Έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών στη Δυτική Μακεδονία, για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καταγράφεται στις πρώτες απαντήσεις της Έρευνας Κοινής Γνώμης, που γίνεται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις». Το 86,2% των συμμετεχόντων προβλέπει ότι η κατάσταση μετά το 2023 θα είναι χειρότερη και πολύ χειρότερη από ότι σήμερα. Η ανεργία είναι το Νο1 στη λίστα των θεμάτων που περισσότερο ανησυχούν τους πολίτες, με ποσοστό 87%, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για ερημοποίηση της περιοχής, μείωση των αξιών γης και ακινήτων, αλλά και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η έρευνα κοινής γνώμης, βγήκε στον αέρα την Κυριακή 24/1, από τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και μεσα σε ένα 24ωρο στο www.varometro-gnomi.org υποβλήθηκαν 472 ερωτηματολόγια από τα οποία τα 465 είναι έγκυρα, όπως αναφέρεται στο kozan.gr. Όπως ενημερώνει η Δημοτική Κϊνηση, το βαρόμετρο θα είναι διαθέσιμο για τοποθετήσεις πολιτών για 16 ημέρες και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται τακτικά. Στην τελική τους μορφή θα επιδοθούν στην δημόσια σφαίρα και σε κάθε αρμόδιο φορέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης υποστηρίζουν σε ποσοστό 83,7% ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι ανάγκες και ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας στο σχέδιο για τη μετάβαση ( σ.σ. η συμμετοχή των πολιτών ήταν πολύ μικρή στην ηλεκτρονική συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση), ενώ υποστηρίζουν σε ποσοστά άνω του 80% και του 90% πως οι τοπικές κοινωνίες όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στο σχεδιασμό της δίκαιης μετάβασης, όπως και στο πως θα χρησιμοποιηθούν τα εδάφη και τα νερά της Περιφέρειας.
To 67% των πολιτών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, υποστηρίζουν ότι είχαν λίγη ή καθόλου ενημέρωση για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, με πολλούς περισσότερους να υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το λεγόμενο ΣΔΑΜ, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είναι προϊόν των τεχνικών συμβούλων στην Αθήνα ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η τοπική κοινωνία, ούτε καν το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που θέτει 15 όρους για τη Μετάβαση. Το «ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε», όπως πληροφορείται το GRTimes.gr , γιατί ανακοινώθηκε ένα πολύ μεγάλο πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πολυφύτου, πέραν των πολλών, μεγάλων πάρκων φ/β που προωθούνται να κατασκευαστούν, όπως και ενός ΧΥΤΑ Αμιάντου, στα ΜΑΒΕ Ζιδανίου, στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα απόβλητα αμιάντου από όλη τη χώρα.
*oι παραπάνω ‘πίτες’ λήφθηκαν από το kozan.gr