Save Your Hood: Οι εθελοντές που “σώζουν” τις γειτονιές από τα σκουπίδια

Save Your Hood: Οι εθελοντές που “σώζουν” τις γειτονιές από τα σκουπίδια

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Μία εθελοντική ομάδα που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας και “βάλθηκε” να καθαρίσει τις γειτονιές της χώρας κατάφερε να κάνει χιλιάδες ανθρώπους να στέλνουν τον κωδικό 6 στο 13033 για κοινό και καλό σκοπό!

Ο λόγος για την ομάδα “Save Your Hood” η ιδέα της οποίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας τον Απρίλιο, με την πρώτη κινητοποίηση να γίνεται στις 15 Νοεμβρίου από μόλις επτά άτομα. Μέχρι στιγμής, μέσα από εκατοντάδες δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει, κατάφεραν να μαζέψουν από διάφορες περιοχές της χώρας, πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα σκουπιδιών και να καθαρίσουν πολυάριθμες περιοχές!

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, εμπνευστής της ομάδας η οποία σήμερα μετρά χιλιάδες μέλη και εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, οι πρώτες δράσεις ξεκίνησαν από τα Τουρκοβούνια της Αθήνας, το μέρος που ο ίδιος αγαπά περισσότερο και από μικρή ηλικία είχε περάσει πολλές όμορφες στιγμές και το οποίο είχε μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή αποτελούμενη από τόνους σκουπιδιών. Βλέποντας αυτή την εικόνα, ο ίδιος πείσμωσε, θέλησε “να σηκώσει τα μανίκια” και να αναλάβει δράση.

Μόλις η σκέψη ωρίμασε αποφάσισε να ανεβάσει ένα ποστ στο Facebook και στο Instagram ζητώντας εθελοντές για καθαρισμό των Τουρκοβουνίων. Μαζεύτηκαν επτά άτομα, εκ των οποίων οι πέντε ήταν κολλητοί του και κατάφεραν να μαζέψουν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών 36 σακούλες-γίγας, γεμάτες σκουπίδια, κυρίως πλαστικά ποτήρια του καφέ, κουτάκια αναψυκτικών και ποτών. Παράλληλα, με τη βοήθεια ενός φίλου του φωτογράφου, αποφάσισε να απαθανατίσει μερικές εικόνες του… “σκουπιδότοποτου με… θέα την Αθήνα”, τις οποίες στη συνέχεια μοιράστηκε με τον κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να δείξει το πρόβλημα που υπάρχει.

Η πρώτη δράση ήταν μόνο η αρχή καθώς ακολούθησε δεύτερο κάλεσμα που αφορούσε τον ίδιο προορισμό, οι επτά εθελοντές έγιναν 26 και ήδη, όπως αναφέρει ο Βασίλης, ο κόσμος που ξεκίνησε να ρωτά πως μπορεί να βοηθήσει και να ενδιαφέρεται ήταν αρκετός, από διάφορους δήμους. “Στην αρχή τους έλεγα πως μπορούν να κάνουν αντίστοιχες δράσεις στην δικιά τους περιοχή αλλά και πάλι ήταν αρκετά διστακτικοί αρχικά. Οπότε κατάλαβα ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό από την στιγμή που κάποιος θέλει να κάνει κάτι μέχρι να το πράξει”, τονίζει.

