρική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε μια πρόταση αν δεν ξέρουμε τι προβλέπει. 

Βέβαια δεν θα κάνουμε βήμα πίσω σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τόπο μας. Υπάρχει ένας αρνητισμός, ο τόπος έχει ξεσηκωθεί για μένα όμως το κύριο και σημαντικό είναι να ξέρουμε το τι θέλουμε να κάνει στο σημείο τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια στην οποία ανήκει. Μόλις μάθουμε το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει και την σχετική απόφαση”. 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα

Από την πλευρά των κομμάτων ξεκάθαρη θέση κατά της λειτουργίας ΧΥΤΑ έχει πάρει μόνο το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν πάρει θέση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σημειώνει:

Ούτε μέρα δεν περνάει χωρίς να επιβεβαιώνεται πως η περιβόητη «πράσινη» οικονομία, που με τόσο «πάθος» προωθούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, καμία σχέση δεν έχει με την «αγωνία» των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τις υπόλοιπες ανάγκες του λαού, αλλά μόνο με τα κέρδη τους και την προσπάθεια να βρουν διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια.

Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα σχέδια ομίλων και Τοπικής Διοίκησης στη Δ. Μακεδονία να μετατραπεί ο χώρος του πρώην ορυχείου αμιάντου (ΜΑΒΕ) σε μια απέραντη «χαβούζα» για την ταφή όλου του καρκινογόνου ορυκτού που ξηλώνεται πανελλαδικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό της περιοχής. Το συγκεκριμένο σχέδιο, που θα επιβαρύνει πολλαπλά την περιοχή και τους κατοίκους της, «προκρίνεται» λόγω των υψηλών ανταποδοτικών που προσδοκά η Τοπική Διοίκηση και του κέρδους που θα αποκομίσει ο διαχειριστής, το οποίο υπολογίζεται σε 200 ευρώ ανά τόνο, με προοπτική να θαφτούν εκεί περισσότεροι από 250.000 τόνοι προϊόντων αμιάντου απ’ όλη την Ελλάδα!

Κι ενώ στη μια άκρη του νομού Κοζάνης θα λειτουργεί η καρκινογόνα χωματερή, τα μονοπώλια των ΑΠΕ θα απλώνουν την πραμάτεια τους λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στα πρώην ορυχεία της ΔΕΗ, που σβήνουν από το χάρτη, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης!

Αυτό επομένως που καταγράφει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη στη Δυτ. Μακεδονία, είναι η …πράσινη κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top