Σε τέλμα η λίμνη Κορώνεια – Τι λέει ο Φορέας Διαχείρισης και ο Δήμος Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Σε τέλμα η λίμνη Κορώνεια – Τι λέει ο Φορέας Διαχείρισης και ο Δήμος Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Πλήρως σοκαριστική είναι η εικόνα της λίμνης Κορώνειας του Νομού Θεσσαλονίκης, το τελευταίο διήμερο, καθώς χιλιάδες ψάρια έχουν ξεβραστεί. Το βάθος της λίμνης μειώνεται κάθε χρόνο και ο κώδωνας του κινδύνου λόγω ανομβρίας έχει χτυπήσει για τα καλά, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, αλλά και ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σκάρπου

“Το φαινόμενο το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω υψηλών θερμοκρασιών  και ανομβρίας και όλο αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στην διαβίωση των υδρόβιων οργανισμών. Χιλιάδες ψάρια, κυρίως γριβάδια, πεταλούδες και ηλιόψαρα είναι νεκρά, αν και μετά το 2014 είχε αποκατασταθεί η ιχθυοπανίδα της λίμνης, καθώς η στάθμη της έφτανε στο μέγιστο μάθος των τριών μέτρων. Σήμερα δεν ξεπερνάει τα 80 εκατοστά” εξηγεί η κ.Δήμητρα Μπόμπορη, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής.

Θα ξεκινήσουν άμεσα τοξικολογικοί έλεγχοι

Η ίδια -ως βιολόγος- επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια κατάσταση στην Κορώνεια από όλη αυτή τη νεκρή ύλη. “Υπάρχει τεράστιο θέμα δυσοσμίας, λόγω σήψης οργανικού υλικού και δεν ξέρουμε που μπορεί να φτάσει. Είμαστε σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία και θα γίνει σύντομα συλλογή δείγματος για τοξικολογικούς ελέγχους, αλλά και με το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να συλλέξει δείγματα νερού” συμπληρώνει η κ.Μπόμπορη.

Τι έργα αναμένεται να γίνουν

“Η εικόνα της λίμνης είναι αυτή που περιγράφεται τις τελευταίες δύο μέρες. Πέρυσι ήταν σε καλύτερη κατάσταση η Κορώνεια. Ο δήμος Λαγκαδά δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τις αποφάσεις. Το βασικό πρόβλημα της λίμνης είναι όμως η ανομβρία. Για τον λόγο αυτό πριν από 15 ημέρες συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κωστή Χατζηδάκη και επισκεφτήκαμε μαζί την λίμνη, με αφορμή την επίσκεψη του στην ΔΕΘ. Υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον του υπουργείου, ώστε να γίνουν κάποια επιπλέον έργα προκειμένου να καταλήγουν τα όμβρια ύδατα  στην λίμνη, κάθε φορά που βρέχει” αναφέρει στο Gr Times ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τα έργα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ούτε έχει οριστεί η επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό.

Αν και έχει τελεστεί ως τεχνικό έργο από το 2012 η εκτροπή δύο χειμάρρων στην λίμνη Κορώνεια, με σκοπό την καταπολέμηση της ανομβρίας, δεν έχει οριστεί κάποιος διαχειριστής του έργου, ώστε ετησίως να  συντηρείται αυτό και να καθαρίζεται από τα φερτά υλικά και τα καλάμια. “Πρέπει να βρεθούν άμεσα τα ετήσια κονδύλια για την συντήρησή του έργου. Την πρώτη χρονιά που λειτούργησε το  έργο η λίμνη έφτασε στο μέγιστο βάθος της και το πρόβλημα περιορίστηκε σε συνδυασμό με τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν” δηλώνει η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, κ.Μπόμπορη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top