O Χρήστος Ζερεφός στο GrTimes για πυρκαγιές: Έχουμε ένα εξαιρετικά ανώμαλο καλοκαίρι

Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια χτυπάνε «καμπανάκια» κινδύνου για το κλίμα της γης που αλλάζει με δραστικά γρήγορους ρυθμούς, όμως κανείς δεν φαίνεται να τους ακούει… Τουλάχιστον οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών, που έχουν και το μεγαλύτερο «μερίδιο» της ευθύνης για την αύξηση του φαινομένου του «Θερμοκηπίου».

Με αφορμή τις εξαιρετικά μεγάλες πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Αμαζόνιο, που συνέβησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε Αλάσκα και Σιβηρία και που αναμένεται να έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη μας, το GrTimes.gr συνομίλησε με δύο καταξιωμένους επιστήμονες – κλιματολόγους, οι οποίοι και επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο πλανήτης «καίγεται» και υπάρχει άμεση ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση του ρυθμού με τον οποίο ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία, πριν είναι αργά.

Για «εξαιρετικά ανώμαλο καλοκαίρι από πλευράς δασικών πυρκαγιών» κάνει λόγο στη συνέντευξη του στο GrTimes, o Χρήστος Ζερεφός , Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την πλευρά της η Ευθυμία Κωστοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας – Κλιματολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δηλώνει πως όλα τα κλιματικά και μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για την εξέλιξη της θερμοκρασίας στον πλανήτη, «δείχνουν» άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα, με τα πιο συντηρητικά να κάνουν λόγο για 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου….

Χρήστος Ζερεφός

Σας ανησυχούν τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού;

Έχουμε ένα εξαιρετικά ανώμαλο καλοκαίρι από πλευράς δασικών πυρκαγιών. Και στη Σιβηρία και στον Αμαζόνιο, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία που είναι μικρότερης έκτασης, όπως στην Πορτογαλία.

Είναι ένα έτος κατά το οποίο συνεχίζεται η θερμαινόμενη πορεία της ατμόσφαιρας, συνεχίζεται να αυξάνεται η ξηρότητα του εδάφους, επομένως οι συνθήκες για πυρκαγιές σε συνδυασμό με ανέμους είναι ευνοϊκές. Και δυστυχώς είδαμε τα αποτελέσματα…

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο σήμερα για διεθνή κρίση, σχολιάζοντας τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Τώρα το αντελήφθησαν οι πολιτικοί, ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θέμα που δεν είναι μόνο οικολογικό, ούτε μόνο επιστημονικό, είναι και πολιτικό. Και επομένως αυτό τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν και πολύ καλά έκανε που το τόνισε και ελπίζω να τον ακούσουν και άλλοι.

Οι προβλέψεις για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

Οι θερμοκρασίες και της ξηρασίας και της ανακατανομής των βροχών, κατά τρόπο επικίνδυνο για περιοχές όπως είναι ο Αμαζόνιος. Απεδείχθη ότι και στην Αλάσκα είχαμε δασικές πυρκαγιές, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς. Επομένως είναι όλα αναστατωμένα και ανακατεμένα. Και καλό είναι ο καθένας μας να το συνειδητοποιήσει, να αφήσουμε τους λεγόμενους «σκεπτικισμούς» και να προχωρήσουμε όλοι στο να παρθούν μέτρα, να μειώσουμε τις καταναλώσεις και να πάμε σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Σε μια οικονομία δηλαδή που θα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις, για τη θέρμανση, για τη βιομηχανία και για την αγροτική και κτηνοτροφική βιομηχανία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό είναι όλο το θέμα που φωνάζουμε, εδώ και 40 χρόνια…

Υπάρχει φόβος τα κλιματικά μοντέλα να ανατραπούν επί το χείριστο, με αυτήν την κλιμακούμενη καταστροφή που συντελείται;

Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, διότι σε πολλές περιπτώσεις, επειδή οι εκτιμήσεις είναι πολύ μακροχρόνιες, μπορεί να έχουν σφάλμα μέχρι και 50 και 60%. Αλλά κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαίδουρογύρευε… Αυτά τα δεδομένα έχουμε και με αυτά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα. Αύριο μπορεί τα πράγματα να είναι χειρότερα, όπως λέτε, μπορεί να είναι και καλύτερα. Κανείς δεν ξέρει.

Το πιστεύετε;

Μπορεί να μειωθεί αυτό το μένος, αυτός ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, με τον οποίο αποψιλώνονται τα δάση κ.ο.κ.

Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει δράση και να κινητοποιηθεί περισσότερο;

Ήδη ο ΟΗΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας έχει διάσκεψη κορυφής, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις 23, στη Νέα Υόρκη για το θέμα. Έχουν κληθεί οι ηγέτες από όλον τον κόσμο.