Έτσι σχηματοποιήθηκε η ιδέα του Save Your Hood και αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και ο καθένας να συμμετέχει σε αυτή που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του. “Δημιουργήσαμε ένα πολύ απλό σύστημα και μέσα από αυτή την διαδικασία οργανώνονται οι ομάδες και εμψυχώνονται αυτοί που κάνουν ατομικά τις δράσεις τους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό”. Η ιδέα, όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα “αγκαλιάστηκε” από τους πολίτες, αφού σε ελάχιστες εβδομάδες οι εθελοντές ξεπέρασαν τους 600 και οι δράσεις καθαρισμού ήταν πάνω από 100 σε περισσότερες από 44 διαφορετικές πόλεις. “Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και εκεί στοχεύουμε. Διαφορετικά, όσοι καθαρισμοί και να γίνουν, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα”, αναφέρει ο Βασίλης ο οποίος έχει διαπιστώσει μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί η ομάδα ότι ακόμα και κατά την διάρκεια του “lockdown” η κατάσταση επιδεινώνεται. “Όλοι μας ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στα βουνά, στους λόφους, στα πάρκα μας, κρατώντας έναν καφέ στο χέρι ή μία μπύρα και μόλις τελειώσουμε την βόλτα μας το πετάμε. Αν δεν υπάρχει κάδος εκεί θα πούμε “κοίτα να δεις ο δήμος” ή αν είναι γεμάτος θα πούμε πάλι το ίδιο και θα το πετάξουμε κάτω πριν φύγουμε. Το αποτέλεσμα είναι ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού να βάζουμε το λιθαράκι μας ώστε να μεγαλώνει το πρόβλημα”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Σήμερα οι “Save Your Hood” μέσα σε μόλις λίγους μήνες έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν πάνω από 411 δράσεις σε 111 διαφορετικούς δήμους της Ελλάδα, τα μέλη ξεπερνούν τους 14.500 και οι εθελοντές που καθημερινά αυξάνονται είναι περίπου 4.200. Μέσα από τις εκστρατείες που έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζουν δυναμικά, έχουν μαζέψει πάνω από 1.000.000 λίτρα σκουπιδιών ενώ έχουν καταφέρει να “ενεργοποιήσουν” και πάρα πολλούς δήμους οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά. “Τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι φορείς έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση που υπάρχει με τα σκουπίδια για αυτό δεν τους αποκλείουμε και τους καλούμε να συμμετέχουν”, τονίζει ο Βασίλης, ο οποίος διευκρινίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δράσεις “αγκαλιάζονται” από τους δήμους που έχουν υποστηρικτικό ρόλο, έχοντας ως “μότο” η εθελοντική ομάδα ότι “μαζί τα κάναμε, μαζί θα λύσουμε το πρόβλημα”.

Ερωτηθείς σχετικά με το “feedback” που λαμβάνει από τους εθελοντές, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι αποδείχθηκε “τελικά πως ο παράξενος που έπαιρνε την σακουλίτσα του σε μία παραλία ή ένα βουνό και μάζευε τα σκουπίδια του, πλέον δεν είναι παράξενος αλλά “κουλ” να το κάνει και είναι πάρα πολλοί αυτοί. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, το έκαναν και αισθανόντουσαν ντροπή γιατί δεχόντουσαν περίεργα βλέμματα και αρνητική ενέργεια από τους υπόλοιπους για κάτι που είναι το σωστό. Ξαφνικά το “απενοχοποιήσαμε” και εκεί υπάρχει μεγαλύτερος ενθουσιασμός”.

Στα άμεσα σχέδια των “Save Your Hood” είναι επίσης να αλλάξουν τον τρόπο ανακύκλωσης, συγκομιδής και παραγωγής των σκουπιδιών στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο πρώτα να περιοριστούν τα σκουπίδια, μετά να ξανά χρησιμοποιηθούν και αν το τελευταίο δεν είναι εφικτό να ανακυκλώνονται. “Εως σήμερα έχουμε μαζέψει πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα σκουπιδιών, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί αλλά μετατοπίστηκε, από τη στιγμή που αυτά καταλήγουν σε χωματερές”, εξηγεί μιλώντας για τον δεύτερο σκοπό της ομάδας, συμπληρώνοντας ότι πρόβλημα δεν αποτελούν μόνο τα σκουπίδια αλλά και οι ρύποι, η έλλειψη πρασίνου σε γειτονιές και πάρκα, αλλά και ο ρατσισμός, για το οποίο γίνονται ήδη διάφορες κινήσεις με μεικτές ομάδες από άλλες εθνικότητες, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό μήνυμα συλλογικότητας. “Κάνουμε κάτι κοινό για την γειτονιά που μένουμε όλοι σε αυτή”, καταλήγει ο Βασίλης.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δράσεις, γίνονται μέλη στο Facebook group Saveyourhood και κάθε εβδομάδα μέσω polls, μπορούν να κάνουν προτάσεις με τις περιοχές τους για σημεία που θεωρούν ότι χρειάζονται δράση καθαρισμού και ανακύκλωσης. Δράσεις διοργανώνονται κάθε εβδομάδα και οι τοποθεσίες, οι μέρες και οι ώρες ανακοινώνονται νωρίτερα, ώστε να ενημερωθεί και να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, ανεξάρτητα αν είναι μέλος ή όχι. Επίσης, πληροφορίες για τους Save Your Hood υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους εδώ.

Φωτογραφίες – Credits: Mike Τσολής, Δημήτρης Αθανασιάδης, Βασίλης Σφακιανόπουλος (Τουρκοβούνια), Μπάμπης Γκιριζιώτης (Θεσσαλονίκη), Κωνσταντίνος Ζήλος (Πειραιάς), Δημήτρης Αθανασιάδης (Φιλοπάππου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top