Μηδενικά Απορρίμματα (Zero Waste) είναι το ευαίσθητο θέμα το οποίο θα αναπτύξουν οι «Αγρότισσες» μέσα από τη διαδικτυακή τους συζήτηση, ανταλλάσοντας απόψεις σχετικά με την επαναφορά των αξιών και του τρόπου ζωής τους, οι οποίες ως φροντιστές της φύσης, αντιγράφουν τις αξίες της πραγματικής ζωής. «Οι αγρότες ανέκαθεν υποστήριζαν την κυκλική οικονομία» αναφέρει στο GRTimes.gr η νεαρή αγρότισσα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, μητέρα τριών παιδιών που ζει στο Νέο Σκοπό Σερρών.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])
Μηδενικά Απορρίμματα ή αλλιώς Zero Waste είναι το θέμα στο οποίο θα εστιάσει η ομάδα με τις «Αγρότισσες» στο πλαίσιο της διαδικτυακής τους συζήτησης, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ και θα μεταδίδεται ζωντανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το κίνημα Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα) έχει στόχο να διαχειριστεί και να σχεδιάσει τα προϊόντα, με τέτοιον τρόπο, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων» αναφέρει στο GRTimes.gr η Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, η οποία θα μιλήσει για τη φιλοσοφία των Μηδενικών Απορριμμάτων.
Το κίνημα Zero Waste έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους ανθρώπους στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους και των πρακτικών τους ώστε αυτές να μιμούνται έναν βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής, κατά τον οποίο όλα τα απορριφθέντα υλικά θα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελούν πόρους (πρώτες ύλες) προς χρήση από άλλους ανθρώπους.
Το Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα) σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση των προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική αποφυγή και εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την ανάκτηση όλων των πόρων, και τον τερματισμό της καύσης ή ταφής των αποβλήτων.
«Στον αγροτικό τομέα πάντα γινόταν η κυκλική οικονομία’ ο αγρότης δεν πετάει τίποτα, ανακυκλώνει, θα κάνει ζωοτροφή, η κοπριά θα γίνει βιοκαύσιμο, τα φυτικά υπολείμματα θα γίνουν κομποστοποίηση κτλ.» εξηγεί η κα. Μιχαηλίδου προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο επισκευάζουν, διορθώνουν, δανείζονται, «δεν είναι καταναλωτικοί, είναι μια κυκλική κοινωνία».
Τρόπος ζωής
Η υιοθέτηση ενός Zero Waste-Μηδενικά Απορρίμματα τρόπου ζωής μπορεί να εξαλείψει όλες τις ρίψεις απορριμμάτων στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.
Τα «R» του Zero Waste- Μηδενικά Απορρίμματα είναι:
- Refuse – Άρνηση για κατανάλωση και προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά
- Reduce – Μείωση στο ελάχιστο αυτών που δεν μπορούμε να αποφύγουμε
- Reuse – Επαναχρησιμοποίηση με προϊόντα που μπορούμε να ξανα-χρησιμοποιήσουμε ή/και να τα δώσουμε μια νέα χρήση
- Recycle – Ανακύκλωση για τα προϊόντα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε, να μειώσουμε ή να ξαναχρησιμοποιήσουμε
- Rot – Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων
- Repair – Επιδιόρθωση σε πολλά προϊόντα που μπορούν να επιδιορθωθούν ή να γίνουν μέρος άλλου προϊόντος
- Rehome – Επανασχεδίαση σπιτιού, ώστε η διαμόρφωση σπιτιού να γίνεται με τρόπο που να χρησιμοποιούνται ότι είναι όντως απαραίτητα
- Replant – Επαναφύτευση λαχανικών, βοτάνων και άλλων
- ReThink – Αλλαγή τρόπου σκέψης.
Παράγοντας χρήσιμα προϊόντα
Η προστασία του περιβάλλοντος και η εναρμόνιση του με αυτό αποτελεί μέρος της καθημερινότητας της Ελισάβετ-Ειρήνης Μιχαηλίδου, η οποία από μικρή ηλικία εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής και τοπικής οικονομίας και τις αρχές του zero waste.
Η ίδια αυτοδίδακτη στην ραπτική, οδηγούμενη από την αναζήτηση της να εκφραστεί δημιουργικά και παράλληλα να μπορεί να είναι κοντά στην οικογένεια της – στον σύζυγο και τα τρία της παιδιά, 5,10 και 12 ετών-, εκτός από τις αγροτικές εργασίες, ξεκίνησε από το 2018 και κατόπιν έρευνας να ράβει υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες καθώς και άλλα είδη με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η σχεδιάστρια, οι υφασμάτινες σερβιέτες είναι υγιεινές, συνεισφέρουν στη μείωση των απορριμμάτων καθώς και στην εξοικονόμηση χρημάτων.
«Στην αρχή, παραξενεύονταν, προβληματίζονταν, πώς θα ήταν στην πράξη» λέει η κα. Μιχαηλίδου η οποία προτρέπει τις γυναίκες κάθε ηλικίας να τις δοκιμάσει και να δουν πώς θα τους ταιριάξει. Η ίδια προσθέτει πως όλη η παραγωγή βασίζεται στη φιλοσοφία του zero waste για μηδενικά απόβλητα.
Η συζήτηση μέσω διαδικτύου
Σχετικά με τα Μηδενικά Απορρίμματα (Zero Waste) η συζήτηση των «Αγροτισσών» με την Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, στις 20.00, και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος θα τη μεταδίδει ζωντανά στο Facebook.