Ευθυμία Κωστοπούλου

Βλέπουμε να μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες βλέπαμε αντίστοιχες φωτιές σε Σιβηρία και Αλάσκα. Τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι πυρκαγιές στο κλίμα της γης;

Μια άμεση επίπτωση που έχουμε είναι πως η καταστροφή των μεγάλων δασικών εκτάσεων σημαίνει ότι έχουμε και μεγαλύτερες εκπομπές θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία και ανεβάζουν τη μέση θερμοκρασία της γης.

Επίσης η εξάλειψη των δασών, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όταν μιλάμε για μεγάλες εκτάσεις, έχει επιπτώσεις πάλι στην αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς δεν υπάρχει ο «μηχανισμός» απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, που είναι μηχανισμός ανάδρασης. Βεβαίως σημασία έχει και το που βρίσκονται τα δέντρα που καταστρέφονται, καθώς επηρεάζουν εμμέσως και την εμφάνιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες στην περίπτωση ακραίων βροχοπτώσεων .

Είναι κλιμακωτή η αύξηση των φαινομένων;

Υπάρχουν διάφορα κλιματικά μοντέλα. Υπάρχει μια μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρασίας και αυτό που παρατηρούμε είναι πως αυξάνεται. Αυτό δείχνουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε και τα οποία μας δίνουν κλιματικά δεδομένα για το μέλλον, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Τα διαφορετικά μοντέλα, μας δίνουν διαφορετικούς ρυθμούς. Κάποια μοντέλα δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι και 1,5 έως και 2 βαθμούς έως το τέλος του 21ου αιώνα και υπάρχουν και τα ακόμη πιο απαισιόδοξα.

Τα μοντέλα αυτά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και λαμβάνουν υπόψη διάφορες παραμέτρους, από την επιφάνεια της γης (που παίζουν ρόλο και οι πυρκαγιές), από την ατμόσφαιρα, που έχουν να κάνουν με τις ποσότητες των θερμοκηπικών αερίων κατά κύριο λόγο και με τη θάλασσα. Δηλαδή είναι μια ανάδραση ξηράς, θάλασσας και ατμόσφαιρας.

Μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις;

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και τα σενάρια είναι πολλά. Το σημαντικό είναι όμως, ότι όλα τα μοντέλα μας δίνουν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Άρα αυτό μας δίνει μια στατιστικά πολύ μεγάλη πιθανότητα, να είναι σωστά τα όσα προβλέπουμε για 100 χρόνια μετά.

Αυτά όλα μπορούν να ανατραπούν όταν αλλάζει κάτι στις παραμέτρους που χρησιμοποιούμε εμείς στα μοντέλα. Όταν πχ έχουμε εκτεταμένες πυρκαγιές στη γη, αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν στην περιεκτικότητα των θερμοκηπικών και τα αποτελέσματα των μοντέλων μπορούν να ανατραπούν προς το χειρότερο.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ανατρέψουμε αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία;

Σαφώς. Να περιοριστεί η εκτεταμένη αποψίλωση μεγάλων παρθένων δασών, κυρίως αυτών που βρίσκονται στα τροπικά πλάτη, γιατί σε εκείνες τις περιοχές είναι που δέχεται η γη την ηλιακή ακτινοβολία κατά μέγιστο βαθμό, οπότε από εκεί είναι που έρχεται και η ενέργεια στον πλανήτη. Οπότε, όταν έχουμε την καταστροφή αυτών των δασών, είναι ακόμη πιο έντονες οι επιπτώσεις.

Άρα περιορισμός στην αποψίλωση και σίγουρα, το να προχωρήσουμε σε εκτεταμένες αναδασώσεις σε μεγάλες εκτάσεις, καθώς μιλάμε για πλανητική κλίμακα.

Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι πολύ μεγάλες εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων και για να το πούμε πιο απλά, οι βιομηχανίες. Και οι μεγάλες παραγωγικές χώρες σήμερα και αυτές που είναι αναπτυσσόμενες.

Να περιμένουμε να δούμε και εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων σε πιο τακτικά διαστήματα;

Η κλιματική αλλαγή έχει συνδεθεί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Βλέπουμε για παράδειγμα πως το φθινόπωρο, στις περιόδους των τροπικών καταιγίδων, οι τυφώνες του Ατλαντικού πλήττουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα πολλές περιοχές. Και αυτό το παρατηρούμε με στατιστικά δεδομένα των τελευταίων μόλις 10 χρόνων αν και κανονικά χρειάζονται 30 χρόνων  για να είμαστε πιο ακριβείς. Βλέπουμε επίσης στη Μεσόγειο πως οι βροχοπτώσεις είναι σαφώς λιγότερες αλλά πολύ πιο ραγδαίες, όταν συμβαίνουν, προκαλώντας βεβαίως και πλημμυρικά φαινόμενα πολλές φορές.

