Στη Θάσο το πιο οικολογικό beach bar (ΦΩΤΟ)

Στη Θάσο το πιο οικολογικό beach bar (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Έλενα Καραβασίλη

Ήταν το 2010 όταν ο Γιάννης Κυριατζίδης, με καταγωγή από τη Θάσο, οραματίστηκε να κάνει ένα project που θα του επιτρέπει να ζει και να βιοπορίζεται στον τόπο του. Ως φοιτητής, ζούσε κι εργαζόταν σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, αναπτύσσοντας από τότε το οικολογικό του πνεύμα.

Τον Ιούνιο του 2016, η ιδέα του έλαβε σάρκα και οστά κι έτσι άνοιξε το beach bar «natura» στη Θάσο. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο Grtimes o κ. Κυριατζίδης: «Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τις ιδανικότερες συνθήκες ώστε οι πελάτες του μαγαζιού να απολαμβάνουν στο μέγιστο τον χρόνο που αποφασίζουν να ξοδέψουν στον χώρο μας. Το natura beach bar βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το δασύλλιο του Πρίνου στη Θάσο. Ένα μέρος που σε μαγεύει καθώς δεν σε περιβάλει τίποτα άλλο εκτός από τη φύση και τη θάλασσα, έχοντας θεά την Καβάλα και την οροσειρά του Παγγαίου».

Στις αρχές της φετινής σεζόν, ο κ. Κυριατζίδης αποφάσισε – παρά το αυξημένο κόστος – να αντικαταστήσει τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια με βιοδιασπώμενα, προκειμένου να επιβαρύνει το περιβάλλον, το δυνατόν λιγότερο.  «Η ιδέα για τα καλαμάκια ξεκίνησε… από το όνομα του ίδιου του μαγαζιού. Ήδη, από την έναρξη λειτουργίας μας, διαχωρίζαμε τα απορρίμματα. Μάλιστα, μετά από αίτημά μας προς τον δήμο, αποκτήσαμε ξεχωριστό κάδο γυαλιού. Ο όγκος των πλαστικών που χρησιμοποιούσαμε, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη χρήση γυάλινων προϊόντων στην παραλία, ήταν πολύ μεγάλος και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να τον μειώσουμε. Έτσι, αντικαταστήσαμε στην αρχή τα ποτήρια μας με επαναχρησιμοποιούμενα και μετά από αναζήτηση στο ίντερνετ μάθαμε και για τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια. Δεν χρειάστηκε καν δεύτερη σκέψη κι έτσι με συνοπτικές διαδικασίες καταργήσαμε τα πλαστικά. Το κοστολόγιο είναι αρκετά  μεγαλύτερο από τα συμβατικά (σχεδόν τετραπλάσιο) αλλά όλοι μας κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν πρέπει να λειτουργούμε πάντα με γνώμονα το οικονομικό κομμάτι και πως έχουμε φτάσει τον πλανήτη μας στα όρια του», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριατζίδης.

Περιγράφει μάλιστα ότι οι πελάτες του καταστήματος δέχτηκαν αυτήν του την κίνηση με μεγάλο ενθουσιασμό! «Ρωτάνε να μάθουν λεπτομέρειες για το προϊόν και η πρώτη κίνηση, μόλις ειδικά μάθουν πως φτιάχνετε από καλαμπόκι, είναι να το επεξεργαστούν περισσότερο και να το δαγκώσουν για να διαπιστώσουν την υφή του. Μας επιβραβεύουν γι’ αυτήν την κίνηση και μας δίνουν χαρά και διάθεση να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο με σκοπό, μέχρι αρχές της επόμενης σεζόν να εξαλείψουμε (όσο γίνεται φυσικά) την χρήση πλαστικού», αναφέρει.

Τέλος, μιλώντας για την τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν στη Θάσο, ο κ. Κυριατζίδης λέει πως παρά το γεγονός ότι το νησί είναι fully booked «το μπάτζετ των τουριστών – κυρίως Βαλκάνιοι αλλά και Έλληνες- είναι περιορισμένο, με αποτέλεσμα τα καταστήματα εστίασης να μην έχουν κόσμο και να υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία. Ευελπιστούμε να αλλάξει σύντομα η κατάσταση για όλους και να αποτελέσει όντως ο τουρισμός τη «βαριά βιομηχανίας» της χώρας».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