Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Πέντε τρόποι να τους προστατεύσουμε

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Πέντε τρόποι να τους προστατεύσουμε

Στις 8 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, στην οποία γιορτάζεται η δύναμη των ωκεανών μας καθώς και αναζητούνται τρόποι για την προστασία τους ώστε να χτιστεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πολύ συχνά υποτιμημένοι, οι ωκεανοί είναι ένας από τους πιο πολύτιμους φυσικούς πόρους μας, καλύπτοντας πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και φιλοξενεί μερικές από τις πιο σημαντικές της ζωής του πλανήτη. Οι ωκεανοί μας τροφοδοτούν, μας διασκεδάζουν, είναι η πηγή μερικών από τα φάρμακα μας, καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, ρυθμίζουν το κλίμα και πολλά άλλα. Εν ολίγοις, στηρίζουν τις ζωές μας.

Ωστόσο, η βιομηχανική αλιεία, η υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και η χρήση ωκεανών ως χώρων απόρριψης πλαστικών και επιβλαβών χημικών στον κόσμο έχουν τοποθετήσει αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα στην άκρη του μαχαιριού. Το οικονομικό μοντέλο μας σκοτώνει τους ωκεανούς μας, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει 428 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050. Ζώντας σε αυτό το μοντέλο «take-make-waste», θέσαμε σε κίνδυνο το οικοσύστημα μας και χάσαμε βασικά είδη

Τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμε και να εκμεταλλευτούμε τους ωκεανούς μας για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία – χρησιμοποιώντας αυτούς και τους πόρους τους για οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής, η οικονομική αξία των ωκεανών μας υπερβαίνει τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια και παράγουν περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει μόνο άμεσα οικονομικά οφέλη και δεν λαμβάνει υπόψη τα πρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη συμβολή του ωκεανού στη ρύθμιση του κλίματος και σε άλλες υπηρεσίες οικοσυστήματος που αναφέρονται παραπάνω. Υπάρχουν πλέον τρανταχτά στοιχεία ότι η μελλοντική οικονομική και οικολογική ευημερία του πλανήτη εξαρτάται από υγιείς ωκεανούς. Από την ενισχυμένη προστασία των ωκεανών μας, τον ισχυρό περιορισμό της αλιείας, τις εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά και την παγκόσμια μείωση του CO2, εξετάζουμε πέντε τρόπους για να υποστηρίξουμε τους ωκεανούς μας και την ικανότητά τους να παρέχουν τις υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε όλοι.

Οι πέντε τρόποι για την υποστήριξη των ωκεανών:

Τοποθέτηση ορίων

Η υπερβολική αλιεία, ο μαζικός τουρισμός και η ρύπανση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των ωκεανών μας. Ο καθορισμός και η επιβολή προστατευόμενων περιοχών καθώς και η επιβολή επιστημονικών ορίων για τη ρύθμιση του ποσού των ψαριών που επιτρέπεται να απομακρύνονται από τις θάλασσες έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα επιτρέψει στους πληθυσμούς ψαριών να παραμείνουν υγιείς και σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξάνουν το μέγεθος τους. Ωστόσο, σήμερα, λίγο περισσότερο από το 2% των παγκόσμιων ωκεανών προστατεύονται πλήρως. Αλλά ένα κίνημα κερδίζει ορμή. Υπάρχει μια παγκόσμια έκκληση για αύξηση της κάλυψης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA) σε τουλάχιστον 30% έως το 2030. Οι κανονισμοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παρεμπίπτουσας αλιείας, να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύσουν το οικοσύστημα των ωκεανών. Η Γαλλία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της θάλασσας με ήδη το 1/3 των υδάτων της να καλύπτονται από ένα MPA.

Αναδημιουργία των χώρων των ωκεανών μας

Ξέρετε τι είναι η αναδημιουργία; Είναι υποβρύχια κηπουρική ή επαναφορά βασικών φυτών και ζώων στους χώρους που χρειάζονται και τους επιτρέπει να αναπτυχθούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα λιβάδια της θάλασσας, τα παλιρροιακά έλη και τα μαγγρόβια είναι το καλύτερο παράδειγμα καθώς μπορούν να αποθηκεύσουν απίστευτες ποσότητες άνθρακα. Για παράδειγμα, η θάλασσα μπορεί να αποθηκεύσει 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει εξαφανιστεί έως και το 92% της θάλασσας, το Ocean Conservation Trust (OCT) ξεκίνησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη αποκατάσταση της θάλασσας. Με την ενίσχυση της βιοποικιλότητας των ωκεανών μας και την προστασία της υγείας τους, υποστηρίζουμε την αλιεία, προστατεύουμε την ακτή μας και βοηθούμε στον μετριασμό των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής.