Βλέπουμε βέβαια και τους πρόσφατους καύσωνες στην Ευρώπη, αλλά και τις πυρκαγιές στα δάση της ηπείρου που φέτος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές.

Οι επιπτώσεις πάντως από την κλιματική αλλαγή, γίνονται πάντα ορατές, πρώτα στα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη, τα οποία δεν έχουν και τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι χώρες της Δύσης, για να ανταπεξέλθουν. Για παράδειγμα, τα μικρά νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού που κινδυνεύουν και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14:1521/09

Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων: «Αυτοκτονούν» οι ελληνικές λουτροπόλεις Ελλάδα ,Κοινωνία

14:0521/09

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:5521/09

Στοίχημα: Ακριβή ισοπαλία και πολλά γκολ σε αξιοπρεπείς τιμές Αθλητισμός

13:4521/09

Βουλή: Προτεραιότητα η Φινλανδική Προεδρία της Ε.Ε. Χωρίς κατηγορία

13:3521/09

Μεταναστευτικό: 8.000 μαθητές έχουν απορροφηθεί σε σχολεία πανελλαδικά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

13:2021/09

Καβάλα: Συνελήφθη διακινητής μεταναστών Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1021/09

Στους δρόμους οι αγρότες της Λάρισας από Δευτέρα Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

13:0021/09

Χανιά: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες δενδρύλλια κάνναβης Ελλάδα ,Κοινωνία

12:5021/09

Α.Γεωργιάδης: Τι είπε για μετανάστες, novartis, θρησκευτικά και πλειστηριασμούς Ελλάδα ,Πολιτική

12:4121/09

Ναύπλιο: Τροχαίο με έναν νεκρό Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3021/09

Την ερχόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά στους συνταξιούχους Ελλάδα ,Κοινωνία

12:2021/09

Μάλτα: 459 μετανάστες αυτή την εβδομάδα Διεθνή

12:1021/09

Χωρίς νερό μέχρι το μεσημέρι στο κέντρο και τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:0121/09

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο: Δωρεάν αύριο οι αστικές μετακινήσεις Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:5321/09

Χωρίς ρεύμα αύριο το κέντρο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:4021/09

Έκτακτη σύσκεψη για τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στα νησιά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:3021/09

B.Κικίλιας: Αυξήσεις στα κονδύλια υγείας Ελλάδα ,Υγεία

11:2021/09

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη νεαρός για μεταφορά μεταναστών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:0821/09

Τουριστική εκπαίδευση πάνω σε γερμανικά πρότυπα Ελλάδα ,Τουρισμός

10:5921/09

Με εμβόλια ακριβείας… στο μέλλον Ελλάδα ,Υγεία

10:4821/09

Τρίχρονο κατάπιε κέρμα στη διάρκεια πτήσης Διεθνή ,Κοινωνία

10:3721/09

Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τον αγροτικό τομέα Ελλάδα ,Πολιτική

10:2921/09

Με το βλέμμα στον οινοτουρισμό τα «ΒορΟινά» Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

10:1021/09

Ξαναχτύπησαν οι ληστές της Πέτρου Ράλλη; Ελλάδα ,Κοινωνία

10:0021/09

ΑΑΔΕ: «Βομβάρδισε» με sms και e-mails τους οφειλέτες Ελλάδα ,Οικονομία

09:5021/09

Αγ.Αθανάσιος: Ποδηλατοδρομία από μαθητές και γονείς Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4021/09

Δ. Λαγκαδά: Επιτροπή για τους πληγέντες της νεροποντής και οικονομική ενίσχυση Θέματα GR Times ,Κοινωνία

09:3021/09

Ελευσίνα: Τροχαίο με δύο τραυματίες Ελλάδα ,Κοινωνία

09:2021/09

Σορός αγνώστου εντοπίστηκε στη Λήμνο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1021/09

Τούμπα: Αφιέρωμα στον αξέχαστο Νίκο Παπάζογλου Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

09:0021/09

Παγκόσμια απεργία για την κλιματική αλλαγή Διεθνή ,Περιβάλλον

08:5021/09

Γ.Κουμουτσάκος: Με επίκεντρο το προσφυγικό η συνάντηση στη Σόφια Ελλάδα ,Πολιτική

08:4021/09

Αριστεροί εναντίων Δεξιών στο Derby della Madonnina Αθλητισμός

08:3021/09

Θεσσαλονίκη: Με δύο συγκεντρώσεις σήμερα Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

