Παράνομη χωματερή σε προστατευμένη περιοχή του Γαλλικού-Αυτοψία GRTimes.gr

Παράνομη χωματερή σε προστατευμένη περιοχή του Γαλλικού-Αυτοψία GRTimes.gr

Μπάζα από οικοδομικά υλικά, έπιπλα, στρώματα, εκατοντάδες σακούλες απορριμμάτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έχουν αποθέσει άγνωστοι στον Γαλλικό Ποταμό, μετατρέποντας πολλά σημεία του προστατευόμενου υγροβιότοπου σε παράνομη χωματερή.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης 

Οι εικόνες που κατέγραψε το GRTimes.gr σε αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή,  “μιλούν” από μόνες τους και “μαρτυρούν” ότι οι επιτήδειοι συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους και δε διστάζουν να αδειάσουν ολόκληρα φορτηγά με υλικά ανακαινίσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι η έκταση του Εθνικού Πάρκου το οποίο ανήκει στο δίκτυο “Natura”.

Με μια απλή βόλτα στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη βιομηχανική της ζώνη, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει δεχτεί, καθώς μεγάλοι όγκοι αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, απόβλητα συσκευασιών και διάφορα αντικείμενα καταλήγουν πεταμένα στην ανατολική πλευρά του δέλτα του Γαλλικού.

Καταγγελίες από ομάδες εθελοντών 

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική ομάδα “Εχεδώρου φύσις” σε πολλές αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα, εθελοντές έχουν εντοπίσει ουκ ολίγες φορές φορτηγά με τόνους υλικών να κινούνται στο σημείο, πιθανότατα για να ξεφορτώσουν παράνομα ό,τι επιθυμούν.

“Στη σημερινή περιπολία της ομάδας Εχεδώρου φύσης εντοπίστηκε φορτηγάκι γεμάτο μπάζα και σκουπίδια στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού. Η ποδηλατική περιπολία σταμάτησε ένα φορτηγάκι γεμάτο μπάζα και σκουπίδια μέσα στις εκβολές του Γαλλικού. Ο οδηγός του μας είπε πως δεν είχε σκοπό να τα πετάξει, αλλά απλός τα έβγαλε βόλτα. Η ομάδα τον ενημέρωσε πως έχει γίνει καταγραφή του αυτοκινήτου και του φορτίου. Αν πεταχτούν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Τέλος η ομάδα συνόδεψε το αυτοκίνητο μέχρι την αερογέφυρα Καλοχωρίου. Το φορτηγάκι έφυγε με κατεύθυνση τα Διαβατά.

Είμαστε σίγουροι πως το φορτίο πετάχτηκε σε άλλο μέρος”, αναφέρει μια από τις δεκάδες σχετικές αναρτήσεις της ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Έχουμε δώσει στοιχεία, πρέπει να αναλάβουν οι διωκτικές αρχές

Όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας για το σοβαρό πρόβλημα που συνεχίζει να υφίσταται, ο δήμος από τη μεριά του πραγματοποιεί ανά δέκα ημέρες περίπου καθαρισμό της περιοχής, ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί αφού από την επόμενη κιόλας ημέρα το πρόβλημα εμφανίζεται ξανά. Μάλιστα, ο κ. Ιωαννίδης σημειώνει πως για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση έχει επισκεφτεί για να δώσει στοιχεία και να καταθέσει καταγγελίες στον εισαγγελέα.

“Η περιοχή του Γαλλικού είναι μια τεράστια έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, στα οποία επιτήδειοι και ασυνείδητοι πηγαίνουνε τα βράδια και πετάνε σώματα. Είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς να στέλνουμε συνεργεία για να καθαρίσουνε αλλά δεν επαρκούν οι δικές μας δυνάμεις καθώς ούτε τα μέσα, ούτε και διαθέτουμε τεράστιο προσωπικό για να είμαστε κάθε ημέρα εκεί και να ψάχνουμε σε μια αχανή έκταση”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Δέλτα πρόσθεσε στη συνέχεια ότι έχει ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιφρούρηση της τεράστιας έκτασης από την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε όχι μόνο να λειτουργεί αποτρεπτικά αλλά να εντοπίζονται και φορτηγά ασυνείδητων και να επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Ο ίδιος εξήρε το έργο των εθελοντών από ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και πραγματοποιούν συχνά δράσεις καθαριότητας και από κοινού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι “έτσι δε λύνεται το πρόβλημα” και ότι “πρέπει να αναλάβουν ρόλο οι διωκτικές αρχές”.

Την ερχόμενη Κυριακή (19/12), η ΑΝΑΚΕΜ – Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, θα πραγματοποιήσει άλλη μια δράση καθαρισμού και επεξεργασίας των μπαζών, αυτή τη φορά στην προστατευόμενη περιοχή του Γαλλικού, κοντά στο Δέλτα του ποταμού.

Η δράση θα γίνει με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, του Δήμου Δέλτα και την συμμετοχή των Ομάδων “ΕΧΕΔΩΡΟΥ φύσις” και “Save your hood”.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί για μια ακόμη φορά μεγάλο στοίχημα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να διασφαλιστεί, είναι να βρεθεί από την ίδια κιόλας ημέρα αποτελεσματικός τρόπος ούτως ώστε προστατευτεί η περιοχή και να μην επανέλθει σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Αδράνεια της Πολιτείας να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται

Μιλώντας στο GRTimes.gr το μέλος της περιβαλλοντική ομάδας “Εχεδώρου φύσις”, Γιάννης Καρακόλης, τονίζει ότι το τεράστιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με δράσεις καθαρισμού και επαναφέρει την πρόταση που έκανε ο δήμος Δέλτα, εφόσον δεν υπάρχουν δυνάμεις στην Δημοτική Αστυνομία, να συνάψει σύμβαση με εταιρίες σεκιούριτι προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές που καταγράφονται τέτοια περιστατικά, επισημαίνοντας, ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με παλαιότερα, ενώ υπάρχει αδράνεια από την πολιτείας που ακόμα δεν έχει βρει λύση.

Οι εθελοντές έχουν εντοπίσει πολλές φορές οδηγούς οχημάτων που μεταφέρουν παράνομα υλικά ανακαινίσεων σε διάφορες περιοχές τόσο στον Γαλλικό Ποταμό όσο και στο Καλοχώρι. Ερωτηθείς αν πρόκειται για ιδιώτες οι εταιρείες ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για γυρολόγους ενώ οι δράση των επιτήδειων δεν σταματάει μόλις τους εντοπίζουν, απλά αλλάζουν σημεία που πετούν ανεξέλεγκτα ότι επιθυμούν. “Διαπιστώσαμε ότι τα φορτία που δεν έχω πλέον εδώ, απλά πηγαίνουν σε διαφορετικές περιοχές όπως είναι η Χαλάστρα, Σινδο, Διαβατά κ.α. δηλαδή άλλαξε το μέρος και δεν σταμάτησε το πρόβλημα, για αυτό τονίζουν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει ειδικά”, σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Χαλκηδόνας: Μια απέραντη χωματερή πλάι σε περιοχή…Natura (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Παράνομη χωματερή “ντροπή” στη Δυτική είσοδο(ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δυτική Θεσσαλονίκη: Έκλεισε η μια χωματερή και άνοιξε νέα – Θλιβερές εικόνες

Ερευνούν τα… μπάζα, για να προστατέψουν τον υδροβιότοπο του Γαλλικού

Θεσσαλονίκη: Λάστιχα, μπάζα και μαχαίρια ανέσυραν δύτες από τον Θερμαϊκό (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top