ΠΚΜ: Δύο διαγωνισμοί 160 εκ. για διαχείριση απορριμμάτων

ΠΚΜ: Δύο διαγωνισμοί 160 εκ. για διαχείριση απορριμμάτων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι διαγωνισμοί για δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ( ΜΕΑ) Ανατολικού και Δυτικού Τομέα, στον Άγιο Αντώνιο και τη Μαυροράχη αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι από το φθινόπωρο του 2019 τέθηκε σε λειτουργία η ΜΕΑ Σερρών, έργο που κατασκευάσθηκε με ΣΔΙΤ.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, δήλωσε στο GRTimes.gr, σχετικά με τις ενστάσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκφράσει ο Δήμος Λαγκαδά, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ότι το έργο μελετήθηκε βάσει των όσων προβλέπονται στην περιβαλλοντική νομοθεσία.  Με τη δημόσια διαβούλευση ολοκληρωμένη, η ΜΠΕ θα τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και στη συνέχεια ο φάκελος του έργου θα σταλεί στο Υπουργείο προς αδειοδότηση.

Εν παρενθέσει σημειώνεται πως στην Μαυροράχη λειτουργεί και ΧΥΤΑ. Αυτός είναι και ο λόγος έκφρασης τοπικών αντιδράσεων καθώς κάτοικοι και φορείς θέλουν να αποφευχθούν  πρόσθετες επιβαρυντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Η ταυτότητα της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Να σημειωθεί ότι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί ως ΣΔΙΤ. Η επένδυση μερικώς θα καλυφθεί με χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρηματικό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον).

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή: μιας Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ) δυναμικότητας 262.700 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 Δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που αποτελούν το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και τους Δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας του Κιλκίς.

Θα κατασκευαστεί επίσης Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων δυναμικότητας περίπου 35.000 τόνων ανά έτος, που μπορεί να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ και θα εξυπηρετεί τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα δημόσιο έργο

Φέτος όμως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για την κατασκευή της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, που θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

Η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. Το έργο, όπως είπε ο κ. Γεράνης είναι ώριμο μελετητικά, αδειοδοτημένο και μόλις ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του, πιθανώς ως την άνοιξη του 2021.

Η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Π.Κ.Μ. θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας:

α) 128.200 tn/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.), εξυπηρετώντας τους Δήμους του Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ (μέρος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής) και

β) 22.000 tn/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο αυτές ΜΕΑ, θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριετίας από την υπογραφή των συμβάσεων ανάθεσης, με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα να ολοκληρώνεται πρώτη, όπως εκτίμησε ο κ. Γεράνης, αφού μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί και από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί η υστέρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων , με στόχο το 2030 να κατευθύνεται για ταφή το 10% των απορριμμάτων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top