08:2021/09

Κ.Χατζηδάκης: Συνάντηση σήμερα στο υπουργείο με ποδηλάτες Περιβάλλον ,Πολιτική

08:1021/09

Διακοπή νερού στο Πανόραμα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0021/09

Καλές καιρικές συνθήκες αλλά με αρκετή ψύχρα Ελλάδα ,Κοινωνία

07:3021/09

Οι φοιτητές του ΑΠΘ υποδέχονται τους πρωτοετείς συναδέλφους τους Θεσσαλονίκη

07:3021/09

Χαλκιδική: Το υπερπολυτελές «Mirragio» στη βουλγαρική «Ultrastroy» Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Σημαντικά

07:1521/09

ΥΠΕΝ-ΣΕΒ: Deal για ενέργεια, αδειοδοτήσεις και χωροταξία Ενέργεια ,Περιβάλλον ,Σημαντικά

07:0021/09

Έξι φράσεις που δεν πρέπει να πεις στον άνθρωπο που απάτησες Διάφορα

06:3021/09

Aυτό είναι το πιο σέξυ σημείο πάνω σας σύμφωνα με το ζώδιό σας Διάφορα

05:3021/09

Τοξοπλάσμωση: Τελικά κολλάμε από τη γάτα; Διάφορα

05:0021/09

Πότε παίρνουμε βιαστικές και λάθος αποφάσεις Διάφορα

04:3021/09

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο καχύποπτοι από τους άλλους Διάφορα

04:0021/09

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση Διάφορα

03:3021/09

Πόσα χρόνια νεότεροι φαίνονται όσοι κάνουν συχνά σεξ Διάφορα

03:0021/09

Αισχύλου ΟΡΕΣΤ3ΙΑ μια διαδρομή… Πολιτισμός

02:3021/09

Δ. Θέρμης: 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

02:0021/09

«Φαέθων» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Πολιτισμός

01:3021/09

Τέλος Σεπτεμβρίου το «11ο Street Mode Festival» Πολιτισμός

01:0021/09

Ο Τόνι Σφήνος σήμερα στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών Πολιτισμός

00:3021/09

Σαββατιάτικη μουσική διαδρομή γονέων Χορτιάτη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:5820/09

Προβάδισμα στην Ευρώπη έδωσε ο Τσιτσιπάς Αθλητισμός

23:4520/09

Φλώρινα- Στο φως σπουδαία ευρήματα σε 209 τάφους Πολιτισμός

23:3020/09

Ο Τραμπ απειλεί να απελευθερώσει τους κρατούμενους τζιχαντιστές στα σύνορα της Ευρώπης Διεθνή

23:1520/09

Γαλλία- Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» Διεθνή

23:0020/09

Πρόστιμο 500 ευρώ σε φούρναρη επειδή δεν έκοψε απόδειξη για κουλούρι αξίας 80 λεπτών Κοινωνία

22:5320/09

Ιράκ: Δώδεκα νεκροί από έκρηξη βόμβας μέσα σε λεωφορείο Διεθνή

22:4420/09

Κινέζοι αστυνομικοί θα περιπολούν στη Σερβία Διεθνή

22:3520/09

Θεοχάρης: Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων Τουρισμός

22:2320/09

Κάλεσμα Τσίπρα για πανευρωπαϊκό προοδευτικό μέτωπο Πολιτική

22:1220/09

Μπακογιάννη: Ουτοπία ότι μπορεί να γίνει ο Bόρειος Οδικός Άξονας χωρίς διόδια Πολιτική

22:0020/09

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα εξελίσσεται στο νέο hot προορισμό των επενδύσεων Οικονομία

21:5020/09

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο- Δείτε αν το δικαιούστε Κοινωνία

21:4020/09

Φραγκογιάννης: Το 2021 θα σηματοδοτήσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρα επ... Οικονομία

21:3120/09

Αυγενάκης: «Η συμβολή του αθλητισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη έχει τεράστια δυναμική» Αθλητισμός

21:2020/09

Καλύτερη φύλαξη της παραμεθορίου ζητά ο δήμος Κόνιτσας Κοινωνία

21:1020/09

Πρ. Προδρόμου: Στη βάση του διεθνούς δικαίου η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου Χωρίς κατηγορία

21:0020/09

Σακελλαρίδη: Οι ελληνικές εξαγωγές απέδειξαν ότι μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα Οικονομία

20:4720/09

Ξεκινά η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για να μελετηθεί η κλιματική αλλαγή Περιβάλλον

20:3520/09

Η Τουρκία στέλνει γιατρούς στα σύνορα με τη Συρία εν μέσω απειλών για μια στρατιωτική ε... Διεθνή

20:2520/09

Υπ. Παιδείας- Επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών Παιδεία