Μείωση των αποβλήτων

Η ρύπανση από πλαστικό είναι μια αυξανόμενη ανησυχία τόσο πάνω από το έδαφος όσο και κάτω από το νερό. Τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο και αποτελούν το 80% όλων των θαλάσσιων υπολειμμάτων από επιφανειακά ύδατα έως ιζήματα βαθέων υδάτων. Και ας μην ξεχνάμε τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική μας αλυσίδα και μολύνουν τα νερά μας. Η πλαστική ρύπανση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα που επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ συμβάλλει επίσης στην κλιματική αλλαγή τόσο άμεσα όσο και με τη διακοπή των οικοσυστημάτων και την ικανότητά τους να απορροφούν άνθρακα. Ωστόσο, η παγκόσμια ανησυχία και η ευαισθητοποίηση του κοινού αυξάνονται και οι καταναλωτές ζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι του πλαστικού. Για παράδειγμα, η ινδονησιακή εταιρεία Evoware χρησιμοποιεί φύκια αντί για πλαστική συσκευασία. Η Plastic Bank, για την οποία είναι υπερήφανη η Lombard Odier, είναι ένα άλλο παράδειγμα καινοτόμων λύσεων. Επιτρέπουν στους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να συλλέγουν πλαστικά και να το εμπορεύονται για υλικά αγαθά. Στη συνέχεια επανεπεξεργάζονται συλλεγμένα πλαστικά για επανεισαγωγή στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτά

Η μείωση της χρήσης πλαστικών, η ρύθμιση της υπεραλίευσης και η ανασυγκρότηση των χώρων των ωκεανών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης ψαριών και η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί να έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο. Εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων αειφορίας που αντιμετωπίζουν τόσο οι βιομηχανίες κρέατος όσο και οι αλιευτικές βιομηχανίες, οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης έχουν μεγάλη ζήτηση, ιδίως καθώς οι καταναλωτές επανεξετάζουν τις διατροφικές τους επιλογές. Από τον τόνο με βάση τα φυτά, τις γαρίδες από φυτά, σολομό εργαστηρίου ή σούσι με βάση τα φυτά, οι εναλλακτικές λύσεις για τα ψάρια αφορούν τη φυτική βιομηχανία 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μέχρι στιγμής ήταν πιο δημοφιλής για το κρέας με βάση τα φυτά . Η χορτοφαγική εταιρεία τροφίμων Good Catch, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει φυτικό τόνο που λέγεται ότι μοιάζει να έχει την ίδια εμφάνιση και γεύση.

Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2

Ο ωκεανός παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Προϋπολογισμό Άνθρακα, οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των ανθρώπινων εκπομπών κάθε χρόνο και είναι λίγο ελαφρώς μικρότερο από το ποσό που απορροφάται από τα δάση μας και άλλες χερσαίες πηγές. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, μια μελέτη διαπίστωσε ότι «οι ωκεανοί απορρόφησαν το βάρος 2,6 δισεκατομμυρίων αυτοκινήτων Volkswagen Beetle σε άνθρακα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της απορρόφησης όλων αυτών των ανθράκων, οι ωκεανοί έχουν γίνει πολύ πιο όξινοι από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Κατά συνέπεια, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την παραγωγή ζωτικών θαλάσσιων θαλασσινών, οστρακοειδών και βλάπτοντας τους θαλάσσιους οικοτόπους. Ως αποτέλεσμα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αναμένεται να μειωθούν στο 10-30% της προηγούμενης κάλυψης τους, ακόμη και σε ένα σενάριο καλύτερης περίπτωσης όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη περιορίζεται σε όχι περισσότερο από 1,5C. Τέτοιες απώλειες θα επηρεάσουν άμεσα το βιότοπο των οστρακοειδών. Αυτά τα φυσικά υπερ-φίλτρα απορροφούν περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα και φιλτράρουν τους ωκεανούς από ρύπους. Για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την οξίνιση των ωκεανών, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουμε σταδιακά τη συγκέντρωση CO2 που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Skai.gr / lombardodier.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top